用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 阿仔不肯上學去...煩到想死!!!
樓主: hannah616
go

阿仔不肯上學去...煩到想死!!! [複製鏈接]

啊, 已5間?? 你也辛苦了...

我只係聽過多方面既意見, 都一致叮囑我唔好再隨便轉校, 特別係小學, 因為會為小朋友帶來更不可估計既影響, 所以我呢一刻咁肯定我唔可以轉校, 或者我都太過否定左將來既變化了, 響kg時阿仔有同學既哥哥亦有嚴重情緒問題, 以我所知佢小學都轉左2次校, 第3間先叫做配合到佢既需要.

唉, 真係當局者迷, 如果當我發現學校原來根本唔願意或無能力配合我小朋友既需要, 相信我亦唔會坐以待斃, 真係多得你一言驚醒....

原帖由 wisekid2007 於 09-10-5 15:29 發表
不知道你為甚麼如此肯定"已經唔可以再轉校", 你唔想再提亦無不可, 但希望你想清礎, 不是間間學校都可以或願意配合個別孩子的需要, 在小學階段, 小朋友最易受學校影晌, 為小朋友長遠利益著想, 找一間夾到小朋友嘅學校 ...

看完你們的對話,真係感同身受
我的小朋友對返學有些怕,返到學校門口常說很驚!!!
唉............一上小二功課開始多,作文堂上交不到要留堂,
佢聽完驚到現在..........初初小一和開學都開開心心,
現在我見到佢咁個心很痛!!!!!!!!!!!!!!!!!!

小二? 交唔到作文要留堂?
其實香港教育, 始終都仲係非常田鴨....:cry:

原帖由 janetlam74 於 09-10-8 02:56 發表
看完你們的對話,真係感同身受
我的小朋友對返學有些怕,返到學校門口常說很驚!!!
唉............一上小二功課開始多,作文堂上交不到要留堂,
佢聽完驚到現在..........初初小一和開學都開開心心,
現在我見到 ...

我就係因為我仔情緒問題~所以係輔導中心(即係心理E生)口中證實小朋友係資優,不過我宜家首要同個仔上遊戲治療,穩定佢基礎情楚,然後我地學,去處理日後佢既情況,不過E生建議我去check分佈要睇佢下佢有D咩係好D or 平均。始終明白佢多d,對父母都會有一定幫助,不過暫時仲有不安,希望上完堂佢既情緒好D,我咩都唔緊要。我要佢開心就夠~

haha~~樓主同octopusma,
我仔唔夠兩歲,做左D野佢唔like,佢都有講我要企係車前面比佢撞,然後我開窗跳落街,個陣不僅得兩歲我都煩死,問左好多人都有比D輔導比我。旦自己都好驚好矛盾,我仔k1己經唔番學,又係要夾佢,不過係學校又係正常~番學咁耐喊足咁耐番學上車前真係九月開學喊到七月,終於我都同佢轉學,宜家經過了解其實係之前個間學校今本滿足唔到佢,而D間學校比到成就咁,所以宜家病都一定要番學,因為D間學校好like背書,合佢口味~

原帖由 Octopusma 於 09-10-5 18:52 發表
啊, 已5間?? 你也辛苦了...

我只係聽過多方面既意見, 都一致叮囑我唔好再隨便轉校, 特別係小學, 因為會為小朋友帶來更不可估計既影響, 所以我呢一刻咁肯定我唔可以轉校, 或者我都太過否定左將來既變化了, 響kg時阿 ...

我小朋友都係讀過五間學校,5年轉5間。
現在算是穩定下來,當然,除了學校願意配合,小朋友長大一點又會唔同d。
其它人會覺得轉校對小朋友不好,
但ep, cp 都有提議咁做。

我自己都慶幸幫佢轉..,如果唔係,真係會帶給我和小朋友不可估計的影響。
當然,都要看看運氣,若轉左更不適合的話....:

回覆 19# Octopusma 的文章

如果你企係佢果邊睇..其實真係10分恐怖,佢的世界這麼小,你地呢班人就係佢的全部,當佢面對咁樣的暴風雨..佢會以為呢個世界就係咁痛苦..而且係唔會改變。如果你們(父母)唔諒解,真的是無比悲哀。
‹ 上一主題|下一主題