用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年升讀小五, 如何為升中派位做準備?
go

今年升讀小五, 如何為升中派位做準備? [複製鏈接]

原帖由 happymother88 於 09-9-7 23:17 發表
除了谷成績, 有什麼活動應該參加?

我諗最主要係成績,特別係P5最後哥次呈分試。其它既等升左小六再谷。
我諗其它活動主要係叩門時有用。叩門時D細路既鋼琴"那"埋都6、7、8級,其它樂器會好D,好似雙簧、單簧、小號哥D。
運動要搵D一個人玩既先可以突出個學生本身,最好有獎狀啦,冠、亞軍哥D呀。
希望幫倒你一D啦。

原帖由 connie1214 於 09-9-8 15:15 發表
無論學甚麼, 幾多級, 最緊要羅獎為校增光,
如果你去DBS and DGS, La Salle d 報名你拿住的公開比賽的獎牌好過你拿住d 甚麼雙簧、單簧、小號哥d 証書. 尤其是游泳獎牌 ...

咁就要睇吓樓主想報直資定係官津喇。

原帖由 IMAX 於 09-9-10 09:50 發表

我覺得而家多左好多有抱負的有識之仕 . 並唔係早年為了校譽, 明明有學生索 k 都唔去報警的校長 . 呢句 [識人好過識字 ]唔係好岩喎.

問題是家長從那角度去找岩小朋友的學校而已 . 過左龍就話呀. 如果要顧埋人家 ...

同意 IMAX既睇法;有啲人話"識人好過識字"我覺得係本末倒置;個學生成績好,操行好,根本靠學生自已實力已經好大機會入倒,下下要靠人事靠拉關系,你估而家大陸咩,同埋對個小朋友都唔好喇。

原帖由 daphnemama 於 09-9-10 15:13 發表
唉! 但是真的有好多校董班囉.

係呀,如果有啲 fd 係校董呀、校長呀、甚至係校監,咁梗係好喇。
但問題係上得黎BK問嘢既,都唔慌有喱啲背景啦。有背景既,仲唔收埋收埋?而家先走去"吧結"啲校董,黎得切咩?啲校董比你埋倒身咩?與其諗啲不切實際既嘢,不如睇吓黎緊點谷個細路仲好喇。

原帖由 IMAX 於 09-9-11 19:57 發表

講得一的都無錯 .

不如睇清楚邊一間學校, 係岩自己個仔讀 .  不嬲有一個信念. 就是堅持與不放棄, 就踏進成功一大步 .

靠人脈而有得讀書?係依家乜都講公平, 公義, 合理的年代, 如何面對新世代呢 ! ...

同意IMAX同Samuel所講,靠人不如靠己;個學生有好成績,就係學生揀學校,唔係就係比人揀,會好被動。

其實Happymother都好識諗,小五上學期已經開始準備,咁小六應該唔太困難。

我自已以前就好差,求其個女升倒班就算,考試最叻嗰次都係考9x名;後期先識得谷個女讀書,由以前既Band2、Band3生,到而家可以坐係心儀既EMI課室度上堂,過程真係好辛苦,好難忘。不過其實都好睇個小朋友本身;如果要比分,我會比個女100分,我自已就80分,因為以前實在做得太差喇。

課外活動嗰啲係增值嘢黎,好似Connie講嗰啲游水呀,我諗點都係成績先決既;或者可以咁諗,睇吓Happymother間心儀中學喜歡收啲乜嘢學生,然後空閒時間就專攻嗰樣課外活動。不過如果冇游開水既,兩年後係自行收生同叩門階段之前可唔可以攞倒獎牌呢?同埋可以睇吓有冇啲可以幫倒手既人,。

無論如何,我諗點都要成績先決架喇,啲增值嘢只係係一啲情況下先有用,例如有兩個相同成績既學生爭一個位,有增值嗰個就會秤先啲咁囉。

原帖由 Charitymami 於 09-9-14 13:20 發表
我覺得催谷成績為先、操行要良好, 其他課外活動為次

成績唔好, 就算有特異功能, 俾你入到間勁校, 都讀得好辛苦

選校最好聽取老師意見, 知彼知已, 要揾區議員幫手, 唔好卦! ...

唉,對唔住,係我口快快講錯嘢。

原帖由 Gigi@HK 於 09-10-15 02:17 發表
請問可唔可以分享下有什麽方法谷到好成績,我仔D成績可以好大波幅.

