用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 適應期
go

適應期 [複製鏈接]

我個仔都係:-

九點三十分瞓
六點四左右起身
七點鐘左右落樓等校車
佢都OK暫未有問題!

不過有時見到佢下午茶時間已經開始好攰 打喊路!

或者俾小朋友早多少少上床睡.

aprilma,

我個仔放學返黎食個飯, 二點鐘左右就做功課.
跟住就煲卡通片.
下個星期正式返全日制, 就更加辛苦了!

如果朝早開套卡通片俾佢睇
會唔會"醒神"啲呀?
我都係咁叫個仔起身.

又話如果校車走咗
要自己搭巴士行斜路上GA, 佢一聽到就即刻起身了!
(因交表時試過由大坑道球場行斜路上 大熱天都幾辛苦  阿仔試過怕怕)

KWAN,
八一八, 你女女是否跟班主任同姓那位呀? 阿仔講的!

[quote]原帖由 Kwan 於 09-9-9 17:22 發表
羊咩囝,
我囡姓林架, 唔係姓朱, 你個囝係咪姓石架, 我囡話同佢係partner喎...

[/quote

我們大家都估錯了!
我仔仔姓陳X. 單名一個字.
得三個男仔, 一個姓石, 二個姓陳
不約而同三個男仔都同一英文名.

真奇!

原帖由 aprilma 於 09-9-12 09:41 發表
我諗自己帶餐具應該冇問題。

已收到請柬, 請問各位會唔會去家校晚宴呀 ?

我選擇唔去, 人數方面我寫0字.

原帖由 kongkong7794 於 09-9-12 21:03 發表

hello,我來囉...
你會唔會係講我個仔呢

你好!

我哋互相認識!
咁啱KWAN媽的女女跟你仔仔是拍擋.

我個仔講一甲班三個男仔都叫IVAN, 覺得好特別同意外.
下星期六返德雅, 到時候見拉!

一甲班同學仔家長:-

請問你哋仔仔女女有無講幾時默書
我見手冊話要串生字, 但無講幾時默?
問阿仔佢話下星期, 但又答唔出邊日?
有勞各位一甲班家長報料?
謝!

原帖由 Kwan 於 09-9-15 11:22 發表
OH NO, 我唔見個囡本手冊要串生字喎....

德雅校网都有登! 我每日都上去睇吓!
慌個仔唔記得或唔識寫
http://www.tnps.edu.hk/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=121

原帖由 Kwan 於 09-9-17 09:16 發表
另外呢, 昨日收到好幾張英文閱讀的通告呀, 佢地邊有咁多時間參加咁多英文計劃呀, 你地會唔會參加呀, 我比較有興趣都係英文8寶箱呀!

KWAN,
唔會參加拉!
我都認同沒有太多的時間.

kongkong7794

我個仔話可以飲其他飲品, 不只限於水.
我聽個仔講有同學仔帶QUO白提汁或豆奶 (唔知點串? )

原帖由 chrischeung 於 09-9-17 20:11 發表
hi,下星期IC班要默中文,再下星期要默英文,英文要默咁長,我個仔串字串得好慢,又好快吾記得,再默多D都吾點算...

你好,

睇嚟1A跟1C既進度都是一樣的.
24號要默中文
29號要默英文  

1A班同學仔媽咪,

下週四(24/9)中默 背(一)詞語(二)

中文是否背默我要上學了一篇
即爸爸笑 媽媽笑....個篇課文呀?

詞語(二)
我唔係太清楚生字範圍, 可告之嗎?

謝!

原帖由 Kwan 於 09-9-18 09:21 發表
係呀, 我見囡課書寫住個"背"字, 佢話係背lee課, 佢背晒呀, 但詞語佢都話唔知黙咩喎!

kwan,

Thanks!
睇嚟都係要打俾朱老師問吓?
學校俾縮寫簡稱 我至今都未摸透
估吓估吓!

我估係第二篇課文果D生字
KWAN, 你理解又如何?

原帖由 sengayy 於 09-9-18 10:22 發表
hi 各位, 我哋一乙班都係呢兩日默中英文, 中默詞語係第二課架, 我囡班昨日功課寫咗, 共6個語詞.

英默read up要温晒p.4(兩段), 老師會抽默句子.

sengayy,

麻煩你可告之邊六個生字呀?
我個仔乜都唔識講, 手冊講得又好概括, 估吓估吓咁!
叫阿仔問拉, 佢叫我自己打电話跟學校联絡.

原帖由 kongkong7794 於 09-9-18 11:30 發表
唔該晒你地呀!我個仔咩都話唔得呀!
我個仔唔見咗本英文書呀... 佢又話留咗係校車度,校車姨姨又話無 唉...

