用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡9月入讀小一唔適應點算
go

囡囡9月入讀小一唔適應點算 [複製鏈接]

hihi
我囡囡今年開始返小一, 但佢唔係咁適應呀..朝朝都唔很返學, 放學又喊!!
近幾日就好d冇喊 但係一返到屋企就不停搵我, 我要返工有時聽唔到佢電話, 佢就立即喊喇!! 好似今日我放左工出去買d野夜左返, 佢就10分鐘打一次黎搵 搵唔到又喊..唉..心情好差><
仲有返學依家開始有功課, 但佢返到黎都唔知自己要做咩既- - 我又唔係屋企要等我返去先可以睇...返學依家訂飯 又唔知岩唔岩佢胃口, 佢日日返黎都話食唔晒..
你地小朋友有冇咁呀?? 適唔適應呀?? 我好擔心呀 佢成日咁喊會唔會影響心理家...
   0    0    0    0

奪愛,

You can talk with her what happen during the lesson.  Does she afraid to do homework or she feel fear for the teacher or whatever?
If you dont know what happen just guess.  You can help her.  Due to she must study in the Primary school.  Otherwise, you also ctc with teacher.

b.rgds
Candy

原帖由 奪愛 於 09-9-12 23:49 發表
hihi
我囡囡今年開始返小一, 但佢唔係咁適應呀..朝朝都唔很返學, 放學又喊!!
近幾日就好d冇喊 但係一返到屋企就不停搵我, 我要返工有時聽唔到佢電話, 佢就立即喊喇!! 好似今日我放左工出去買d野夜左返, 佢就10分鐘 ...
Best Regards
Candy

同佢傾多d啦, 比多d鼓勵佢, 每人適應能力唔同, 有快有慢!! 我囡都有你囡嘅情況, 我都試過心情很差很擔心, 下星期返全日, 長時間留响學校, 應該會好d嘅.  

呢個係人生必經階段, 我哋要比d信心, 耐性, 同佢哋一齊開始, 賞試同放手, 大家一齊努力吧!!

可以請半日假,接她放學&跟老師談一下嗎? 或至少示範一下放學後的流程: 休息、茶點、做功課、遊戲、晚飯、閱讀、洗白白、睡覺。(這是我仔仔的流程,他也是小一。)
另外最重要是認識朋友,只要她有朋友,一切就好辦!

我個女好開心喎, 佢由超活動教學幼稚園(冇功課, 冇書本, 冇默書)升上普通私小, 我初時都好胆心, 怕佢唔適應, 但估唔到佢鐘意的程度係我想像唔到, 就算佢頭果幾日有個女同學成日蝦佢, 佢都好鐘意返學, 因為佢鐘意果度d老師同其他同學
樓主試下同小朋友傾下, 可能佢暫時未對學校有歸屬感, 試下同老師講, 等佢多d留意下, 樓主快d識下其他同學仔媽咪, 幫小朋友打好關係, 等佢快d有多d朋友仔, 自然多左一個推動力

我個仔今年都係小一,佢就好適應!

你要同佢傾多啲,睇吓佢點解咁唔開心,佢哋都只係6yrs,幼稚園剛剛畢業,佢哋唔識做功課有幾奇呢? 你阿女學校有冇功課堂可以問老師功課㗎? 平時係屋企有冇人可以睇佢功課㗎? 因為我屋企人唔識英文,我就自己copy啲作業,我自己做一份先,另外仲要用中文解釋啲題目,咁我屋企就可以教我個仔做,之後就同我阿仔對答按,你睇吓E個方法得唔得!

hihi
近幾日就好d冇喊 但係一返到屋企就不停搵我, 我要返工有時聽唔到佢電話, 佢就立即喊喇!! 好似今日我放左工出去買d野夜左返, 佢就10分鐘 ...

其實識到新朋友對你囡囡一定有好大嘅幫助, 你可以試吓響小息時比囡囡帶多小小零食返學請同學仔食吓(小朋友好現實 ), 佢地食吓講吓, 自然好快就熟落啦.

& 如果囡囡遲續落去的話, 你可以揾註校社工傾吓, 我唸會幫到小朋友.

唔好意思,我都遇到囝囝返小一的情緒問題呀!

我估佢返學係開心的,只不過唔想太早起床,但放學後就慘,叫佢 5:30 pm 閂電視,要做功課,點知佢唔聽,一係就瞓覺,一係就死蛇咁.有時話佢知,手冊寫漏功課,或者有錯字,佢一d反應都無,完全唔理我,我都係要返工,唔能夠日日等我返屋企先同佢做功課,但佢好似真係唔知要做乜,其實有d功課佢係知道要做,但始終唔肯做.

坦白講,返咗學兩個多星期,我差唔多日日都要鬧佢,佢先肯坐底做功課,其實功課唔多,每份都唔駛10分鐘做完,但佢偏偏要扭計,每次都攪到不歡而散!

請問你哋有無方法呀?我都試過好聲好氣,但佢完全唔理我,仲閂房門添呀!

有唔適應一點也不奇怪.

下面這些資料我覺得很好, 希望對大家都有用.

呢個我之前同囡囡喺上小一之前就同佢睇(伴讀), 佢好鍾意亦都對小學了解多咗:

(1) 升學了陪讀畫冊
http://hkparent.tripod.com/p1.pdf

另外重有下面其他果 d:

(2) 親職教育資料
     「家長如何協助孩子適應小學生活」
http://www.taipolst.edu.hk/couns ... 10914p1parent.htm#3

(3) 升小一的準備
http://www.hkedcity.net/article/parent_infant_school/050909-003/

(4) 靜默的哭聲 - 小一孩子的學習風暴
http://www.hkedcity.net/article/parent_pri_school/051006-003/

知己知彼. 了解小朋友多 d, 對佢地嘅幫助都大 d.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

小朋友多數都係受軟唔受硬, 淨係鬧久而久之佢地當左係唱歌, 試下慢慢同佢傾, 解釋比佢聽, 如果佢可以係你放工之前做完d功課, 咁之後d時間可以一齊做d咩, 例如可以玩玩具, 睇故事書, 睇video等等, 要有d獎勵比佢先有動力既.

