用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會柴灣聖米迦勒小學 小 4 家長及同學仔, 一齊入來傾下
go

小 4 家長及同學仔, 一齊入來傾下 [複製鏈接]

HELLO

各位小4 家長, 一齊交流吓.
   0    0    0    0

hi, my daughter is a p4 student...
She is happy in school. 但常常話老師好惡.
現在返學要上4層樓, 要斷氣, 但上7樓去老師到就快左.
下星期午飯時要在課室食, 可能有確疹, 要小心.
佢做功課好慢,激死人.

Hello Ellang

系呀, 佢一開學就話, 要行4 層樓, 累死了
佢 讀 4c , 會吾會同班呢 ?
佢都系呀, 又心散, 又慢到死. 日日 都很勞氣.
好似已經有 3 個確診了. 好似話系高班
可能吾同班了, 佢無話 d 老師兇呀

原帖由 ellang 於 09-9-10 23:37 發表
hi, my daughter is a p4 student...
She is happy in school. 但常常話老師好惡.
現在返學要上4層樓, 要斷氣, 但上7樓去老師到就快左.
下星期午飯時要在課室食, 可能有確疹, 要小心.
佢做功課好慢,激死人. ...

My daughter is 4A,
at this summer holiday, she had many free time to play with sister and always see comics.
for next week, we will busy again.

精英班, 勁.
要全級頭38名才可以入到了.
我想, 我個囡可能識你囡呢.

原帖由 ellang 於 09-9-11 21:14 發表
My daughter is 4A,
at this summer holiday, she had many free time to play with sister and always see comics.
for next week, we will busy again.

B班的同學的成績都幾好, 所以不用全級38名以上.
可能70名以上.

B 班是普通話班, B 班應是 從 3C 班原班直升上的,
在 佢 2 年班時, 班主任已說, 普通話班的同學仔成績真的幾好的.

是的, 忘了B班也有名次計算在內..^^

不過, 我有個朋友個囡, 系70名以內最後那幾個, 也無法入 A 班, 而 B 班也不能,因之前不是讀 C 班普通話班.

原帖由 ellang 於 09-9-12 10:37 發表
B班的同學的成績都幾好, 所以不用全級38名以上.
可能70名以上.

Hi ellang, 你好, 請問你小朋友在柴米時小三小四的功課大嗎 ?!  係唔係有d教唔曬又要家長自己跟下架, 請給下意見呀, 謝 ~~ cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

原帖由 cincin 於 09-9-14 14:13 發表
Hi ellang, 你好, 請問你小朋友在柴米時小三小四的功課大嗎 ?!  係唔係有d教唔曬又要家長自己跟下架, 請給下意見呀, 謝 ~~ cincin

小三功課量不太多, 如近考試老師要抄書就會做得耐d, 小朋友專心定定地做, 一個小時多可以完成.
小三時試過因老師missing了一課常識, 以為考試後才教, 所以借了班主任課2~3堂, 快速教完考試. 但這是一些個別例子, 不常有此問題.

8 號風球, 不用上學, 個囡終於有時間做補習社的功課了.

因為平日 要 8 點上床, 9:00 叫佢瞓覺, 佢話這樣按排比較有精神上堂
之前 3 年都系, 10點多後才上床, 又吾系即瞓 , me mor 後都差不多 11:00了.  之前 d 老師話覺得佢上堂精神吾夠集中 . 希望這様按排, 可以好些, 但變咗時間好似吾夠用

每日 3:05 放學, me more 一輪, 去補習社( 只是功課輔導班) , 返到家都 6:00 多, 又斗一陣. 食晚飯, 到我返來家 7:00 幫佢再查一查功課, 已經無時間温回當天的課本或備課了, 連另外單科補習社 d 功課都吾夠時間做.

真苦了, 小朋友.

Hi 樂豬媽媽, 你好 ~~  小四的柴米小朋友功課真的咁緊張嗎 ?? 好同意你的講法, 每日放學做好曬功課, 食埋晚飯已急不及待要上床了, if not, 第2朝根本無精神上堂, 係真係好辛苦 !! 仲何來溫返每日所教的東西呢 ??!! 唯有推到星期六, 日吧, 但有時都好想同d小朋友出去行下食下輕鬆下, 真兩難 ~~ cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-9-15 14:59 發表
8 號風球, 不用上學, 個囡終於有時間做補習社的功課了.

因為平日 要 8 點上床, 9:00 叫佢瞓覺, 佢話這樣按排比較有精神上堂
之前 3 年都系, 10點多後才上床, 又吾系即瞓 , me mor 後都差不多 11:00了.  之前 d 老師 ...

你小朋友8點上床好早呀!, 我的9:30上床, 如果妹妹不和她說話, 10:00前一定睡著. 她們要6:30起床的, 好在她們不懶床.
放學後約4:15做功課, 希望6:00前完成, 我回家check功課, 彈琴, 如有少少時間, 15分鐘 or 30分鐘她們想看電視,就給她們看啦! 都要有d娛樂, 所以每日都沒有時間溫書.

hi cincin

對我來說, 功課吾多, 每日 3-5 樣啦.
只是 + 埋佢另外單科補習社的功課, 就比較多
因為佢做功課 比較慢, 比人更心散, 要多其他小朋友 一倍時間. 基本學校功課, 2小時應該可以完成的.

