用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 真光K1--你地個小孩適唔適應新學校生活
樓主: ashiralam
go

真光K1--你地個小孩適唔適應新學校生活 [複製鏈接]

Hi Yvonne

其實真係好明白你的心情,我想個個 mama都會有呢種諗法。
如果我係你,我會打電話問老師,了解下整個故事。有時會唔會小朋友趺親,但自己起身,連老師都睇唔倒?
會唔會佢地覺得唔太嚴重,所以無打比你。
試下問喇,其實我地只係去明白了解,又唔係去投訴。

原帖由 yvonne_mrs_sum 於 09-9-25 14:07 發表
各位家位, 開學快有一個月了, 你哋嘅小朋友有冇試過在校內跌倒過?? 我今日番工時, 接到姐姐电話, 話亞女個膝蓋損咗少少, 但今次損傷程度多過上次 (因今次已是第二次), 我係电話喥問亞女, 佢同我講話係學校跌到...... ...

我覺得問下老師都唔怕既, 我都試過2次打去學校搵班主任問阿囡既事情, 老師好有耐性解答, 所以你都可試下問學校.

Hi~ 我女女係幼真班蘋果組呀!!

原帖由 lamsylvia2004 於 09-9-25 23:29 發表
我覺得問下老師都唔怕既, 我都試過2次打去學校搵班主任問阿囡既事情, 老師好有耐性解答, 所以你都可試下問學校.
[imghttp://img407.imageshack.us/img407/268/clipboarduk8.png[/img]

請問交流會講o左d咩?  因為我同老公都病o左去唔到! 有去既家長可唔可以講比我知?

原帖由 sofayefung 於 09-9-23 13:40 發表
9月26日我同老公都會出席,到時見大家.
[imghttp://img407.imageshack.us/img407/268/clipboarduk8.png[/img]

主要係講下3歲小朋友既成長特徵, 學校匯報一下她們的學習情況, 每班家長可到小朋友的課室參觀及交流一下, 最重要係介紹家長代表的工作.

原帖由 BabyMelody 於 09-10-2 11:32 發表
請問交流會講o左d咩?  因為我同老公都病o左去唔到! 有去既家長可唔可以講比我知?

原帖由 yvonne_mrs_sum 於 09-9-25 14:07 發表
各位家位, 開學快有一個月了, 你哋嘅小朋友有冇試過在校內跌倒過?? 我今日番工時, 接到姐姐电話, 話亞女個膝蓋損咗少少, 但今次損傷程度多過上次 (因今次已是第二次), 我係电話喥問亞女, 佢同我講話係學校跌到...... ...

Hi, Yvonne
If your daughter hurt herself on the way from school to school bus, teacher may not be able to know and call u. Right?(just my wild guess)

兩次事件, 囡囡都話係學校(問咗好多次), 而第一次已经由跟校車姨姨證实, 係喺放学行小斜路跌倒的(久不久会有一級級大樓梯級), 趺倒時老'師知道的, 但扶完囡囡起身後, 竟檢查未有受傷的膝蓋, 反而受了傷那邊察覺不到....到上了車, 是囡囡主動地同校車姨姨講....。我是翌日特地放假, 帶囡囡搭校車, 多口問校車姨姨我先知, 呢part唔怪得校車姨姨, 因平時係菲傭帶, 可能有講或想講, 但礙於語言問題

原帖由 vvwawa 於 09-10-5 21:50 發表

Hi, Yvonne
If your daughter hurt herself on the way from school to school bus, teacher may not be able to know and call u. Right?(just my wild guess)

仲有, 唔知你係咪真幼而又需要搭校車家長, 和學開頭三日你又有冇去觀課??佢地安排D學生上校車係好大陣仗, 随出动嬸嬸、老師, 仲有walkies etc, 所以就算依你所講嘅情況,老師都會知!

原帖由 vvwawa 於 09-10-5 21:50 發表

Hi, Yvonne

Hi, Yvonne
What i mean is the class teacher may not know how your daughter hurt herself if she hurt it on the way to school bus (that's why she did not call u). They do have teachers helping out but not the class teacher so they can only inform the driver law! Anyway, hope your daughter feels better now.