原帖由 itbaby 於 09-9-15 17:44 發表
唔好意思,我都遇到囝囝返小一的情緒問題呀!

我估佢返學係開心的,只不過唔想太早起床,但放學後就慘,叫佢 5:30 pm 閂電視,要做功課,點知佢唔聽,一係就瞓覺,一係就死蛇咁.有時話佢知,手冊寫漏功課,或者有錯字,佢一d反 ...

回覆 8# itbaby 的文章

我個囝都係今年小一, 佢幼稚園開始已經係唔肯自動做功課果啲人, 小小功課都要等到我哋放工先逼佢做, 搞到又怒氣又辛苦. 所以一升小一我就俾佢返補習社1.5小時, 做好功課又可以做下啲練習同溫下書默下書. 跟住夜晚再同佢對下溫下就可以瞓覺了. 又多咗時間同佢傾下解, 親子關係都好咗好多.

thank's...我正需要

原帖由 lamlammama 於 09-9-15 19:49 發表
有唔適應一點也不奇怪.

呢個我之前同囡囡喺上小一之前就同佢睇(伴讀), 佢好鍾意亦都對小學了解多咗:

(1) 升學了陪讀畫冊
http://hkparent.tripod.com/p1.pdf

另 ...

謝謝你,很有用呀!

原帖由 lamlammama 於 09-9-15 19:49 發表
有唔適應一點也不奇怪.

(1) 升學了陪讀畫冊

另 ...

請問你囡囡現在是那家小學, 又是否需要和老師溝通吓找出原因!
hihi

唔使怕, 情況已經比我既好, 我個仔上星期玩肚痾作嘔, 一話唔使返學就乜事都冇, 尋日玩訓響學校大門外, 大喊尖叫, 出動晒校長, 副校長, 訓導主任, 社工, 班主任同同班老友記, 8點3上堂, 佢攪到近乎10點先返課室, 今日再黎唔上校車, 想走番落車, 佢天生敏感, 對學校冇安全感之餘, 依家玩底線, 想逃避小學既常規, 仍懷念幼稚園既自由, 革命剛剛開始, 仍需努力, 好在學校都好配合, 我預計要俾多一個月時間, 先會開心返學....
hihi

回覆 15# 奪愛 的文章

其實你有冇了解過佢抗拒返學0既原因呢?
係佢覺得學校氣氛唔好?.老師好惡?.太早起床. ....?

可以每天準時在她回家的時間主動打電話給她.
多問一些她學校的事, 一些有趣的事,
例如: 坐你隔離果小朋友點架? 你果班有冇人上堂瀨尿? 有冇d大頭蝦帶漏野呀?班主任似白兔定似老虎? 好似河馬定長頸鹿...
給她一點零食與同學分享可以使她早點識到朋友.
你亦應該向老師了解她在學校的表現,等老師多留意她.

既然你知道她找不到你就會唔開心, 你可以多些主動打電話給她,使她覺得你是很關心她的;  你會對她的學校很有興趣, 原來學校應該有很多有趣的事. 她自然會對學校的事多留意, 久而久之就會對學習產生興趣.

至於做功課方面. 對於我們一班在職媽媽來說, 孩子能夠在我們放工前完成功課就最理想啦, 但係, 呢d係 好少可以在新小一生身上出現....
呢個時間除0左小朋友要適應, 其實大人亦要適應0架!
我記得當年亞女小一時, 日日新鮮, 不是抄唔齊手冊, 就係帶漏野... 每日放工返來就有新挑戰.
這些日子過了足足三個月, 好彩識到其他同學的媽咪, 大家有個照應, 又可以知道多d亞女0係學校0既動向.

現在回望番就是一個好特別的經歷.

一切應以小朋友的心理為重, 不要使她覺得上學是可怕的事. 因為學習才剛開始, 學校生活還有很多年.
如果問題真的出在學校, 就要盡早行動, 必要時可能須要轉校.

共勉之.

Very good sharing! Thank you!

原帖由 TinyRedSun 於 09-9-24 00:22 發表

例如: 坐你隔離果小朋友點架? 你 ...

當然了解係咩原因喇, 暑假過後俾人禁絕好多kg可做既事, 覺得老師惡多規則無自由等老生常談既小一問題, 每個小朋友既需要唔同, 情況又唔同, 所以我已經讓學校社工同老師跟進, 亦同佢地保持聯絡配合佢地, 連帶屋企既家規都收緊番d, 等學校同屋企既分別縮細, 之前響屋企太放任喇, 連婆婆都鬧, 係時候整治佢...

佢最驚同要逃避既普話堂同默書, 終於尋日都順利完成, 佢整個人都輕鬆左好多, 今日返學雖然仍有小小肚痛同埋話有d驚, 但已經唔使喊住要人夾硬推上校車, 有進步囉...

原帖由 TinyRedSun 於 09-9-24 00:22 發表

例如: 坐你隔離果小朋友點架? 你 ...

TinyRedSun,

是個很好的分享,多謝.

原帖由 2001122 於 09-9-25 17:15 發表
really a very lovely sharing!! ^^

‹ 上一主題|下一主題