我個仔昨天(星期四)同今日(星期五)都無帶本英文書返來喎! 你看看!
我估張老師叫佢哋放在學校裡, 或者你明天問一問老師.
我上次都係咁, 估個仔失掉了本常識書, 後來張老師打來話叫同學仔放在課室裡, 好等佢哋個書包無咁重!

原帖由 kongkong7794 於 09-9-20 13:48 發表
我想問下一乙同一丙有幾多人呀??
學校D相好似好小人咁嘅...

一甲 : 19人
一乙 : 18人
一丙 : 19人

我睇之前個TOPIC講GA. 希望無錯拉!

原帖由 kongkong7794 於 09-9-20 21:21 發表
OIC, MANY THANKS!!
我想問下大家多唔多人坐校車呀??
唉..我地係黃大仙區附近,亞仔每日點幾上車,放學番到嚟要成4:55-5:00 呀 !唉..都唔知有無搞錯呀... 我想問下有無人坐校車都係咁呀??
我又唔知 ...

嘩! 乜咁遲先返到屋企, 你有無問過校車EE, 究竟條路點行?

我住係荃灣呢頭, 校車EE話, 三點半放學, 三點四十分開車, 四點鐘準時落車.

如果咁晏都要找其他方法.

你仔仔本英文書是否在學校裡呀?

原帖由 kongkong7794 於 09-9-20 22:29 發表

係呀,本英文書真係放咗係學校呀
我都問咗校車EE,佢比兩條路我選,一係第一個站落車,但我行番屋企都要15分鐘,一係最尾落車,唉 計落時間都差唔多.問班主任佢地問校車唔會理佢地 ,佢叫我搵 ...

9089 3337  顏太
你試吓打俾佢
佢做黃大仙區GA

kwan,

我老公返來講話中文背默一課書+第二課生字(無特定係默邊個), 即温晒佢, 另外標點符號都要記住.

至於英文呢? 温晒二段落, 抽默5句來默, 但要自己熟讀大小階, 否則扣分.

我老公星期六個日, 由九點鐘開始直到接近一點鬆少少才離開, 果真慢長!

老公另提到每朝返去都要閱讀图書, 不論中或英都好, 目的培養他們的興趣.

吃飯時有兩個老師幫手睇住佢哋食飯!

原帖由 Kwan 於 09-9-21 09:39 發表
聽老公講遲少少小朋友要一個人企出來講中英文故事或presentation喎, 小一咋喎

kwan,

幾好呀! 我個仔讀迦南時都有show and tell喎, ok ga, 唔好睇低佢哋少少年紀, 日子耐d, 佢哋可以大膽朗讀.
自信心亦大d.

原帖由 Kwan 於 09-9-21 09:21 發表
下, 一甲班係咪都一樣呀, why老公返來冇講架, 激c我呀!

kwan,

你老公有無同朱老師及張老師面談呀?

班主任話這個星期開始白熱化了, 一齊照常, 功課亦會比真家多, 叫我們有心理準備.

一甲班同學仔:

最近呢兩日 日日都九樣功課 做到個小朋友都話好辛苦!
而且又要忙中英文默書
由放學就忙到晚上睡一刻
講真連卡通片都無時間睇
佢係學校借咗D圖書返黎
都無時間讀俾佢聽
日日為個默書喊晒口.

好彩無買佢哋個D額外習作
邊度揾咁多時間去做 去學?

剛剛先係戲肉 人都瘋狂!

原帖由 chrischeung 於 09-9-22 12:55 發表
今天有位老師打比我,講個小朋友上堂有發夢,寫D字吾得(其實系我跟的),上堂吾明要另外同他講.同同學相處吾到(其他小朋友己識到好多朋友但他會自己坐開)等等...我真系好擔心
...特別系同小朋友相處,他讀幼稚園己有這問 ...

chrischeung,

唔好咁膽心! 首先我們做大人先做好自己, 不好亂!

每個小朋友既發展都略有不同, 宜家年紀還細, 開學亦無耐, 還有時間去訓練, 只要你同小朋友合作就能成事拉.

作為媽媽導師既我們, 如小朋友不太掌握讀或認生字, 嘗試每晚臨睡前同他講故事書, 又或者叫他讀課文一/二遍, 久而久之就會STORE好多字.

至於朋輩相處, 這個要發自小朋友內心, 多D同佢溝通, 會唔會佢試過跟同學仔相處, 但對方不明白你小朋友既目的呢? 又或者是否小朋友比較慢熱(性格內向)呢? 如果係多D參加一下活動, 一大班小朋友一同玩, 可提升及發掘佢多方面既潛能同性格.

(希望你唔好介意我多事)

加油! 努力!
‹ 上一主題|下一主題