用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08 BB媽咪, 報左邊間 或 諗住會報邊間幼兒園啊?? ...
樓主: cherry_bird
go

08 BB媽咪, 報左邊間 或 諗住會報邊間幼兒園啊?? [複製鏈接]

原帖由 echo_seng 於 09-9-30 23:58 發表

我講的係Kln Ting 0個間!我仲未講完,我呀仔上的course真係好貴,接近等於佢地平時的一個月的學費,但係hea到離譜,每堂話就話係 2hrs,但試過幾次就去到1.5hrs發覺唔知做乜好,同我地講可以同小朋友係度玩下 or 早走都得!真係當 ...

我想問你同囝囝講全英文,咁係唔係佢唔識講/聽廣東話同埋你打算同囝囝報國際學校?

You can download the form and mail it back to the Funful campus you'd like to apply. I posted my app to the Durham campus in late Sep and they have called me and confirmed receipt already.  Interview time will be scheduled later.

原帖由 cherry_bird 於 09-10-8 16:45 發表
上網巳有得download 喇..但好似無寫可以郵寄...??? 係咪要親身交form架.???

我住屯門嫁!係0809 mama
今日同個仔去interview N1
仲收左添呀!

講真, 其實自己英文speaking唔係咁去, 所以都想自己既仔仔叻過自己, 去幫小朋友報國際學校, 又或者出名既學校, 會唔會有壓力, 同埋, interview時會否有問題呢?? 大家有無好似我咁既煩惱啊?

原帖由 echo_seng 於 09-10-10 22:56 發表

我想就想佢讀IS,但真係唔知會發現乜事!
佢又未到完全唔識聽廣東話,但好簡單的指令會明,但只要講長少少就跟唔到!但係好長的英文指令佢都完成無問題! ...

我都想佢讀IS,因為可以有國際視野,英文講得好流利,起碼去世界好多地方住OR玩OR工作都方便D,個人意見在外國老外成日覺得英文講得唔好的人就等於蠢....
但我老公覺得中文係一定要好,因為呢個係我地的根,如果幼稚園讀左IS,中文弱D,到IN本地小學就比較輸蝕,所以一決定左讀IS OR LOCAL就無得返轉頭, 真係好矛盾...

原帖由 chikkee 於 09-10-12 01:36 發表

我都想佢讀IS,因為可以有國際視野,英文講得好流利,起碼去世界好多地方住OR玩OR工作都方便D,個人意見在外國老外成日覺得英文講得唔好的人就等於蠢....
但我老公覺得中文係一定要好,因為呢個係我地的根,如果幼稚園讀 ...

我反而覺得讀IS無得番轉頭, 讀local school 反而彈性大D.  

我身邊大把例子係F.5先去美國, 中文程度一定唔錯, 因為讀到會考程度, 而英文亦講得好好, 無乜口音.  其實你去外國肯聽肯講, 群多D外國人, 就算F.5咁大個先去, 一樣講得很流利.

醒目開學勳章

原帖由 echo_seng 於 09-9-30 11:27 發表

I enrolled my kid in the summer day camp, which was actually an intensive playgroup and lasted 10 days in a row. The course was extremely poorly organized. The NET even didn't remember the lyrics of ...

wow, it's horrible!  is that hkps located in kowloon tong?  have you heard any comment of the one in shatin?
‹ 上一主題|下一主題