用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 最後再談TTCA
樓主: Love_dd
go

最後再談TTCA [複製鏈接]

個別認為子女就讀的學校都屬於有教無類的,何不主動去叫貴校收容這些被'勸退'的學生去施以'愛'!

真正做到請報上校名來,讓TTCA家長在這裏為它的真愛歡呼拍掌.

同時你們也可以大聲疾呼只有'TTCA'不愛學生.

否則閣下是否真有資格去作批評?

咁岩我有個朋友個既小朋友系呢間學校讀, 亦被留班, 成績非常好, 學校亦因為佢既學習態度, 所以要求佢留班... 朋友打比我既時候, 好嬲, 好唔開心, 因為覺得學校點可以用一個咁主觀既理由要個仔留班....

但事後回想...學校系一直有提出呢個問題, 只不過大家都覺得佢成績好, 呢啲唔系好大問題, 所以一直無去正視, 人就系咁, 永遠唔會正視自己既問題, 只會去睇人地有咩錯, 系因為你既錯而令到我出錯....

我朋友約見咗校長, 校長當住父母面前同小朋友傾, 要佢改,要佢有承諾,要佢寫一封信, 去承諾自己要改既問題, 跟住暑假每天回學校1-2 小時做功課, 1個月後見到佢可以做到自己既承諾, 於是答應比佢升班...

系事件中, 我地最初都覺得學校好唔岩, 一個不太差既小朋友, 如果一下子要佢留班, 對佢黎講可能系一個好大既打擊, 點解事先唔同家長溝通, 點解要咁樣對個細路....

家長們有幾了解自己個小朋友, 佢有問題, 自己會去跟小朋友處理嗎 ?  當問題出現, 是人家不對? 如果重要去報館說三道四, 我真不敢想小朋友會有咩想法 ?  原來問題不是來自本身, 是校長無愛心, 原來可以用吵鬧方式去達到目的, 不是想辦法去解決.原來這個世界不用說事實, 說話只要把自己認為對的一面說出來即可, 為什麼家長們不去想想自己也要對孩子負責人, 不是交給學校便可....

世界每天都在變, 我們也是從不斷的社會轉變中出來, 教育制度變了, 苦了學生家長, 我們更應該比多啲時間, 與子女溝通, 與學校溝通, 與其說其不是, 不如教子女要如何去面對吧.

在 BK 見過很多家長, 因孩子入不了那間學校, 於是發表一套 " 校長無愛心" , "校長教育理念有問題" 等言論,  吃不到的葡萄永遠是酸的

如果用那麼多時間去批判, 不如多了解子女為什麼有這個程況來得實際吧.

原帖由 judy 於 09-9-9 11:49 發表

赤裸裸,有嘢睇!

我家大少話:如果是真理(我估係美女),咁赤裸裸當然好啦!但如果里面是草包、毒瘤。咁唔該着番件衫,唔係人人可頂得往!

5歲的醜女當然可以18變.
醜小鴨很快已變成天鵝.
'草包,毒瘤'是外人亂扣的帽子.
'毒瘤明'就是一個好例子.

原帖由 傻媽媽2007 於 09-9-9 14:03 發表
咁岩我有個朋友個既小朋友系呢間學校讀, 亦被留班, 成績非常好, 學校亦因為佢既學習態度, 所以要求佢留班... 朋友打比我既時候, 好嬲, 好唔開心, 因為覺得學校點可以用一個咁主觀既理由要個仔留班....

但事後回想. ...

三省吾身!

[quote]原帖由 kychanhkg 於 09-9-8 19:39 發表
原帖由 Love_dd 於 09-9-8 23:17 發表
因為學校是一處講愛的地方,如果你和我一樣都只不過是個過路人,但同意這個理念,就請簡單地回應同意,作為對這群已被逼離校的同學和家長一份支持和鼓勵,並祝福仍在就讀的同學,明年唔會再有人因成績不逮而被勸退學,咁明年就唔會再有人為這題目而爭辯!

同意!

原帖由 MsonMa 於 09-9-9 14:21 發表
[quote]原帖由 kychanhkg 於 09-9-8 19:39 發表
因為學校是一處 ...

請問學校講愛之外...是否唔需要講"理"???....
是否校長一對學生"勸退"...就系冇"愛心"???....

原帖由 MsonMa 於 09-9-9 14:21 發表
因為學校是一處 ...

要糾正部分家長的訊息
TTCA不是
會有人因成績不逮而被勸退學,
成績不逮的是可以留班,不接受留班的是自動退學,不是被'勸退'

因成績不逮而被勸退學的,是部分名校.

這個'莫須有'的罪名,請勿加諸在TTCA身上.

原帖由 Reximom 於 09-9-9 14:43 發表
mug香港既學校一定”是一處講愛的地方”架咩? 由幾時開始架, 點解我唔知既?
Mug唔係話學校係一個作育英才的地方, “一處講愛的地方”, 好似係講教堂多d喎!

