用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 阿仔吾比人掂隻手
go

阿仔吾比人掂隻手 [複製鏈接]

阿仔吾比人掂隻手

阿仔10個月大,次次掂親拒隻手都係0甘縮,一係就依嘩鬼叫係0甘反抗.搞到想教拒手部動作都吾得(例如拜拜,疊積木).有mug計?
   0    0    0    0

同佢沖完涼後,同佢massage 下既時候, 試下捉住佢手仔一齊摸下頭肚腳..又可以唱head and shoulder knee and toes... 教佢身體部份又可以令佢開始習慣用手學習,

原帖由 EvaKim 於 09-9-6 20:08 發表
阿仔吾比人掂隻手

阿仔10個月大,次次掂親拒隻手都係0甘縮,一係就依嘩鬼叫係0甘反抗.搞到想教拒手部動作都吾得(例如拜拜,疊積木).有mug計?

我個仔都唔比人掂隻手, 勁縮.
學行個時都會比人拖下, 到識行就唔比拖.
不過我好鍾意摸佢隻手仔. 慢慢就好D.
我估呢D係性格, 唔鍾意就係唔鍾意.

carol_mom, thank you for your advice.

佢11個月大la, 我係佢面前repeat咁做 (例如拜拜,疊積木),佢都吾做, 都心急ga...

agree, 我個仔都係咁(bb到一出世已經係咁), 所以好大(一歲)都未識bye bye.
我一直由得佢, 都冇迫佢(我個人覺得冇咩所謂).  都係性格問題, 我個仔個鼻(真係size)都好大.
原帖由 kelly_0404 於 09-9-9 13:43 發表
我個仔都唔比人掂隻手, 勁縮.
學行個時都會比人拖下, 到識行就唔比拖.
不過我好鍾意摸佢隻手仔. 慢慢就好D.
我估呢D係性格, 唔鍾意就係唔鍾意.
‹ 上一主題|下一主題