用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 堅尼地道聖若瑟書院家長交流區
樓主: fions414
go

堅尼地道聖若瑟書院家長交流區   [複製鏈接]

fions,
謝謝回覆.
另想問一下, 中三開始是否在學校網紙已經看不到他們每天的功課資料和其他的資訊了?
wansjc

原帖由 fions414 於 11-9-19 21:29 發表
wansjc,

上次家長會只係大約介紹一些科目, 而今次11月舉行的家長會, 我估應該會詳細一些!

fions414,

謝謝你的回覆.

wansjc.

原帖由 fions414 於 11-9-25 17:57 發表
wansjc,

是的...沒有把F3功課放上網...
還有通告:-http://www.greenandwhite.net/edu/circular.php

數學補習

fions414,
想問吓你有沒有港島區數學補習的好介紹?
wansjc

fions414 / wq / william 99,

謝謝你們的資料, 我亞仔都沒有補習, 但他不像 fions 你仔仔那麼懂性, 自己會去買練習做, 更不會日日去計數. 如果他能做到這個, 就好像 wq 說, 不用操心了.  真的不知仔仔何時會懂事? 我就不用那麼擔心呢 !!

至於, 怎樣管教細路, 真的是一件煩惱且不容易對付的事情. 每個細路的性格都不同, 所以都不能一概而論, 如果能用同一個'方程式' 便能對付細路的話, 我們就不用那個費心啦.

總之, 謝謝各位的資炓.

wansjc

fions414 / wq,

我跟你們差不多情況, 就是 默書, 測驗都儘量放手, 不要太緊張佢, 唯考試就要跟番緊, 都係靠兇. 但有時都未必可以成功, 這個階段都還有些反叛, 你緊佢不緊的情況, 所以有時都好勞氣, 不知如何是好.

fions/wq, 你們都講得對, 就是亞仔自己喜歡的, 就會自動自覺, 不喜歡的就不理會. 唉 ~~ 真令人擔心呢!!!

wq,
你講得沒錯, 唔理他又怕他唔識, 理佢時, 佢又厭你煩, 真係勞氣又激氣.

fions/lhm/wq,
中文, 我都有同感, 真的不是容易,  都係靠他平日看多點, 識多點而累積回來的.

wansjc

1st Term Exam Syllabus

各位媽咪,

考試範圍就出了, 時間表亦未見, 如有,請通知.
click入以下的 link之後, 打入你仔仔的級別, 選1st Term Exam , 何可看到考試範圍了.

http://syl.greenandwhite.net/index.php?r=syllabus/index

wansjc.

fions414/lhm1006,

大家不用客氣, 互想提點一下.
Reading 的範圍是Chapter 1-5, 而中文口試我都不知道是怎樣形式?!
另外, 想問一下, music, 和 computer , 知唔知道考什麼範圍呢?

wansjc

原帖由 fions414 於 11-11-26 20:05 發表
wansjc/lhm1006,

謝謝!終於找到範圍了...
網上沒寫Reading範圍, 是否只考CH1-5?
另外大家又知唔知中文口試形式?
考試範圍實在太遲出了, 雖然有些科目範圍一早知道, 但一日未出範圍, 我仔就懶懶閒 ...

fions,

我都聽我亞仔話上學期只考唱歌, 不用筆試, 但不知為何考試時間表又有音樂科, 真不明白, 我都叫小兒回校再問清楚.如有答案, 再上來跟你聯絡吧.  CL 已出考試範圍, 全都好似係要懂 FORMULAR, 咁是否不用筆試, 只是你所說到電腦室考 EXCEL 表, 即是直接把程式 SET在電腦到?

至於 BF, 真還未出, 真的令人煩惱, 都快考試了, 怎麼考試範圍都還未定出呢?!

wansjc

原帖由 fions414 於 11-11-28 12:44 發表
wansjc,

開學時音樂老師話上學期不需要考筆試,但現在考試時間表又有Music, 等小兒上音樂堂再問老師, 另外CL好像去電腦室考Excel, 還有看不見BF範圍...

...

回覆 #741

fions,
Reading 範圍是第一至第五課.BF 到現在都還未出範圍, 都不知點攪的. 下星期都開始考試了, 真的莫名其妙!!
wansjc

fions,
謝謝你的資料, 會到 EClass 查看一下.
wansjc.

各位媽咪,
大家可鬆一鬆了, 因今天終於考完試.
祝大家平安夜和聖誕節開開心心
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