用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年升讀小五, 如何為升中派位做準備?
go

今年升讀小五, 如何為升中派位做準備? [複製鏈接]

原帖由 samuel89 於 09-9-9 15:23 發表

唔會瓜... 香港點講都冇大陸甘"誇"瓜...

我覺得而家多左好多有抱負的有識之仕 . 並唔係早年為了校譽, 明明有學生索 k 都唔去報警的校長 . 呢句 [識人好過識字 ]唔係好岩喎.

問題是家長從那角度去找岩小朋友的學校而已 . 過左龍就話呀. 如果要顧埋人家點睇自己仔女所讀的學校. 係咁, 識乜人都唔掂 .

原帖由 samuel89 於 09-9-11 14:50 發表

問題系想入好學校....校董點頭都未必實得 .....仲有要校董點頭可能難過阿仔考好d

講得一的都無錯 .

不如睇清楚邊一間學校, 係岩自己個仔讀 .  不嬲有一個信念. 就是堅持與不放棄, 就踏進成功一大步 .

靠人脈而有得讀書?係依家乜都講公平, 公義, 合理的年代, 如何面對新世代呢 !

原帖由 Daisy媽咪 於 09-10-15 08:32 發表

可否分享下你谷小朋友既方法 ? 亞女剛升小五, 成績依家係band 3頭 band 2 尾, 唱歌跳舞都唔錯, 有校際同青少年獎, 亦參加過不少大型表演, 可以選擇怎麼學校呢 ? ...

我亞仔也是 小 5 . 小一, 小二成績也算 ok . 小三時就 差了, 去到 小四都係無 改進. 後來才知點解.

原來, 我怕佢成績 keep 唔到. 放佢去 補習班 . 差不多 成 年多 2 年. 佢也不跟我講 , 而佢本身不是多野講的 男仔. 直到了到學校的 家長日, 老師問佢, 佢才說 , 如果 mami 唔放佢補習社. 佢會好努力 . 之後 p.4 下學期就無去補習. 雖然慢的 , 但成績都的叫進步. 可惜有 h1n1, 學期尾己沒有 考試, 成績不能見到. 但老師和我肯定知佢有 改善和進步.  

我一放工 跟他功課, 雖然時間都係只做到剛剛做完功課, 但 saturday, sunday, 我要佢背中文 和 英文書. 事實上背書是對腦筋不大靈活的小朋友來講 , 係好的, 有幫助.

而家 p.5 了 , 見佢好好多. 希望可以去到 band 2 啦.  
做 mami 真的 要 了解小朋友是那一類, 才可對証下藥的啊 ..........
‹ 上一主題|下一主題