用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間 直資 / 私立 是真正活動教學?
go

那間 直資 / 私立 是真正活動教學?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

有部分學校claim自己活動, 但只係做得好少, 例如間中去下街就叫活動, 其實唔止可以咁, 活動教學仲包括課程同功課設計, 學生參與機會, 老師引導方法, 小組討論, 評估(唔係只計測驗考試, 應該連上課表現等都要take into account的)
我自己女女係讀活動教學既小學, 黎梗細仔搵學校, 都係target呢類, 我自己會考幾間:
港大同學會
漢華(高年班會傳統返)
真道
播道
聖瑪加利(考慮中, 怕英文學校仔仔考唔上亦攪唔掂)

我知蔡繼有都係活動, 但學費較貴
原帖由 mickychow 於 09-9-8 10:13 AM 發表
想請教吓 (九龍區) 那間直資/私立是真真正正是活動教學?
因為以前曾見過有靚媽話有d學校話係活動教學,但事實未必真正係活動教學,真的嗎?

Arabellahk    發表於 19-2-20 16:59

醒目開學勳章 王國長老

有d小朋友, 讀書係聽幾多記幾多的, 鐘意坐定定咁吸收, 唔鐘意咁多"花臣"野, 總之就係聽同讀, 咁就適合傳統

有d小朋友, 舉一反三, 自己睇完書會識問識challenge, 活動就岩晒, 因為活動教學, 老師講完basic資料之後, 會要求小朋友返屋企繼續搵料的, 消化完再用自己方法present出黎, 好可能仲要o係全班面前講, 咁有表演慾既就更如魚得水喇

另一方面就係父母既期望, 傳統學校既學生, 係會比較循規蹈矩, 乖巧有禮, 而活動學校既學生, 會比較靈活變通, 敢錯敢言, 所以你亦要唸下你想小朋友成為邊一類型喇

醒目開學勳章 王國長老

i don't think so............
原帖由 奀奀豬0702 於 09-9-8 11:08 AM 發表
請問英華, st.paul係咪活動教學?thank you

醒目開學勳章 王國長老

非常精彩
原帖由 ziyi 於 09-9-8 03:28 PM 發表
我覺得看你所謂辛苦是什麼啦!

傳統名校的辛苦是陪小朋友默書,可能拿92分就要見家長(真人真事),因此每晚陪小朋友溫習很晚,考試壓力大

DSS中部份沒有這樣(因DSS中亦有老牌名校),但亦需要陪小朋友分析事情,看圖書,查 ...

醒目開學勳章 王國長老

係, 識得critical thinking, 敢於發表, 係成功既主要因素, 當然學埋點去專重別人就very good喇!
原帖由 G-Ma 於 09-9-8 04:26 PM 發表
一言九鼎未必係壞事, 通常呢類小朋友都好聰明, 反應快, 只係係德育上面多加輔導.

phoebe_ming5    發表於 13-12-11 15:03

醒目開學勳章 王國長老

我女係讀港大同學會
有唔少新辦既直資都辦得唔錯架!
原帖由 jamhappybobo 於 09-9-9 12:13 AM 發表
Hi Charlotte_mom,

請問你所指的是港大同學會嗎?
上星期六聽完簡介會,覺得很吸引..............

醒目開學勳章 王國長老

活動學校既小朋友都乖架(我都講過, 慣左同大人零距離, 更加維持到一份純真tim)
呢個係我既親身經歷:
去到一間傳統學校(當時o係校務處等緊), 學生見到我呢個路人甲, 望左一陣, 好有禮貌咁點頭, 然後去校務處繼續做佢既野
去到我女間學校(去一年班做lunch mom, 無學生識我), 學生見到我呢個auntie甲, 成班圍住我"auntie你係邊個媽咪呀, 咁你女女幾年班呀? 我係xxx呀, 我讀1a架........"
case 1固然令我好impressive, case2就更可愛了
原帖由 Lofty 於 09-9-9 12:56 PM 發表
非常認同Charlotte_mom既睇法. 不過我覺得活動學校既小朋友都係循規蹈矩/乖巧有禮

