用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P.1E 的朋友們pls come in!
樓主: beetle
go

P.1E 的朋友們pls come in! [複製鏈接]

小朋友意外特別多. 我囡囡昨天額頭撞到枱角, 唯有叫佢地小心D.

原帖由 BRENDALAM 於 09-9-19 11:32 發表

有心! 都沒什麼事, 只是瘀黑了一點, 佢話都沒有哭.  小朋友很快便會好的啦.

Hi chingchingho,

Welcome! 我囡囡都是姓蕭的! 佢叫雪妍 Athena.

原帖由 chingchingho 於 09-9-18 07:41 發表
Hi 1E 班報到 我仔仔蕭俊朗  教育王國也是新丁,唔知道點用, 依家在摸索中...請各位多多指教和包涵,謝謝

Tracy,

昨晚人太多, 見唔到妳地啊.   

LWL戶外活動,有冇興趣一齊去玩?

原帖由 tracyfo 於 09-9-21 22:43 發表
聽日邊個會去聽講座...我地約係學校門口等好無呀...

原帖由 beetle 於 09-9-23 11:27 發表
Tracy,

昨晚人太多, 見唔到妳地啊.   

LWL戶外活動,有冇興趣一齊去玩?

我都正有呢個意思, 睇下來跟假期就埋大家一齊去...

我問過仔仔..佢話想去農場先, 你地點睇...

原帖由 beetle 於 09-9-23 11:16 發表
小朋友意外特別多. 我囡囡昨天額頭撞到枱角, 唯有叫佢地小心D.

真係要叫佢地小心D....

原帖由 beetle 於 09-9-23 11:07 發表
學校強調讓學生自己嘗試去做功課,尤其是作文(小一已經有), 唔識做可用圖畫表達.家長唔需要幫, 唔需要太介意分數. 最重要讓佢地從錯誤中學習. 讓老師知道學生有什麼不懂.

...

是的, 叫我們盡量不要幫她們改正, 等老師知道她們那裡不懂.  

我都是現在晚晚跟佢的工課都沒時間同細妹玩, 到現在還是經常做漏, 希望佢地快D適應啦.

原帖由 tracyfo 於 09-9-23 13:35 發表

都好呀, 不過去等沒有這麼熱才好.  我老公很怕熱的呢.

原帖由 BRENDALAM 於 09-9-23 13:58 發表

都好呀, 不過去等沒有這麼熱才好.  我老公很怕熱的呢.

我老公都係...好怕熱...秋天先吧..

原帖由 BRENDALAM 於 09-9-23 13:44 發表

是的, 叫我們盡量不要幫她們改正, 等老師知道她們那裡不懂.  

我都是現在晚晚跟佢的工課都沒時間同細妹玩, 到現在還是經常做漏, 希望佢地快D適應啦. ...

我想問數學D功課你地有無得做呀, 呀仔話交左比老師, 我唔知佢係無攞返來, 定真係做左交左...

我上個幾星期先去完 ocean park,所以下一個目標都係農場呀!!一齊啦!  

原帖由 tracyfo 於 09-9-23 13:35 發表

我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

Maths 有二樣功課,我仔話 Math A 交咗比老師!

原帖由 tracyfo 於 09-9-23 14:37 發表

我想問數學D功課你地有無得做呀, 呀仔話交左比老師, 我唔知佢係無攞返來, 定真係做左交左...
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

原帖由 PHmami 於 09-9-23 14:50 發表
Maths 有二樣功課,我仔話 Math A 交咗比老師!

我囡都話交了咗比老師, 咁應該是真的啦

Hi 蕭雪妍 Athena 媽咪:

我仔仔係個大懵豬黎架,我是個在職時媽媽,請蕭太你多多指教我呢個蕭太

我都好想蕭俊朗同各位同學一齊去,感受一定比我們一家去深刻,但我和先生都是做服務性行業,要星期六、日、公眾假期放假…一個字 難…

原帖由 BRENDALAM 於 23-9-2009 22:05 發表

我囡都話交了咗比老師, 咁應該是真的啦

無上嚟兩日, 原來講咗咁多嘢添, ....

呀囝星期ニ放學後話唔知道Maths嘅功課擺咗响邊度, 又唔知道中文謎語做乜嘢, 所以急急腳返學校叫佢上課室check吓有冇漏咗, 中途撞見Ms Au Yeung, 老師問囝囝係咪已經交咗, 囝囝才醒起已經交咗功課, 白走一趟, 唉....

晚上聽talk問吓中文老師才知道謎語要做乜嘢, 其實有啲擔心, 因為囝囝都好大頭蝦, 唉....

原帖由 PHmami 於 23-9-2009 14:49 發表
我上個幾星期先去完 ocean park,所以下一個目標都係農場呀!!一齊啦!  

去農場都幾好, 等秋天冇咁熱, 玩得會開心啲, 一齊啦!

原帖由 beetle 於 23-9-2009 11:16 發表

你囡囡額頭有冇事呀? 好番未?

原帖由 chingchingho 於 09-9-24 01:28 發表
我都好想蕭俊朗同各位同學一齊去,感受一定比我們一家去深刻,但我和先生都是做服務性行業,要星期六、日、公眾假期放假…一個字 難…

到時睇下就唔就到啦..

原帖由 jau 於 09-9-24 11:10 發表

呀囝星期ニ放學後話唔知道Maths嘅功課擺咗响邊度, 又唔知道中文謎語做乜嘢, 所以急急腳返學校叫佢上課室check吓有冇漏咗, 中途撞見Ms Au Yeung, 老師問囝囝係咪已 ...

我個仔咪又係...問親佢..D功課呢..唔見既, 佢就答..唔知喎...

原帖由 jau 於 09-9-24 11:10 發表

呀囝星期ニ放學後話唔知道Maths嘅功課擺咗响邊度, 又唔知道中文謎語做乜嘢, 所以急急腳返學校叫佢上課室check吓有冇漏咗, 中途撞見Ms Au Yeung, 老師問囝囝係咪已 ...

咁老師話謎語是做什麼的呀, 我囡話是找些謎語回去, 可以上網找的, 不知對不對呢.
‹ 上一主題|下一主題