用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 出街食飯$, 同零用錢!
樓主: popokit
go

出街食飯$, 同零用錢! [複製鏈接]

HI,各位家長,
我囝囝早餐係屋企食,每日有$5元零用錢,平日姊姊送飯比佢.一星期有1天出街食$25 (但冇$5元零用錢),食多咗自己用零用錢補貼。 但正在講想多一天出街食,另每星期有$50八達通。

回覆 10# Janice01 的文章

所以, 佢哋都有少少儲蓄習慣. 有時都幾[沽寒]嫁. 唔係好寫得用自己錢買. 所以我都唔係太擔心佢會亂用.

是呀!自己的錢真的是不捨得用,但該我付的,他就跟我算足,一毫錢都計哩!

回覆 24# CHUCHU 的文章

我地屋企家貧,細路日常開支不能與成人相等,已經要學嘢,真係冇咁多錢囉.不過有時佢都仲有錢可以請我食嘢,同買cake比我同老公生日啊!

以上是我家的生活習慣,只要唔同人比較,都會過都好開心!

其實本人認為家庭的貧富對小孩來說不會有太大影響,這當然要父母懂得解釋和引導,有錢的不會看不起身邊不同背景的人,反而想幫些較自己不幸的;窮的不會看不起自己,然後發奮。  

還有最近本人發明一個方法,就是讓囝囝於learning centre學完英文後,回家再教我一遍,每次五大元,哈哈!

原帖由 Angel^v^ 於 09-9-6 10:47 發表

:lover: 做家務比$,我先幾年已實施,但後期有專家教我不能用$,現我培養成他只為幫我,每天自動自覺做,如是他人生責任般!

對極了!不能用錢,因為會令小朋友懂得計較利益,而是要讓他覺得有滿足感和成功感,解釋給他聽,這是每一位家庭成員的責任,要從五、六歲開始,分給他一些較容易和輕鬆的工作,等他慢慢適應和履行成功後,再加多或較復雜的。

原帖由 johnmon 於 09-9-15 01:28 發表

對極了!不能用錢,因為會令小朋友懂得計較利益,而是要讓他覺得有滿足感和成功感,解釋給他聽,這是每一位家庭成員的責任,要從五、六歲開始,分給他一些較容易和輕鬆的工作,等他慢慢適應和履行成功後,再加多或較復雜的。 ...

係呀!我都覺得唔可以幫手做少少嘢就問你囉報酬, 要佢哋知道嗰家佢哋有份, 要幫手做吓家務, 所以佢哋星期日要幫我手洗碗...洗菜... 掃吓地咁(當然唔係好干淨啦),  平日自己的衫/褲/鞋/襪/書包/書架要自己執好, 我唔會幫佢手, 等佢哋知道唔見咗嘢要問返自己...  

原帖由 Janice01 於 09-9-15 15:42 發表

係呀!我都覺得唔可以幫手做少少嘢就問你囉報酬, 要佢哋知道嗰家佢哋有份, 要幫手做嚇家務, 所以佢哋星期日要幫我手洗碗...洗菜... 掃嚇地咁(當然唔係好幹淨啦),  平日自己的衫/褲/鞋/襪/書包/書架要自己執好, 我唔 ...

我贊成你的說法。
小朋友的價直觀係要自小培養的, 而家人對他的影響最大。
各位家長, 努力!

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-16 13:33 發表

我贊成你的說法。
小朋友的價直觀係要自小培養的, 而家人對他的影響最大。
各位家長, 努力!

我而家一次俾百零元阿仔,....諗住佢使晒會自動自覺再問我拿,點知次次都系我驚佢冇錢食飯,要問番阿仔D錢使晒未 ....甘做法會唔會"種"壞阿仔架...

甘似乎真係亂左d wor
我就車費 + lunch + 幾蚊零用錢
一星期比佢一次, 自己計數

我期望佢自己懂得計算, 唔好下下用"突"

原帖由 samuel89 於 09-9-17 11:56 發表

我而家一次俾百零元阿仔,....諗住佢使晒會自動自覺再問我拿,點知次次都系我驚佢冇錢食飯,要問番阿仔D錢使晒未 ....甘做法會唔會"種"壞阿仔架... ...