醒目開學勳章 王國長老

如果活動教學既老師執行得好, 係可以俾學生好大發展空間, 上課時老師都會教, 教完之後, 去得幾遠, 就睇小朋友喇
有d小朋友對自己要求好高, 去到活動教學既學校一樣好有成就感, 因為佢可以去到好遠, 例如自己學d生字黎作文, 我女3年班, 有份功課係課本入面有個故事, 講隻羊呃左獅子對眼鏡, 等獅子食唔到動物, 份功課要小朋友當自己係隻獅子, 點解決? 有個同學寫, 叫佢搵optometrist做lasik, 以後唔駛戴眼鏡  -- 自學, 然後學以致用, 呢個就係活動教學既精神
舊年我女有個project講天氣, 點解有雲點解有霧, 學生係要睇書架, 睇完要做project, 畫圖, 整layout, 一定會花時間, 係佢地花得開心(你估做project開心d, 定對住本科學書照背開心d), 辛唔辛苦, 好睇小朋友享唔享受過程姐

原帖由 mickychow 於 09-9-9 03:15 PM 發表

其實我所謂辛苦是指傳統學校和活動教學其實都要陪做功課、陪溫習,但活動教學還可能要做多好多project 或者要花好多時間去搜集資料,咁小朋友會否辛苦得多呢?
"其實我都唔知係唔係,所以先咁樣問吓d 過來人" 唔該!唔該! ...

醒目開學勳章 王國長老

G-Ma
現階段, 我會幫女女一齊搵資料, 佢識利用internet, 同埋去圖書館用終端機去search有關資料, 搵到佢地既書
有時d資料比較深, 我會幫佢揀relevant既部分, 然後叫佢自己消化

mickychow
而家活動教學學校做既野, 根本就係大學既教法: 成個圖書館, 互聯網都係資料, 學習唔係睇完一本課本就complete, 係要上完堂, 自己繼續去build up的, 當識左之後, 再識用自己方法去表達同演釋, 就係所謂做project, 做presentation
當然小學生根基未穩, 學校就要額外幫學生建立一d基礎, 基本功一定要有, 而去做呢d基本功, 亦唔似傳統學校咁一味靠操, 例如話, instead of公文咁重覆做100題做到唔駛經大腦都識做, 活動教法係貴精不貴多, 兜一大個圈至做到一題, 但做完會真正了解個principle啦
原帖由 G-Ma 於 09-9-9 06:28 PM 發表
其實活動教學的功課也不會是很花時間, 基本課程也是跟外面其他學校差不多, 只是老師在教學上及功課上會加多一點啟發.

至於project, 我自己很少幫囡囡手做, 因為我想她有自己獨立的思維, 一般都是她自己做好了, 我稍 ...

醒目開學勳章 王國長老

講件事你聽, 係我女k3時發生的
有日, 我女發燒, 佢訓o係床上面, 突然話"我知點解我發燒, 因為我身體入面d白血球打緊細菌", 我打左個突, 問佢點知, 佢話"你講架嘛", 當時我唸, 咩我講過d咁高智慧既野咩
跟住我女又問我白血球點打細菌, 係咪拎住支叉黎打, 我話傻既, 卡通片咩, 跟住佢跑去拎左本"我們的身體"出黎, 俾幅圖我睇, 我話果d呃細路架, 跟住佢問"無手, 點打呀, 唔通好似pachycephalosaurus咁, 用頭撞呀?" 然後我拎本正正經經既my body出黎俾佢睇下白血球係咩樣
(絕無吹水, 真係k3發生的!)

