用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 年齡困擾
樓主: winniecarson
go

年齡困擾 [複製鏈接]

I have a son (4 yrs) and a daughter (7 yrs). I am studying a degree course in HKU. Actually, I am worry about my daughter's exam more than mine. I hope I can finish the course within 2 years and spend more time to look after them.

醒目開學勳章

真係好佩服各位媽媽的毅力
我本人快到 40 歲了, 由於少年時冇心機讀書, 所以中五都未畢業就出來工作, 直至現在都 OVER 20 年了. 我有 2 位小朋友, 女兒 8 歲, 兒子 3 歲. 近年越來越覺得"書到用時方恨少" 但由於晚上只有我自己一個湊小朋友 + 睇功課, 所以我都未能抽到時間出去讀書. 最近我剛剛報了 2010 年會考, 希望可以自修拿到 FULL CERT. 就是我最大心願
hello hello ~~

原帖由 MonkeyGirl 於 09-9-14 21:31 發表
我都好想進修下, 但返工時間太長, 放工時已是 9 點, 返到屋企已是 10 點, 晚飯還未食 ..我 還要 一路食一路教亞女做功課  亞女所以好晚才sleep..但我真的很想 進修, 因為我想change job.. like ...

我都係呀,香港地打工就係咁慘,鬼叫自己細個讀書唔努力,家陣真係老大徒傷悲...

簽名被屏蔽

每人每日都係得24小時, 最緊要睇自己點樣去安排令倒d時間更充實, 其實我一邊進修一邊照顧小朋友又要返工, d時間真係好唔夠用, 所以只好放棄夜晚煲電視劇(都有好多年冇睇lu), 而放假嘅節目點都會留番d時間俾自己同小朋友一齊讀書甚至去圖書館都當係節目之一, 把時間日積月累...點都會有d成功出來嘅, 如果唔係咁堅持, 我諗我e+都只係得中五程度, 連教小朋友功課都可能冇咩信心 ..進修緊嘅媽咪, 一齊努力呀..加油~

原帖由 milky_red 於 09-10-8 14:42 發表

我都係呀,香港地打工就係咁慘,鬼叫自己細個讀書唔努力,家陣真係老大徒傷悲...

hi,blytheBB

當年大女16歲,讀中四,現在細囡已經6歲,剛升上小一.

正如 winniecarson所講,只要堅持,安排好時間,係可以達
到目的嘅!

hi,丁丁,
祝你心願達成!

原帖由 blytheBB 於 09-10-8 16:45 發表
annabella,
勁,
咁你大女個時幾大ar,
e+最尾個b又幾大ar,囝定囡?

醒目開學勳章

thanks Annabellalaw. 我會努力 !

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-11 21:25 發表
hi,丁丁,
祝你心願達成!
...
hello hello ~~

進修

我很欣賞你對求學的決心, 其實我也沒有勇氣跨出第一步, 但看了你的 post 後激發我的信心, 請問你可否介紹我進修英文的途徑 (cert.) ?

原帖由 winniecarson 於 09-9-10 14:11 發表
本人已讀完2個DIP. 有意繼續讀DEGREE, 但計算下來讀完都應該40+歲, 有些人覺得讀嚟冇乜用, 就算有個DEGREE 到咁嘅年紀競爭力都大減, 無謂浪費金錢及時間. 各位你地又會點睇呢? ...

最更要有心.....其次有$or time.....想做去做..addoil!!!!

是作什麼用途?工作需要?因為兒女?還是只是想學習?
不同的用途有不同的學習途徑,難以一法以概之

原帖由 anixon 於 09-10-14 00:22 發表
我很欣賞你對求學的決心, 其實我也沒有勇氣跨出第一步, 但看了你的 post 後激發我的信心, 請問你可否介紹我進修英文的途徑 (cert.) ?

原帖由 anixon 於 09-10-14 00:22 發表

其實方間有好多英文課程讀, 但本人覺得搵間全面d, 又有名氣的學校讀會較好, 好似HKspace, 理大, 浸大, 科大....等等...雖然學費貴些, 但師資會有保証. 佢地都有搞英文CERT架...包括聽, 講. 讀都有..讀完CERT..有興趣可以繼續讀DIP..我都係咁讀上去架..

如果為工作需要/升職,這是最佳途徑,所需時間亦較多.....每日要花三,四小時,另加温習時間,要兩年讀cert,再讀dip.

如果為子女,讀明愛所花時間相對少些.易掌握.

原帖由 winniecarson 於 09-10-20 00:08 發表

其實方間有好多英文課程讀, 但本人覺得搵間全面d, 又有名氣的學校讀會較好, 好似HKspace, 理大, 浸大, 科大....等等...雖然學費貴些, 但師資會有保証. 佢地都有搞英文CERT架...包括聽, 講. 讀都有..讀完CERT..有興 ...

‹ 上一主題|下一主題