用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 老師建議去做ADHD評估
樓主: ahpei
go

老師建議去做ADHD評估 [複製鏈接]

Dear cheukhangbb, 打勝障,

我已send email 給你們 please check !

ahpei

我都懷疑個仔有adhd

可否都send mail 給我呀
[email protected]

Many thanks.

原帖由 ahpei 於 09-10-23 17:04 發表
Dear cheukhangbb, 打勝障,

我已send email 給你們 please check !

ahpei

Email sent, please check.

ahpei

原帖由 JOJA 於 09-11-19 14:31 發表
我都懷疑個仔有adhd

可否都send mail 給我呀

ahpei, pls send to me too. Many Tks.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-29 18:36 發表

查實我地呢班友仔真係隻隻款都唔同架!呢樣至係我地呢班亞媽同老師既困難之處,如果佢地係一式一樣,相信會易教好多!

我仔就係有您提出嗰兩大問題,咁多年都科科食蛋,淨教佢讀書做功課已經係我既最大挑戰 ...

你小朋友有冇留班?甘個底會不會打得唔好呢?會越深越辛苦?

各位媽咪,

想問問有adhd傾向的小朋友,會唔會由嬰兒期開始己經出現症狀?  我有朋友個bb,現在八個月大,由初生開始己經舞過不停; 一天都晚都唔會停低,甚至連抱住佢,都好想"走佬", 在床仔又係不停咁印印下。瞓得又少,試過在床上"印"到恰着覺,我朋友一抱佢,佢立即成個醒晒又"印"過。請問你哋記唔記得有adhd兒童既嬰兒期會唔會己經係活潑過人? 請各位分享一下。謝謝!

Dear ahpei,

我個仔三年級, 都懷疑有adhd,

可否pm 的資料給我呀

_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

ahpei

上星期見家長,俾老師投訴話我個仔上堂成日發夢又騷擾其他同學,所以希望你可以pm我有關的資料 ?? 去邊到做評估 ?? 大約幾錢 ?? 謝謝 !!!

hi ahpei & 仔仔媽咪~

可否 email 相關資料俾我? 幫個朋友問. thanks a lot

HELLO, ahpei & 仔仔媽咪~ ~

你好... 我仔係屯門醫院評估為adhd..(只作10分鐘)...食左一年\"R\"藥...
但今年我仔好多時在不吃藥的情況下...
行為都比之前好好多
所以我想同亞仔去私家評估多一次
你可以比資料我嗎?

E-MAIL : [email protected]

Dear pingulinuslee,

據知要到6歲或以上才能足夠評估小朋友有沒有 ADHD, 如我兒子小時間是比較活躍, 但好多小朋友都是這樣, 直至開始讀幼稚園時, 他會不停說話, 會打斷別人話題, 無法集中聽人說話, 說話時太快會有少許漏口, 做事很衝動, 直至 K3 時開始更明顯。不妨叫你朋友多加留意日後入學後的表現, 不過不要當是一種病, 有可能是小朋友的性格黎既....

Dear crazycat, goodluck CKC, samjoalvin, i love miffy, anan3388,

Please check pm or email.

Sorry reply so late !

ahpei

收到了, 已轉發給朋友, 謝謝您的資料

我個仔同你仔一樣,佢仲比老師安排座特別位(單對單同老師),每日漏嘢,日日犯錯(重覆犯錯),好難控制情緒,我唔知點先可以幫到佢.

原帖由 nc2000 於 09-10-10 23:37 發表
請教各位, 我好想揾專家幫手睇下個仔有無問題, 你地認為佢係咪adha 呢?

1. 所有老師/課外老師都話阿仔專注力好弱, 上堂成日遊暈, 好易分心, 但又未至於不停郁身郁勢 (但在街上/商場/店舖佢就會不停攪野)
2. 做功課 ...

仔仔媽咪,
可唔可以比啲資料我去邊到睇同做訓練呀?唔該晒!

email: [email protected]

原帖由 ahpei 於 10-5-12 16:24 發表

據知要到6歲或以上才能足夠評估小朋友有沒有 ADHD, 如我兒子小時間是比較活躍, 但好多小朋友都是這樣, 直至開始讀幼稚園時, 他會不停說話, 會打斷別人話題, 無法集中聽人說話, 說話時太快會有 ...

你好,我都急須搵評估,我覺得仔仔有ADHD,請你給我資料,謝謝 !!!

e-mail address : [email protected]

Hi, Ahpei,

我都urgent要搵評估,可否email info?? 謝謝 !!!

e-mail address :

原帖由 ahpei 於 10-5-12 16:24 發表

據知要到6歲或以上才能足夠評估小朋友有沒有 ADHD, 如我兒子小時間是比較活躍, 但好多小朋友都是這樣, 直至開始讀幼稚園時, 他會不停說話, 會打斷別人話題, 無法集中聽人說話, 說話時太快會有 ...

I want the info for assessment, I cannot PM, can u sent me via [email protected]. Thanks a lot.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-10 23:17 發表

都係架~!咁細個真係好難firm到佢係咪ADHD.

查實暫時可以做既,都係同佢做多D訓練,等佢可以追得番同年紀小朋友,如果可以訓練佢專注力同大小肌肉,你可以試下同佢玩個小遊戲,同佢响屋企玩推牆,同佢講,同媽咪一齊推LUM ...
‹ 上一主題|下一主題