小朋友有時學習既潛能, 係好得人驚的, 我讚成ziyi講, 如果一早俾個框框佢, 係局限左佢發展, 活動教學, 唔係齋玩架

醒目開學勳章 王國長老

其實活動教學學既野, 唔一定淺架, 有全職補習老師睇到我女d reader, 話深既, 亦讚佢好放膽寫思維好好

不過講exams skills, 傳統學生無錯係會叻d, 因為佢地操慣, 知道exam technique, 例如我女舊年小三至第一次知咩叫考試, 就真係要慢慢去學識咩叫考試, 要做快d, 唔識既先skip, 有time limit等等

原帖由 rachncurtsmom 於 09-9-10 01:19 PM 發表
我有個朋友,佢幫個仔最終選擇左一間傳統教學嘅學校,佢話因為佢有個朋友個大仔返活動教學,個細仔返傳統教學,大仔的確識得好多課外嘅知識,不過阿哥就唔識做細佬D功課,所以我朋友選擇傳統學校。

我唸要睇吓每個家長嘅要求,我 ...

醒目開學勳章 王國長老

開賭檔都得

我自己試過新年開魚蝦蟹檔, o係仔女連條褲都輸埋之時, 同仔女分析咩叫"唔份氣" "輸錢皆因羸錢起"等, 咩叫"沉迷賭博等於倒錢落海".........
原帖由 G-Ma 於 09-9-10 02:28 PM 發表
好同意ziyi爸爸所言.

當年自己讀書既年代, 其實深受傳統教學既惡果, 完全當讀書係一件苦差, 壓力好大. 直至去到外國讀書, 人地既教學模式真係好唔同, 老師唔會比好大壓力, 講下笑, 輕輕鬆鬆咁上堂, 功課又唔多, 多 ...

phoebe_ming5    發表於 13-12-11 15:43

醒目開學勳章 王國長老

學校係想學生除左academic之外, o係其他方面一樣有機會發掘到自己興趣同優點
台上一分鐘, 台下十年功, 呢樣好多人都知, 點去strike for a balance呢? 有d闊太為左要自己個小朋友贏, 俾成千蚊個鐘去請名師1:1指導, 有d學校唔會為d無potential既學生報名比賽, 呢d咪叫唔健康lor!
無論邊間學校, 都會鼓勵學生出去表演, 比賽, 未必一定係要贏果個, 但要體驗
其實呢類新思維直資, 已經叫做俾公平機會每一個applicant, 我見女女班中有11,12月細仔, 有黎自屋村幼稚園既小朋友, interview佔左收生表現好大部分, 亦有人無交portfolio一樣收...............per se, 黎自名牌幼稚園, 中英文底子較好, 去邊間interview都著數d, 呢樣又係真既
(hkuga份form無問過任何獎項或課外活動, 亦唔需要見家長架)
原帖由 rachncurtsmom 於 09-9-11 01:35 AM 發表

不過就算係活動教學嘅學校,咪一樣問你個仔女有咩award,cert同recommendation letter

醒目開學勳章 王國長老

正如之前有人講過, 用開廣東話教中文既學校, 想"因應潮流"轉pth教, 你估話想就轉咩, 唔通一下子炒晒d中文老師? 無可能, 於是"教改"下場就係換湯不換藥(尢其傳統名校, 有"成就"呢樣包袱, 更加唔敢亂黎)
而家由cee轉334, 咪又係一樣........d老師教左咁多年, 咁易話變就變咩, 教育局玩到咁大, 你叫d老師全部丟飯碗?

原帖由 fongyuen 於 09-9-11 04:51 PM 發表
我教傳統中學多年,今年開始教新高中,老實講,如果硬要將新高中同IB比較,只會笑大人個口。以下係我對334 vs IB嘅一啲諗法:

第一,教新高中班老師咪都係教開會考同AL嘅老師,你話教法可以點變?

第二,新高中表面睇嚟好似仿效IB,但 ...

醒目開學勳章 王國長老

我都聽過有人話, 小朋友正正常常, 點解唔揀間好既學校
come on! 辦學既, 教學既, 在學既, 交學費既, 都擺左好多心機時間落去, 俾d credit好唔好
況且邊個話活動教學=學唔到野先
原帖由 cherubic 於 09-9-15 04:59 PM 發表
I agree with you and ziyi.  