原帖由 hhma 於 09-9-17 16:14 發表

我都是一星期出一次糧,lunch $25X5days+pocket money 5X7days+逢初步一、十五入一元八達通,文具、零食和買禮物自費。 囝說這樣較好,因不會一次便用完整個月的錢。

原帖由 hhma 於 09-9-17 16:14 發表

我自己都唔懂得計算... (連自己一個月使幾多都無計過)
總之阿仔唔好俾我知佢亂使錢....我就"放縱"俾佢自己計

有錢人

原帖由 samuel89 於 09-9-17 18:56 發表

我自己都唔懂得計算... (連自己一個月使幾多都無計過)
總之阿仔唔好俾我知佢亂使錢....我就"放縱"俾佢自己計

我都係一星期出一次糧比呀女, lunch+零用, 沒車費(因為行路返學). 我之前話一個月咁比佢, 佢話唔好, 佢驚自己會用突, 月尾沒錢食飯喎.

原帖由 hhma 於 09-9-17 21:04 發表
有錢人

你地d靚c9就系成日有呢d錯誤思想

你地成日特登帶唔夠錢去shoping...一見到"獵物"(例如:手袋)就死忍爛忍...跟住借d意又去shoping格價...其實系想搵到間平d  or 間舖頭"大減價",然後就會即時"失控".....結果就成屋都系d唔等使既"戰利品" ...

我俾阿仔帶夠錢,就系想佢學到"買應該買既野".....唔好好似你地d靚c9[買"好抵"...但唔等使既野]

阿囝間學校規定全校學生留校食飯, 不得外出.
佢今年中三啦, 由中一開始 : -
八達通 : 只係搭車用, 用晒我比錢增值
零用錢 : 每星期 $50
午餐 : 學校訂飯, 如當日無訂飯就比 $20 係小食部買野食.  考試因放早就比 $28 出街食.

原帖由 Janice01 於 09-9-15 15:42 發表
係呀!我都覺得唔可以幫手做少少嘢就問你囉報酬, 要佢哋知道嗰家佢哋有份, 要幫手做吓家務, 所以佢哋星期日要幫我手洗碗...洗菜... 掃吓地咁(當然唔係好干淨啦),  平日自己的衫/褲/鞋/襪/書包/書架要自己執好, 我唔會幫佢手, 等佢哋知道唔見咗嘢要問返自己...

問題系佢地做d水準...  都唔知收唔收貨好

比小朋友零用錢, 係要有定額↑的, 唔可以話用晒便問你攞的。
你返工出糧唔夠用, 唔通會問老板攞咩。
小朋友中一時, 我是一個星期出糧一次的, 現在, 中二了, 便一個月出糧一次了。
總之, 計好夠佢食飯, 搭車, 應酬啦!!
唔夠, 可以預支, 下次扣!!!!!

absolutely agree
自己都知自己理財唔叻, 尤其細時
都希望帶到自己小朋友盡量行岩既路啦

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-21 21:22 發表
比小朋友零用錢, 係要有定額↑的, 唔可以話用晒便問你攞的。
你返工出糧唔夠用, 唔通會問老板攞咩。
小朋友中一時, 我是一個星期出糧一次的, 現在, 中二了, 便一個月出糧一次了。
總之, 計好夠佢食飯, 搭車, 應酬啦! ...

學校飯盒都要24蚊啦...出街食梗係唔夠, 至少你都預佢28蚊囉, 突左要佢自己貼, 自然佢就睇住條數來食飯..........每星期咁俾會好d喎, 免得佢成個月都唔食野, 或求其咬個包咁又當一餐

初初我一個月比一次零用錢, 不過發覺唔work, 阿仔好多時都洗多左, 莫講話要佢saving啦!   後來我改每星期發零用錢, 哈, 效果幾好, 會有餘錢for saving!!!
阿仔在學校訂飯, 我每個星期比佢的零錢230
1. 早餐錢 50
2. 車錢60
3. 零用錢 70
4. 花紅 50

佢自己有心頭好就自己儲錢買!  我唔會再比錢!!

原帖由 xmanman 於 09-9-23 14:13 發表
初初我一個月比一次零用錢, 不過發覺唔work, 阿仔好多時都洗多左, 莫講話要佢saving啦!   後來我改每星期發零用錢, 哈, 效果幾好, 會有餘錢for saving!!!
阿仔在學校訂飯, 我每個星期比佢的零錢230
1. 早餐錢 50
2. ...

點解有花紅的, 咁年尾有無雙糧呀!!
哈哈!!!!
‹ 上一主題|下一主題