... [/quote]

hello! 大家好, 我囡囡係幼光班西瓜組的. 你地就好啦, 小朋友好喜歡返學, 我囡囡有時喜歡有時不喜歡, 到現在仍未完全適應呀.
我都有參加家長義工, 最近都有到家長閣幫手.

yvonne_mrs_sum,
我反而聽幼真班的一位家長同我講, 佢囡囡試過在學校跌親, 學校便即時打電話通知佢, 後來囡囡回家, 她看到其實好少事, 只是少少皮外傷, 覺得學校都好有交帶.
如果你有疑問, 其實可以打電話問班主任, 問清楚詳情, 或反映意見都得的. 我都試過打電話問班主任野, 佢好有耐性咁答我, 之後幾日都有跟進回應我, 所以我覺得好放心!
以基督耶穌的心為心 :-P

Hello fayesum,

我小朋友都係幼光班架, 不過係蘋果組, 你有無同老師傾過囡囡既情況呀. 我之前都有同班主任講有關我囡囡上廁所時時常弄濕內褲須要更換, 老師知道後說會再留意囡囡的情況及教導她怎樣上廁所, 現在囡囡已沒有弄濕內褲了, 你也可與老師聯繫, 看看怎樣另囡囡適應上學.

小喬媽

原帖由 fayesum 於 09-10-8 22:24 發表
hello! 大家好, 我囡囡係幼光班西瓜組的. 你地就好啦, 小朋友好喜歡返學, 我囡囡有時喜歡有時不喜歡, 到現在仍未完全適應呀.

我反而聽幼真班的一位家長 ...

原帖由 lamsylvia2004 於 09-10-9 13:15 發表
Hello fayesum,

我小朋友都係幼光班架, 不過係蘋果組, 你有無同老師傾過囡囡既情況呀. 我之前都有同班主任講有關我囡囡上廁所時時常弄濕內褲須要更換, 老師知道後說會再留意囡囡的情況及教導她怎樣上廁所, 現在囡囡 ...

小喬媽:

多謝你關心呀, 我係日日送囡囡返學的, 平時自己照顧她, 可能因為咁她比較痴身啦. 之前又無讀N班, 所以需要長D時間適應啦. 我都同老師講過, 佢地話有D小朋友係咁, 叫我唔洗擔心. 不過囡囡比起9月已好好多, 只是入課室門口那刻有些少唔願意, 入到課室就無事了.

心心媽
以基督耶穌的心為心 :-P

Hi, 小喬MAMi & 心心MAMi:

我的囡囡是提子組, 開學時向光班的老師查詢課程的進度, 以便為囡囡安排請假事宜, 老師都給到我很 helpful suggestion.

返了學一個月, 囡囡都算OK, Grandma說囡囡很多時都唱著歌落校車的o  不過, 囡囡就講唔出係學校做過或學過d乜!

綽綽MAMi

唔知係幾時嘅事呢? 其實上次星期六家長会時, 我也有反映過, 個老師話留意番佢多D喎!! 多謝各媽咪関心!!

原帖由 fayesum 於 09-10-8 22:24 發表

我反而聽幼真班的一位家長 ...

光班媽媽,你們知否光班有那些老師?徐老師及林老師,還有嗎?不是三位嗎?

而真班媽媽,你們有幾多位老師?

回覆 1# Marcus06419 的文章

光班徐老師/林老師/李老師,K1-K3各班都是三位老師照顧小朋友。

呵, 原來仲有位李老師, 我囡囡成日講成"米老師", 真笑死人, 咁有位陳老師又係邊位呢? 我在手冊內留言給老師時, 是陳老師簽回的.......

原帖由 beautyyk 於 09-10-14 12:16 發表
光班徐老師/林老師/李老師,K1-K3各班都是三位老師照顧小朋友。

妳們好, 我的女女是幼善班, 她說現在是林老師, 徐老師和陳老師, 因為李老師出了外面, 由於她又不能講得很清楚, 因此不知是否真的轉了老師.

我囝囝同你囡囡講的完全一樣:「李老師出了外面」,因每月評估表只有兩個老師的印章,where is Miss Lee?

原帖由 Karsten0806 於 09-10-15 12:16 發表
妳們好, 我的女女是幼善班, 她說現在是林老師, 徐老師和陳老師, 因為李老師出了外面, 由於她又不能講得很清楚, 因此不知是否真的轉了老師.

出了外面是什麼意思呢?

原帖由 Marcus06419 於 09-10-15 12:35 發表
我囝囝同你囡囡講的完全一樣:「李老師出了外面」,因每月評估表只有兩個老師的印章,where is Miss Lee?
‹ 上一主題|下一主題