As I said before, these schools are quite new and many people will not consider it due to a lack of track record.  In fact, more parents prefer traditional schools becaus ...

醒目開學勳章 王國長老

係, 呢個係港同第3個校長, 我都希望黎梗會穩定d, 令人放心既係辦學7年, 好多制度, 教材等都setup左, 暫時睇交接順利
而且港同有樣野我自己好鐘意, 就係除左拔尖, 仲對跟唔上既學生, 情緒行為有問題學生, 一樣支援, 真係有補底, 唔係照肺唔係放棄, 而且社工係合約制, 每日都o係學校, 呢d唔係間間學校都做到
原帖由 ziyi 於 09-9-15 04:57 PM 發表
港同 - 唯一擔心是校長會不會長做,因這個是開校以來第3個,所謂蛇無頭不行,主科雙老師制,照顧學生較好
真道 - 聽聞課堂上學生過份自由,但行IB,對資優生支援好
EC - 很難說,沒有上述問題,也沒有太特出的,而且學費較平
...

醒目開學勳章 王國長老

我住鬧市中心, 去邊都方便, 校網又正
代價係幾百萬買豆腐潤咁細既舊樓, 無club house無綠化仲勁大塵.............針無兩頭利呀陰公!
原帖由 flostangraphy 於 09-9-16 09:27 AM 發表
有...離我地屋企有d遠....

醒目開學勳章 王國長老

好多活動教學"非名校", d家長係認真去教育小朋友, 認真去了解去考, 仲願意俾錢去讀, 唔係唸住逃避責任唔駛理
出黎社會做事耐左, 好明白"識人好過識字"既道理, 無可否認, 新學校o係校友影響力方面, 係較蝕底, 不過我見家長之中, 都有唔少有學識既家長, 但見到女女同班同學融洽成長, 又有班有實力既auntie/uncle"照住", 個心都安樂了
原帖由 NOPAN 於 10-6-8 11:59 PM 發表
前排, 跟老公談論囝囝性格, 是否應該選讀活動教學的小學.

最近, 見家長, 問及囝囝在校內表現, 確定了活動教學比較適合囝囝, 老師還提醒, 要找半活動教學的小學.

我大仔今年9月K3, 出年小一, 現在才開始的起心肝res ...

醒目開學勳章 王國長老

港島區...........漢華啦(高小轉傳統), 救恩(聯繫中學o係九龍)
其他會貴d了, victoria, isf.........
原帖由 Twinboys08 於 10-10-14 04:07 PM 發表
除咗HKUGA, 港島區仲有無呢D活動教學一條龍小學啊???

醒目開學勳章 王國長老

補充一下
我又唔會用"唔深"黎形容, 不過的確唔多就真
由於我個衰仔唔生性, 成日炸炸帝帝唔肯自己做功課, 所以我俾佢去補習班, 補習老師都話, 佢地教D野唔淺, 好多時都要唸一大餐至做到, 不過份量唔多, 2小時補習, 好多時我仔都有時間剩
例如一張數學工作紙, 可能底面夾埋都係6題, 不過全部都係"星星題", 要動下腦筋咁, 而且各科工作紙, 好多時無絕對答案(答得MAKE SENSE就OK), 所以父母既SUPPORT, 就係要一齊動腦筋, 或者帶小朋友一齊動腦筋喇, 有時都"玩"好耐架

港同小1,2都無考試, 只有持續評估, 上課表現小組討論家課默書咩都計, 間中會有類似POP QUIZ, 不過唔會預早通知(即學校EXPECT學生上左堂就會答得出), 所以家長都無得溫架喇, 小3,4就考2次, 中英數ONLY, 小5,6就考埋常識同音樂
原帖由 rosactf9999 於 11-1-20 01:36 PM 發表
港大同學會, 應該算係最舒服一間. 因為老師對家長同學生都要求唔多, 功課唔多, 亦唔深. 壓力真係比較細. 頭兩年考試唔排名. 但到3年級, 都係要學grammar...... 平時都有默書測驗.
‹ 上一主題|下一主題