用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 老師建議去做ADHD評估
go

老師建議去做ADHD評估 [複製鏈接]

想請教各位有經驗的家長,
阿仔剛上小一, K3 時班主任都建議阿仔做 ADHD評估, 但我地沒有, 想去到小一睇下會唔會好d, 但開學第一日已經失控, 小學老師過左幾日都打比我, 說他唔專心, 叫我叫佢乖d。

我想他應是ADHD, 因經常整到人, 所以我再打比老師問清楚阿仔在校內的情況, 老師說佢話唔聽同埋好衝動, 無法勸阻到, 所以就叫我去做評估。

但我知政府要排好耐, 我老公又唔想佢食藥, 如果去私家評估大約要幾多錢 ? 同埋之後可以點跟進 ? 如排政府, 到時如果確診的話, 是否視乎情況先食藥定是總之確診就要食藥 ?

其實如果唔太貴我唔想等成年...有無其他方法可以快d但又專業既呢?
   0    0    0    0

回覆 1# ahpei 的文章

嚴重嗎? 你覺嚴重就要去看醫生, 唔好拖, 小朋友還細.  又或者間學校之問題, 了解一下吧.

我都明白到家長唔想仔女食葯黎控制ADHD呢樣野,我同老公以前都係咁,好反對個仔食葯,但無奈升到小學又係全日制,自己又唔能夠全程留咗囝囝身邊陪佢上學,所以佢D情緒行為的確好影响到老師同其他同學學習架.

其實最令你困擾唔想個仔食葯既原因係乜?係咪怕有副作用?如果係,呢樣可以唔駛太擔心住,我仔食咗年幾葯,都係食ritalin,而唔係長效葯concerta,而且食既份量好少,我仔身上係無任何既副作用囉!依家食得瞓得玩得,就係食完會無咁衝同發咁大脾氣,如果我建議,都係番學時至俾葯個仔食,放學同埋放假時就唔駛囝囝食葯,因為媽媽handle到佢.咁樣會好D.

如果去私家,一般評估都要四五千蚊左右,我仔嗰時去過一家私家言語治療診所,個治療師本身亦有兒童心理學同感覺統合既資格,佢幫我仔做一次全面性評估,都係一千蚊左右,嗰度有訓練,每堂要七百蚊/四十五分鐘,以我仔經驗所得,嗰時做密訓做咗思維同感覺統合訓練,佢D衝動同埋情緒係好咗好多,但要KEEP住做囉,一唔做又會打回原形,依家我都係搵我朋友黎train我仔,因為佢收得平好多,無記錯佢好似收人四百幾蚊一堂,佢都係我仔以前治療師個助手黎,佢又食得住我仔,所以我都俾佢教我仔囉.

你預算番屋企經濟能力支唔支持到去私家度做訓練囉,始終呢D訓練要長期KEEP住做,同埋亦要預咗政府嗰邊真係除咗俾葯外,就無咩支援係FOR ADHD小朋友囉.好似我咁,依家都係靠自己,政府嗰邊,我淨係定期帶個仔去覆診同攞葯食咋.

如果你有需要私家訓練嗰D資料,你話俾我知,等我send俾你啦.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

唔該晒你, 不過初步都想佢去左做評估先, 請問有無私人的評估中心介紹 ? (請 pm我)  如果有我想去 test 左先, 如確診, 因為是長遠既事情, 到時再從詳計以...

ahpei

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-9 13:31 發表
我都明白到家長唔想仔女食葯黎控制ADHD呢樣野,我同老公以前都係咁,好反對個仔食葯,但無奈升到小學又係全日制,自己又唔能夠全程留咗囝囝身邊陪佢上學,所以佢D情緒行為的確好影响到老師同其他同學學習架.

其實最令你 ...

原帖由 ahpei 於 09-9-9 14:32 發表
唔該晒你, 不過初步都想佢去左做評估先, 請問有無私人的評估中心介紹 ? (請 pm我)  如果有我想去 test 左先, 如確診, 因為是長遠既事情, 到時再從詳計以...

ahpei

...

一係你俾您個email address我吖...因為我唔知點解教育王國個PM send唔到野...

ok ~ thanks.my email
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-9 19:09 發表

一係你俾您個email address我吖...因為我唔知點解教育王國個PM send唔到野...

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-9 13:31 發表

其實最令你 ...

仔仔媽咪,
想請問你知唔知幾多歲就可以帶阿仔去睇吓有冇ADHD呢樣樣呀?同埋可唔可以比啲資料我去邊到睇同做訓練呀?唔該晒!

原帖由 ahpei 於 09-9-9 19:55 發表
ok ~ thanks.my email

send咗俾你喇~~~你可以CHECK吓MAIL.

原帖由 緊張肥媽咪 於 09-9-9 22:42 發表

仔仔媽咪,
想請問你知唔知幾多歲就可以帶阿仔去睇吓有冇ADHD呢樣樣呀?同埋可唔可以比啲資料我去邊到睇同做訓練呀?唔該晒!

查實我仔係升到小一,差唔多七歲時評估出佢有ADHD(之前我仔三歲半時評估到有自閉傾向).

