用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 校車早到上車地點,會不會等學生呢?
go

校車早到上車地點,會不會等學生呢? [複製鏈接]

今天帶女兒去坐校車,遠遠就看到校車已經坐上車點停著,我趕緊抱起女兒一路跑過去,生怕校車看不到我們就直接開走了。
等女兒上車后,我一看手錶,還沒到預定的上車時間呢!!
所以不知校車如果到早了,會不會等待學生呢?還是會直接開走呢?
   0    0    0    0

一唸到咁就好驚搭校車返學,始終d小朋友有時真係比較難控制時閽, 唯有真係預早多d啦!

原帖由 duoqing060606 於 09-9-2 14:12 發表
今天帶女兒去坐校車,遠遠就看到校車已經坐上車點停著,我趕緊抱起女兒一路跑過去,生怕校車看不到我們就直接開走了。
所以不知校車如果到早了,會不會等待學生呢?還是會直接開 ...

你個問題我都想知答案,不過我有個經歷想分享吓。
第一日(31/8)返學果日我準時(係搭正)到咗上車站,點知望左望右都唔見,唔知架車係唔係走咗,最弊係上車點間茶餐廳又執咗好耐,成排餐廳唔係好記得前身邊間係佢講果間,點知我真係誤會咗隔兩間果個位至啱,後尾嚟遠見架車駛埋嚟,我即刻抱起囡囡跑埋去,點知架車掂行掂過無停低, 我最興係司機或老師係唔係應該停一停車,落車睇吓有無人跑緊嚟或者等一陣又或者打俾家長問一問呢?最终我就同囡囡親眼目送架車徐徐離開
之後我打俾學校話俾佢知呢個情形,點知佢話你係唔係准時到,我答佢係,佢跟住就話司機個鐘係對天文台嘅喎,又話我應該要預早5分鐘到,係人等車而唔係車等人,如果一個遲跟住後面果啲就會遲......所以之後都同囡囡提早到,費時又上唔到車攪到e+上車好大壓力...
一隊咁有"系統"嘅校車,我真係頂唔順,所以搭埋呢個月都唔搭lu...

貢獻勳章

我哋試過上漏了3-4個人(因為俾其他車遮住睇唔到佢哋)就開過嚟我哋嗰邊. 好彩有個男家長跑過嚟得切叫停到架車, 跟住D小朋友跑過嚟咋...........嗰次係準時囉, 所以冇hea就開車......

duoqing060606,

開學時, 校車通告都有寫最好預早5分鐘在站等車. 我經驗係, 如果校車係早到, 通常都會等到真係夠鐘先開...
但佢係準時到一夠鐘真係即走(我係頭站). 真係有同學仔只係遲一分鐘, 都送車尾...
所以, 我地真係唔敢預太"問"時間去個站, 真係只好有早冇遲.

原帖由 duoqing060606 於 09-9-2 14:12 發表
所以不知校車如果到早了,會不會等待學生呢?還是會直接開 ...
‹ 上一主題|下一主題