是呀, 現在的小朋友, 很辛苦,
讀完全日制後, 更無時間了.
3:05 分放學, 接完後回到家, 也差不多 3:30分, 食少許零食 + 洗白白+做少許抄寫 , 咁差不多4點, 又要出門去補習社 (輔導功課) 至 6:20分才可回到家. ( 暫時可以完成所有學校功課. 休息一陣, 又要做綱上功課, 7:00 開飯. + 温一陣書, 咁又要上床睡了, 無乜時間玩同睇電視
星期 2 , 早 d 放, 但佢話 功課又多些.

我都登佢苦.

原帖由 cincin 於 09-9-15 16:19 發表
Hi 樂豬媽媽, 你好 ~~  小四的柴米小朋友功課真的咁緊張嗎 ?? 好同意你的講法, 每日放學做好曬功課, 食埋晚飯已急不及待要上床了, if not, 第2朝根本無精神上堂, 係真係好辛苦 !! 仲何來溫返每日所教的東西呢 ??!!  ...

Hi Ellang

今年才開始, 希望會好 d 啦, 可以堅持啦
佢由上床到睡, 要 me more 成個鐘才睡著呀. 成 9:00 先可入睡

我回到家要 7:30 分, 所以時間好逼切呀.

原帖由 ellang 於 09-9-15 18:18 發表

你小朋友8點上床好早呀!, 我的9:30上床, 如果妹妹不和她說話, 10:00前一定睡著. 她們要6:30起床的, 好在她們不懶床.
放學後約4:15做功課, 希望6:00前完成, 我回家check功課, 彈琴, 如有少少時間, 15分鐘 or 30分鐘 ...

小三英文詩, 可不可以幫忙解釋一下, 謝

Hi 各位 mami

昨天有一個朋友, 問你一題小 3 英文題
要我幫忙解釋 , 我完全吾識, 不知, 有沒有家長可以幫佢呢 ? 是一首英文詩.

Our only ball was lofted beyond the keeper's fingertips , high above the crossbar and clear of the trees to finish wallop! In the river - before we had a chance to bully someone in the water , the current took its trophy downstream towards the sea where I believe it's drifting even now around the oceans of the world , orbiting the planet like a brand-new moon.

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-9-17 12:21 發表
Hi Ellang

今年才開始, 希望會好 d 啦, 可以堅持啦
佢由上床到睡, 要 me more 成個鐘才睡著呀. 成 9:00 先可入睡

我回到家要 7:30 分, 所以時間好逼切呀.

...

我常常哦她, 在學校有時間就做下功課, 放學後在嫲嫲家可以快d完成功課就可以睇電視啦! 暫時都可以, 但有時在學校都有好多工作, 今日 lunch time 後要幫手做壁佈.  

我回家後要睇兩個女的功課, 所以在她上床前的時間, 我一刻都沒有得停, 唉~~累死人!

昨天大女說, Miss Lee (好似叫 Betty), 英文堂時續個叫同學出課室門口出邊, 讀一篇英文文章給她聽.  你們的小朋友有沒有?

hi ellang

我都有跟佢這樣說, 不過佢話, 小息很多事要做, 有時又要幫老師做這做那, 跑上跑落, 當然有時想同小朋友說話啦. 所以就無時間做

是呀, 在小朋友睡前, 眞的累死了. 每日時間都很逼.
成日要提佢, 功課做完了嗎 ? 對準時間執齊書包 ? 功課放在功課袋了嗎 ? 再對一遍, 有沒有漏帶課本或功課呀 !!
現在提早睡覺, 空下來的時間多了, 個人都無那么緊張了.
不過想去街, 仍然好似不安樂似的. 如果可以推的約會, 都會全推走. 所以暑假時, 佢放假, 我更加放假. 哈哈.

讀英文, 我想應該是 英詩朗誦了. 因我個囡昨晚跟我說要付 $70 交英詩朗誦, 因為老師要佢去讀.
可能是叫每個小朋友, 出去讀一遍後, 看那些小朋友可讀朗誦吧.
要今晚再問一問佢先知.

原帖由 ellang 於 09-9-17 21:56 發表

我常常哦她, 在學校有時間就做下功課, 放學後在嫲嫲家可以快d完成功課就可以睇電視啦! 暫時都可以, 但有時在學校都有好多工作, 今日 lunch time 後要幫手做壁佈.  

我回家後要睇兩個女的功課, 所以在她上床前的時 ...

補考小 3 TSA

前幾天 聽小朋友話, 校長話要補考 小 三 TSA , 吾知各家長有否聽說呢 ? 真的嗎 ?

原帖由 kuromima 於 09-9-25 16:04 發表
前幾天 聽小朋友話, 校長話要補考 小 三 TSA , 吾知各家長有否聽說呢 ? 真的嗎 ?

我囡病了由星期三開始無返學, 但她說沒有聽聞.
如果要考, 全港小四要考返.

我再問個小朋友, 佢火話講咗好來, 差不多有成一, 二星期了,
佢話通告架 !!

我覺得奇怪, 所以系度問一問先

原帖由 ellang 於 09-9-25 18:30 發表

我囡病了由星期三開始無返學, 但她說沒有聽聞.
如果要考, 全港小四要考返.
‹ 上一主題|下一主題