查實我覺得小朋友五六歲就已經可以CHECK到佢地係定唔係囉,因為三四歲D小朋友仲係好阿B款,佢地嗰D活躍幾乎係個個都係咁,所以好難察覺,但慢慢去到五六歲,人地/學校對佢地既要求唔會咁低,佢地守唔守到行為,情緒大唔大起伏,呢D反而會好易睇得出佢會唔會零舍唔同同嚴重囉.想當年我仔都係五歲咁上下,我同我媽開始覺得我仔HIGH HIGH地,我媽覺得我仔有ADHD,咁我至再搵私家黎再作評估,結果我仔係有自閉傾向既同時,都有ADHD、學習障礙、動作協調障礙既問題.

因為我唔知點解响教育王國度PM唔到野,不如你俾你個email address我,等我send番俾你啦.

[quote]原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-9 23:40 發表

Hi 仔仔媽咪,

Can you pls e-mail the information to me ? My email address is [email protected]

Thanks much.

ljbaby02

原帖由 ljbaby02 於 09-9-10 02:29 發表
[quote]原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-9 23:40 發表

Hi 仔仔媽咪,

Can you pls e-mail the information to me ? My email address is [email protected] ...

send咗俾您喇~

不過如果仲有其他媽咪想要評估資料,都係唔好响樹留email喇,如果真係有需要,可以直接PM個email地址俾我,等我直接响電郵度覆大家...始終都要守番BK/教育王國規矩會好D.^^希望各位唔好介意.

收到啦, 唔該晒 仔仔媽咪 ~

仔仔媽咪~

你好!

8月時幼稚園提議做評估, 但健康院話過6歲唔跟, 而要等小學學童保健.

但我唔想等太耐, 而且我覺得囝囝比較"特別", 如活躍,不專注,情緒差....等等.

好擔心....

希望有d咩都盡快治療.

麻煩你send 資料到 [email protected]

Thanks so much!!!!!!!!!!

原帖由 IwanBB 於 09-9-10 12:31 發表
仔仔媽咪~

你好!

8月時幼稚園提議做評估, 但健康院話過6歲唔跟, 而要等小學學童保健.

但我唔想等太耐, 而且我覺得囝囝比較"特別", 如活躍,不專注,情緒差....等等.

好擔心....

希望有d咩都盡快治療.

麻煩你send ...

下....唔跟>?你如果打算係去政府度做評估,你可以先响出面嗰D西醫度要求醫生出一封轉介/介紹信俾政府,當然,你之前都要問咗嗰位醫生願唔願幫你囝囝寫轉介信啦,個醫生睇完你囝囝,都覺得佢有特殊障礙既特徵,咁多數都會肯寫信既.

之後你拎住封信,先打去就近你住區既'政府兒童智力測驗中心',同姑娘講,你有出面醫生寫既信,話懷疑你囝囝有特殊方面既問題,需要排期做評估,

之後姑娘大致上都會問你多少少details,咁姑娘都自然會處理架喇.

以上呢個方法係我仔睇開嗰間政府兒童精神科既姑娘教我的,因為之前我都有幫朋友問.

至於私家方面,如果你唔等得政府嗰邊排期,你都可以考慮下既.等我依家send俾您.

想問係會點樣train佢專注力?

我女就嚟3歲, 佢又係成日比人話好bb, 話佢d行為似兩歲左右, 無時停, 但佢都幾外向, 所以話佢唔似有自閉, 但又係話太細check唔到係咪ADHD.

佢歲幾返pn開始已比老c咁話佢, 但佢有時係佢鍾意嘅嘢, 又可以定落嚟, 但普遍學校做d嘢, 佢都唔跟.  吓吓要老c叫好多聲, 惡d先會定少少. 但所有人都話佢無耐力, 正常人哋5mins, 佢就最多1min.  佢理解力正常.

而我哋响度時, 就更加唔洗稔, 一定唔會定聽! 我同佢上個music class, 成日自己想做咩就做, 我叫極都唔會聽.  但見佢自己上畫班, 佢又可全程定d, 但就唔會下下聽人講, 多數自己畫花晒!

佢去邊上堂, 都係頭1, 兩堂會呃到老c (可能未熟環境), 之後, d老c就會話佢唔得.

佢小肌肉發展話爭4個月到, 大肌肉very good, 咁係咪都似有adhd?

我都唔知係我哋唔識教? 定係佢有問題, 所以想而家試試自己train佢或test佢. 有d咩方法呀? 可唔可以分享下?

原帖由 foggyao 於 09-9-10 14:38 發表

我女就嚟3歲, 佢又係成日比人話好bb, 話佢d行為似兩歲左右, 無時停, 但佢都幾外向, 所以話佢唔似有自閉, 但又係話太細check唔到係咪ADHD.

佢歲幾返pn開始已比老c咁話佢, 但佢有時係佢 ...

都係架~!咁細個真係好難firm到佢係咪ADHD.