分享唔講得上,不過要發揮小朋友既潛力真係唔容易,中英數常4科中常識係比重比較低既,所以花時間可以少D。
有啲小朋友好大意,佢唔係唔識,硬係衰大意;明明之前同佢溫好左,但派卷時就發覺總係答錯。解決辦法就係"熟能生巧",買多幾本練習比佢做;有時遇到難D既真係出街都要同佢背書。
好似英文咁,我Keep住一個禮拜要佢作6篇120字既文同大概10篇Comprehension。文法嗰啲由補習教同番黎做練習做熟佢。
數學冇其它辦法,"工多藝熟"。見多D題目,考嗰陣就唔會手忙腳亂;同埋叫佢考嗰陣遇到D好煩既或第一眼唔識既,就做下一題先,等做哂D識既,再番轉頭攻D難既;咁樣就定D,唔會係就收卷時因冇時間手忙腳亂,明明識都變唔識。
中文又係要作多啲文,閱讀理解佢補習老師教左佢一招,聽佢講幾得,可以好快搵倒篇文既重心。
常識其實最易,寫熟啲生字同勤力啲,應該唔難。
BK有個"時事追擊"題網址,同我慳番唔少時間,真係多謝佢地。
另外操行都好緊要。
希望幫倒你。

原帖由 ALAL 於 09-10-22 09:49 發表
Yours is a girl! 6 composition and 10 comprehension! This is the work for my son in the whole summary holiday. Please share how you can let your kid do this works assigned by you please ?

我諗點去動員D小朋友真係個個家長都唔同,獎勵就唔少得架啦;同埋佢有個高佢一年級既師姐同佢好老友,舊年入左沙田間唔錯既EMI,我咪同佢講,想同個老友一齊,就要勤力D。當然佢做練習時我都會陪佢,支持佢啦。

原帖由 Mandy23 於 09-10-22 14:17 發表
,閱讀理解佢補習老師教左佢一招,聽佢講幾得,可以好快搵倒篇文既重心。------請問能否介紹一下方法?

常識其實最易,寫熟啲生字同勤力啲,應該唔難。
BK有個"時事追擊"題網址,同我慳番唔少時間,真係多謝佢-----請問在那兒找到 ...

對唔住,嗰間補習係係沙田D屋邨度,係幾個大專生自已搞既;我唔想講咁多,因為厘啲係人地既搵食技能,你當我冇講過得唔得?
至於BK個網係厘個:
http://www.baby-kingdom.com/?uid-50509-action-viewspace-itemid-70172
其實都係D家長自發性Update個網,好過自已每次臨考之前摷番過去兩三個月D新聞咁花時間。其實"時事追擊題"佔好少分之嘛,唔值得晒咁多時間吖,有咪算囉。

原帖由 norakyng 於 09-10-24 12:00 發表

好叻!英文一個禮拜作6篇120字既文同大概10篇Comprehension。請問怎樣安排時間 ?

個個人o既時間安排都唔同;不過,我相信只要有心去做,一定會做到。
同而家中一o既時間安排比,喱啲只算係小巫見大巫咋。

原帖由 Gigi@HK 於 09-11-15 14:31 發表
Can you please pm the 補習http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=101&cb=12345627&n=aa30b528 centre to me?   Thanks very very much !

對唔住,間補習我真係唔想講。
聽個女講,佢幾個同學一齊讀嗰間都唔錯,都入到LKM/TST/PYC/KCC。
你可以睇吓你其它同學對間嘢o既口碑再決定:
致臻研習社 - 地點係一城。厘間係正式同有牌既。

原帖由 yan98 於 09-11-27 23:43 發表
唔好意思, 我想問下, 我個仔今年P.5, 全級考第二十四, 係Band 1成績, 我煩惱緊, 老師話入Band 1學校要學一樣音樂, 但我個仔乜都無學, 點算?  已經問過幾間琴行, 而家學太遲了, 係唔係代表我個仔讀唔到英中?

或者可 ...

對唔住,其它區學校我唔清楚。係沙田區黎講,以我所知幾間Band1都冇話硬性規定;不過有"一人一體藝",係課程一部份,要計分既;有中樂同西樂揀,當然,你個細路小學如果有鋼琴或小提琴底就會好啲,同易啲入學校樂團咁囉。
如果係自行同叩門,有樂器獎狀(校外嗰啲)會秤鮮啲咁解之嘛。
其它人有冇補充?
‹ 上一主題|下一主題