...

甘講愛都冇咩問題....
問題系驚會變到愛得太濫啫...

原帖由 傻媽媽2007 於 09-9-9 14:03 發表

但事後回想. ...

好高興見到你這個例子, 透過這位小朋友亦知道學校對留班者既定義其實係關愛精神, 想一想校方其實可以隨便比佢升班, 為何一間"收錢"既學校要冒著被家長投訴的風險作出如此安排?咁辛苦倒不如比佢升班, 又可以收多一個錢又唔需要比家長投訴...在我眼中佢地既舉動無疑相當笨, 但作為家長正正因為佢地呢種堅持而把兒子交給他們磨練

此地方是大眾地台,任何過路人都可發表意見,不平則鳴。
樓主九月七日以最後再談TTCA為題,只是想表達其對教學理念的一些睇法,其結尾是:
在過往的討論中,有這麼多的家長或同學為學校說話,相信學校也有極可取的地方。
最後希望TTCA有權位的明白對學生有,以學生的好處為先,這才是學生和家長之褔氣。
語氣只有鼓勵,絕無貶意。
但可惜因提及TTCA四字,又觸動了一班家長的觸角神經,紛紛出來護校,遺憾!
本人列舉三例,只是想說明人間有愛,學校有愛,用同理心去感受那群曾經要幫子女四出奔走另找學校家長們的失落和徬惶,明白他們不是奢求小朋友考8A9A,只希望他們可以在校風良好的學校愉快學習。
至於今年、或今後再沒有TTCA同學會因成績不逮而被勸喻離校,實為學校之福,家長之褔,同學之福,衷心祝福所有同學都可以愉快學習。

原帖由 Reximom 於 09-9-9 15:01 發表
其實認真地講, 但凡辦學主要既目的係作育英才, 但要達到呢個目的可以有唔同方法, 有d學校可能真係強調”愛”, 但有d學校就講明用嚴厲既方法, 什至用軍訓形式, 幾時有話學校一定”是一處講愛的地方”先?. 問題係家 ...

我跟TTCA一點點關係都沒有.....
只系覺得"勸退"對該學生未必一定系錯....可能對該學生系塞翁失馬...只將焦點放在校長只為"摔數",保校譽,甚至系冇愛心...未免太過武斷了....

原帖由 Reximom 於 09-9-9 16:20 發表

所以我覺得TTCA既問題係校方有無一開始已經同D家長學生講清講楚學校既政策!

至於"勸退"係咪塞翁失馬, 好難講, 見仁見智, 不過老老實實, 若果我係苦主都會幾難受!.

老老實實, 若果我係苦主都1d唔會覺得難受!
如果自己冇問題俾TTCA"勸退"...甘既學校仲留戀咩呢 相反如果系自己問題, 系應該睇下點改善,點同學校妥協...唔系指責學校校長無愛心,無教學理念....甘講你可能覺得我講緊風涼話,但我只系好現實甘明白現實系要甘做先對苦主最有利,....

原帖由 mother-cat 於 09-9-9 14:09 發表
5歲的醜女當然可以18變.
醜小鴨很快已變成天鵝.
'草包,毒瘤'是外人亂扣的帽子.
'毒瘤明'就是一個好例子.

我唔知TTCA成件事的詳情,所以,我一向以來都冇評論過此事。草包也好、毒瘤也好,不是指貴校,請別誤会。

原帖由 Reximom 於 09-9-9 16:42 發表

咁可能你EQ比較高, 我就比較眼淺!

我成日都俾人話我"涼薄"....
但現實真系甘我都冇計....

原帖由 Reximom 於 09-9-9 14:43 發表

mug香港既學校一定”是一處講愛的地方”架咩? 由幾時開始架, 點解我唔知既?
Mug唔係話學校係一個作育英才的地方, “一處講愛的地方”, 好似係講教堂多d喎!...

一針見血:学校是一作育英才的地方,別把學校當教堂。學校要愛學生,而不好"講愛"學生。

"講愛"的地方在教堂!

原帖由 mrsliu1991 於 09-9-9 13:06 發表
bk friend,我同意妳講法,我都係基崇家長,有D嘢我可能無其他家長咁清楚,但我只知舊年我個仔班主任每個星期六自願替學生補數學,我個囝一定會去返,整年數學成績亦有進步,我相信好多老師都未必會咁做.

我個人認會學校最 ...

mrsliu1991
你個仔讀幾年級呀 ?  我個仔讀 F1,剛開課有很多簿和 folder 派回,但他每天的書包很重呀 ? 問他是否帶多咗? 但他又怕到時無得用,你個仔讀F1時,是否書包也很重呀 ?
甚麼是學習態度問題呀 ? 請賜教 !
‹ 上一主題|下一主題