用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間 直資 / 私立 是真正活動教學?
樓主: mickychow
go

那間 直資 / 私立 是真正活動教學?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

分享親身經驗(人格保証真人真事), 你自己想一想:
我去一間學校(女女面試中), 我O係校務處附近遊盪, 學生見到我, 39唔識7, 好有禮貌正經八百地點頭, 繼續做佢既野
我去我小朋友間活動教學既學校, 學生見到我, 39唔識7, 成堆擁埋黎問我"AUNTIE你係邊個, 你黎做咩, 我係XXX, XX班架, 你係咪唔駛返工架??............"

我地班家長都覺得, 可能揀得活動教學, 仲一條龍TIM, 大家都無覺得需要互相競爭D咩(BOTH家長AND學生) (當然亦有家長覺得唔係掛, 無競爭點會有進步, 所以呢個ISSUE真係無絕對既對與錯), 所以學生之間都好坦率, 而小朋友習慣咩都可能同大人講, 有咩意見都會表達, 所以同大人相處既模式亦好OPEN, 譬如話, 我女小5, 成班都開晒FB, 老師都知架, 咪一齊ADD LOR, 家長都知架, 咪一齊ADD LOR, 咁你會覺得係無規無矩縱壞晒, 定係大家有計傾, 你可以想一想 (都係果句, 無絕對對與錯架, 睇你點睇架咋)
原帖由 mchk1228 於 10-11-29 12:15 PM 發表
活動教學o既學校會唔會在teaching student's diciplines & moral 上較差啊?

有無人可以分享下? Thanks for sharing. ...

醒目開學勳章 王國長老

邊有可能日日都遊戲丫, 偶然有一PART或者有一堂/一日已經好好, 我敢話就算國際學校, 都有坐定定既時候
如果日日都係遊戲, 家長都唔制喇

原帖由 talknwrite 於 11-6-19 08:28 PM 發表
上課玩遊戲 但學唔到野 係咪活動教學?

我肯定沒有一所學校敢話自己所每一堂是百份百"活動教學".

活動教學做得唔好就會變成遊戲堂.

醒目開學勳章 王國長老

Calandbaby 發表於 11-10-4 14:36
Charlotte_mom 版主 ,

想請問妳女女喺讀邊間小學? 我就絕對支持活動教學的學校,  聽人講過話聖保羅男女小 ...

spcc, 我老闆仔女讀緊啦, 我老闆送返學, 同老師講話跟老公出trip3日, 老師第一句問: 咁邊個跟功課 (佢個仔已經係超級模範生乖到暈果種)............spcc成績非常優勝, 呢樣一定, 但同國際學校比(in terms of教法).........有段距離吧

我女讀港大同學會, 以前好多家長擔心, 活動得唔得架, 會唔會掛羊頭賣狗肉呀, 公開試點呀.........之前我唔敢講, 亦答唔出(反正無實際數據支持就咩都係空講), 今年(岩岩7月)終於第一年新高中成績出左了:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/notice/HKDSE.pdf
聯招派位亦出埋:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/notice/JUPAS_Summary.pdf

雖然係有進步空間, 但以新校+活動+一條龍(真係無放棄任何一個學生)黎講, 我自己覺得都幾滿意, 我將2個小朋友都放晒入去, 呢"舖"我"賭"贏左了

小學方面, 舊年十週年, 學校難得攪左open day, 亦有其他一連串表演等, 好多家長黎完, 印象好好, 話感覺成間學校好caring家長好投入, 呢個不嬲係事實呀! 一間學校culture, 唔係靠一個校長講完就會變出黎, 係要靠校長老師家長學生互相長期配合, 在當日, 有黎睇既小朋友倒瀉奶, 副校長岩岩o係隔離(我都在場), 可能o係正個校務處出面, 家長都唔好意思唔抹地, 我地當時唸都無唸, 即刻叫家長唔駛抹, 先攪掂小朋友, 跟手副校長親自拖個"小心地滑"牌過黎, 我地就企o係度叫開其他家長, 校工好快就到場清潔, 其實當時大家都有本身工作, 不過真係習慣左幫到就盡量幫, 而且小朋友幾時都係priority, 本住咁既心, 自然就會知咩係應該做, 小朋友o係咁環境長大, 亦識得去學習, 呢樣係我地想教小朋友既野
‹ 上一主題|下一主題