查實暫時可以做既,都係同佢做多D訓練,等佢可以追得番同年紀小朋友,如果可以訓練佢專注力同大小肌肉,你可以試下同佢玩個小遊戲,同佢响屋企玩推牆,同佢講,同媽咪一齊推LUM個牆,唔理佢用咩方法,總之用盡佢成個身既力去推,EVEN佢用PAT PAT黎推都得,呢樣係要佢用全身既力同埋專注去做,都幾簡單架.

同埋亦可以俾佢去多D公園玩,唔駛驚佢會跌,任佢爬任佢跳,俾佢玩多D攀架,又係可以俾佢用盡全身既力,等佢有番專注.

查實真係有好多野玩,實情如果你有帶囡囡去做評估既話,唔理政府定私家,都會有訓練提供,你可以俾囡囡去接受訓練,你又可以留意下D治療師點同囡囡玩,自然就會學到.

同埋如果佢係好衝動,咩都要即刻要,試下每次佢要求你俾野佢時,先要佢學等,可以同佢定下一個規則,佢要野時要好好講唔該,我想要D乜野...然後大家一齊數十下,你至俾佢,咁樣都可以令佢學會等同無咁衝.暫時試住呢D先啦.

ahpei,瞓醒開msn我同你傾!!!~~珈瑋媽咪

原帖由 foggyao 於 09-9-10 14:38 發表

佢歲幾返pn開始已比老c咁話佢, 但佢有時係佢 ...

我都想試下返一般幼稚園睇下有咩評價

原帖由 我係女仔 於 09-9-11 01:56 發表

我都想試下返一般幼稚園睇下有咩評價

查實我個人認為如果小朋友只係自閉傾向,係可以讀主流學校架.

講真以前我仔評估出有自閉傾向,政府都係幫我排I位,而唔係S位或者E位,但呢幾年我成幾個朋友既仔女check到有自閉傾向,但政府嗰邊就諗都唔諗幫我朋友D仔女排S位...有時我會覺得係咪I位太少位,所以政府索性係咪都勸家長俾仔女排S位算呢...因為我嗰幾個朋友既仔女,情況明顯無我仔咁嚴重,但我仔當年都只係排I位,依家又係讀緊主流既小學,實情自閉傾向唔等於佢地智力唔得囉,你話讀S位小朋友會讀得無咁辛苦會舒服D,查實咁又係咪真係幫到佢,佢又係咪真係無咁既能力去讀主流學校呢?我個人覺得唔係囉.

好似我仔升小一時响政府度再做評估,評估到佢又有埋動作協調障礙,當年幫我仔評估嗰位政府治療師,又係好殘忍地同我講,我仔咁就一世,話我就算點同個仔做訓練或者帶個仔出去私家做訓練都唔會追得上同年紀小朋友(指佢動作協調方面),又係叫我唔好迫個仔讀書,由個仔開開心心咁過佢既學校生活同童年,嗰下對我打擊好大,但呢五年俾到我既事實係,個治療師講既野唔係事實黎囉,我仔由初初完全寫唔到字,到佢依家可以寫到字仲要係中英文默書測驗合格仲要有八十幾分,我唔係要求個仔科科一百分做天才,但佢可以學到野又寫到字,而且依家佢都係開開心心咁番學,放暑假都係期待快D開學嗰隻,又完成到所有功課,呢D進步同結果,係有目共睹囉.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-10 23:17 發表

都係架~!咁細個真係好難firm到佢係咪ADHD.

查實暫時可以做既,都係同佢做多D訓練,等佢可以追得番同年紀小朋友,如果可以訓練佢專注力同大小肌肉,你可以試下同佢玩個小遊戲,同佢响屋企玩推牆,同佢講,同媽咪一齊推LUM ...

唔該晒呀~仔仔媽咪~! 我真係唔識你講呢D嘢, 等我都試下你所講嘅遊戲先! 尢其係等完再數1-10嗰度, 因佢真係超衝動, 同埋佢係出街乜都摸, 試過督爛人地d生果, 搞到貴貴都要買!!

有時, 我真係好懷疑佢係唔係, 定係我當初揀錯左一間太活動教學嘅sch 去比佢starting (pn), 搞到佢成日都係輕奮狀態, 無專注!  而家, 佢k1係間傳統學校, 希望佢會定好多 (但最初兩日陪返, 佢都係走來走去, 搞來搞去!), 而呢排點就未知, 因老c仲話今個week仲係適應期.

至於, 你話公園嗰part, 我由佢識自己扶住行開始, 已係每次都由得佢晌公園自由發揮, 佢唔會怕高, 怕跌, 所以佢d大肌肉係好得, 佢而家係爬到d 高過6呎, 中間穿晒窿一層層直上去玩條高滑稊嗰d, 我有時真係怕過佢, 跌落嚟真係斷骨, 但佢又次次ok (可以不停玩, 玩好多次都唔厭!).

而今朝, 送佢搭校車, 見佢搭lift又算定(好少見), 只係1隻腳晌度踢下踢下咁, 但起碼唔會企唔定自己個位.  而等校車時, 亦無走來走去, 只係行開少少又企返埋我度咁.

其實真係有ADHD嘅小朋友, 會唔會有時都會有定嘅一刻呢? 定係真係會全日無時停?
‹ 上一主題|下一主題