用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 考入學試情況
go

考入學試情況 [複製鏈接]

本人預備於今年幫囝囝報讀10/11-K1,想問入學試難唔難考,eg:面試時會考小朋友什麼問題、小朋友獨立面試or家長可以一齊陪同呢、面試時小朋友or家長要留意什麼呢?

希望各家長可以提供資料給我參考!謝謝各位幫忙。
   0    0    0    0

我記得又一村面試就好似嘉年華會,我個女入到去就好似去左大playgroup,自己去左大操場玩車仔,跟著入去面試,一個家長帶入去,其實佢都唔肯坐定定面試,佢好好奇咁係課室找玩具玩,老師問都唔係D乜特別問題,老師問我個女,佢都無話坐定定答,但我個女整段面試時間,開開心心,就收左啦。又一村重視係品格德行既培養,所以我覺得,只要性格好,有禮,衣著整潔就得架啦,其實即是唔洗咁擔心,唔洗無特別準備,平常心就OK。當然,到最後如果人太多,只有學校自己先知用什麼來選學生。

反而我覺得家長要有同學校既信念差不多,否則會係中途唔開心;K1/K2會比較重視德育健康,所以學術會比同期九龍塘名校淺,但到K3會深番少少,幫學生適應到小學。

原帖由 chingyeeyee 於 09-9-5 00:28 發表
本人預備於今年幫囝囝報讀10/11-K1,想問入學試難唔難考,eg:面試時會考小朋友什麼問題、小朋友獨立面試or家長可以一齊陪同呢、面試時小朋友or家長要留意什麼呢?

希望各家長可以提供資料給我參考!謝謝各位幫忙。 ...

我最印象深刻係一入到去登記完,就有位老師請我帶小朋友玩,話等個小朋友warm-up下先!我諗呢樣野好緊要,雖然小朋友可能玩到唔捨得離開個操場,但起碼唔會驚定先!

之後一位家長陪同面試(可一齊坐,好正!)老師問完姓名就會攞唔同既玩具同小朋友玩,從中觀察小朋友識唔識聽指示,唔難既!如果小朋友做唔到,老師會用唔同方法引導佢地去答/做,好細心!所以家長切忌在旁幫/教小朋友答!

之後面試完就隨即跟校長及2位老師開小組家長會(大概6位家長一組),可以俾家長問問題!小朋友就响同一個課室另一角玩玩具,有老師睇住但家長又可望到,唔知係咪都觀察緊小朋友暫離媽咪既反應?

總括一句係"禮貌",由入門開始就會不斷有人教小朋友講"多謝","唔該"...我諗只要小朋友唔好太扭計或無禮貌已經pass!因為佢校舍大可以收好多學生!

另外我亦in過聖x撒,所有野都同又一村相反...

p.s. 我個女返咗又一村2個星期都好開心好鍾意返學!而且真係有禮貌咗好多!!祝您成功同埋有個開心既經歷!

原帖由 chingyeeyee 於 09-9-5 00:28 發表

希望各家長可以提供資料給我參考!謝謝各位幫忙。 ...
[fly]:P:P:P[/fly]

係咪而家就可以寄報名表喇?因學校網頁冇講明。大概幾時會 in呢?
thx !!

yes, 同埋d老師好細心, 我記得面試時, 我囡囡塊面在n班間學校玩時整瘀左, 其實都散左8成, 我已忘記左, 老師係面試完, 問我點解囡囡塊面整瘀左, 令我好意外佢既細心

原帖由 auen

於 09-9-12 05:04 發表
我最印象深刻係一入到去登記完,就有位老師請我帶小朋友玩,話等個小朋友warm-up下先!我諗呢樣野好緊要,雖然小朋友可能玩到唔捨得離開個操場,但起碼唔會驚定先!

之後一位家長陪同面試(可一齊坐,好正!)老師問完姓名就會攞唔同 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

我想學校既老師已經好熟習去觀察學生,尤其係呢D表面既傷痕。我個女行入學校,如果有小小紅左,佢行上樓梯,已經有老師轉頭問,你囡囡係唔係呢到整親。我自己都有時無留意,老師就睇得好仔細。

原帖由 winwin815 於 09-9-12 22:59 發表
yes, 同埋d老師好細心, 我記得面試時, 我囡囡塊面在n班間學校玩時整瘀左, 其實都散左8成, 我已忘記左, 老師係面試完, 問我點解囡囡塊面整瘀左, 令我好意外佢既細心

...

係呀!d老師好細心 ,有一次亞女手指尾與無名指之間,紅咗少少,班主任放學即刻問我,佢係咪敏感呀?如果唔係班主任講,我都唔知添 ~~

THX !![
quote]原帖由 daniel814 於 09-9-13 00:33 發表
我早兩日致電學校,佢哋話10月先好寄"入學申請表". [/quote]

我小朋友去其他幼稚園唔係好講嘢, 唯獨在YYC他主动講嘢, 臨走仲同老師拜拜, 拉埋椅子, 我決定這所学校適合他. 兩年以來, 他都讀得好開心, 這裡老師有愛心有耐性, 我小朋友勁shy, 如果無老師鼓勵和觀察力, 又他在其他幼稚園讀, 我很難想像他有現在的表現. 放心吧, 這是一所好学校

原帖由 auen 於 09-9-12 05:04 發表

之後一位家長陪同面試(可一齊坐,好正!)老師問完姓名就會攞唔同 ...

有無人收到interview通知呀?

我今朝收到學校嘅電話, 通知我個女可以係10月31日去interview, 叫我等收信正式通知喎.

回覆 1# Denisech 的文章

Can any experienced mother share with us what is the procedue and content of the interview?  What preparation should we have?  The man telling me it will be taking for 2 hours.

原帖由 Denisech 於 09-10-14 12:27 發表
我今朝收到學校嘅電話, 通知我個女可以係10月31日去interview, 叫我等收信正式通知喎.

31 Oct  me 2

我都收到電話通知31/10 11點in

me 2,  31oct in.

我在這個標題下,很早便講左我意見,有興趣可以去看看早期既發表。

另外,有次我在校門同校長閒談,校長話有D家長報名既時候已經交埋portfolio,校長就話佢地都唔會睇portfolio,家長其實唔須要交。

簡單來說,我既意見係,帶個小朋友當 playgroup咁去學校玩下,唔好比壓力比小朋友,等個細路玩得開開心心,咁就可以啦。反而我始終覺得,你要認同又一村既教學理念。

另外,我想提一提家長,當你走入校園時,你會見到校園部份操場已起了圍板,係因為學校要擴建校舍,對而家面試既小朋友來說,應在K1學年內就可以用到個新校舍,詳情請向老師詢問。面試完好像是有家長會,家長和老師分組來分享,家長可以到時再詳細問下其他詳情,例如校巴安排,擴建的情況。

不要太緊張,將來的路還很長。

原帖由 PCMW2003 於 09-10-15 13:30 發表
Can any experienced mother share with us what is the procedue and content of the interview?  What preparation should we have?  The man telling me it will be taking for 2 hours.

31 oct 2009
你地收到信未呀?

我想問整個interview既過程要幾耐?

原帖由 auen 於 09-9-12 05:04 發表

印象中,我當時囡囡面試,係我帶囡囡入課室,應該係十五分鐘內就完喇。

原帖由 conniew117 於 09-10-22 16:35 發表
我想問整個interview既過程要幾耐?

‹ 上一主題|下一主題