用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 豎琴
樓主: cpmummy
go

豎琴 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

Hi ming2,

能否告訴我 grade 2 和 grade 3 考試要求的分別嗎?

hi ming2,
不用啦!因爲已在website找到syllabus, 太耐沒有考試, 不知道現在科學那麽發達, 那麽用易可以找到想要得資料呢!

謝謝幫忙!

Dear all,

Which one is more difficult to pass Grade 8 exam ?

Piano or Harp?

Thanks!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming2
想8下8級harp既譜係點樣既,請問有乜野方法可以搵到一首來望下呀?

原帖由 ming2 於 09-12-9 23:14 發表

冇話邊個易d pass架喎....?!睇你放幾多時間去練架咋...
http://era-central.blogspot.com/

如果一樣努力,邊個難些?

Piano or Harp Grade 8?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

老師?未搵喎!想睇下多音既程度有幾多之麻. 照計係咪唔會有一首piano既sonata咁多架哦?
原帖由 ming2 於 09-12-11 10:43 發表

其實d harp譜同piano譜都唔差得太遠...最直接搵譜0既方法就係問你老師lor..
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 09-12-11 11:48 發表
老師?未搵喎!想睇下多音既程度有幾多之麻. 照計係咪唔會有一首piano既sonata咁多架哦?

其實, 我地常常都會用harp去彈piano pieces, 而我地當然也會彈專寫給harp的, harp d sonata個樣係會可以好似piano的咁深, 只是同piano譜比, 通常sharp flat natural果d accidentals符號會少一點(<--通常....) ~

如果彈同樣的譜, 在harp上彈會比在piano上彈難一點至難好多, 因為harp的構造本身是比較易令人彈錯, 覺得冇piano咁易彈得穩陣; 另外我地如果要在harp上彈一d好似piano上的黑鍵既音, 有可能要搞到好複雜先彈到~不過harp比piano有兩點會容易左既係, 1)要彈harp彈得夠響夠大聲係會比在piano上容易, 所以想練strenght方面既話, 唔洗好似piano練得咁辛苦, 而piano就真係要勁勁大力; 2)彈piano隻手愈來愈大愈方便, 而彈harp就相反, 手唔洗咁大, 大反而礙事, 普通成人女仔手咁大就最好~我諗也是因為strength和手的小大問題, 所以世上pianists係男多, 而harpists是女多~

Katiechow
好多謝你既詳細解釋呀.

手細彈harp好d,咁即係囡囡應該會幾好啦. 因為佢唔似我咁,手掌超大.希望佢鐘意啦!

原帖由 katiechow 於 09-12-11 22:22 發表

其實, 我地常常都會用harp去彈piano pieces, 而我地當然也會彈專寫給harp的, harp d sonata個樣係會可以好似piano的咁深, 只是同piano譜比, 通常sharp flat natural果d accidentals符號會少一點( ...

Hi louis 媽,

Would you please PM me your Harp teacher's contact and how much for the fee, many thanks!!

請問可唔可以pm豎琴老師資料比我,thx!!!

Pooh Pooh

Would you pls send those info to me as well cos my daughter is 4n half now I want her to learn 豎琴too!! many many thanks!!
email: [email protected]

原帖由 Pooh_Pooh 於 09-9-22 08:50 發表
我有些資料可以給你.
check PM!

請問學豎琴一般幾錢一堂? 幾多分鐘一堂?
‹ 上一主題|下一主題