用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暢談TTCA
樓主: mother-cat
go

暢談TTCA [複製鏈接]

原帖由 ncmami 於 09-9-23 22:38 發表
minniebb, 佢背默嗰次就ok,仲幾高數... but 今次就 。你好啱呀,我好有同感,我放棄自己的工作也為了他,最初無返工的一年,其實內心很難受,因做一個full time mum, 每天都無事忙,沒有工作的滿足感...
佢地這個階 ...

ncmami, 阿仔話今天做咗數學quiz, 你知唔知呀 ? 你講得很精景,終日無事忙。今晚先至拿出來話兩份創作比賽明天要交,仲有冇早d呀? 氣死! 你個仔是否自己做 ?  我最怕佢和人比較,好像人地又可以去街,我又唔得呀 ? 佢有個男同學小六有同學已約出街,他媽媽不准他去,他說人地女仔佢阿媽都唔驚,我係男仔,你怕乜鬼 ? 死未 ! 你個仔有冇要和同學出街玩 ?

我個仔會到同學家玩,又會約同學到家裡玩.有時候會自己一個人上街看模型.他每次都會告訴我上街幹什麼,而且很快回家,所以我很放心.

原帖由 yan07 於 09-9-24 10:28 發表
我個仔會到同學家玩,又會約同學到家裡玩.有時候會自己一個人上街看模型.他每次都會告訴我上街幹什麼,而且很快回家,所以我很放心.

基祟的同學仔真係幾乖, 我見阿仔帶返黎既同學都係斯斯文文, 不過就同阿仔一樣,大多數都係孱仔一名
好似阿仔咁, 開學到依家已經請左3日病假喇, 明天都唔知返得未, 唉...今次流感真係好犀利,病左成個星期都未好得哂

Hello bkfriend,

我個仔都請咗兩日病假,佢都話真系好多人中流感! 明天家長日你會去嗎?  

原帖由 bkfriend 於 09-9-24 17:52 發表

基祟的同學仔真係幾乖, 我見阿仔帶返黎既同學都係斯斯文文, 不過就同阿仔一樣,大多數都係孱仔一名
好似阿仔咁, 開學到依家已經請左3日病假喇, 明天都唔知返得未, 唉...今次流感真係好犀利,病左成個星期都 ...

minniebb, 阿仔話無數學quiz,剩係IS quiz  仲話next monday 先數學quiz .  昨天佢剩係話有一份徵文比賽,今日老師話下星期二交。仲有一份標語創作末知幾時交,死火,唔通無聽清楚老師講乜
佢D功課自己做,但每晚要比我望望,講真我只可以幫到佢Eng & Chin, Maths就真係can't help la..
我無比佢單獨出街呀,我怕佢唔小心呀,我知其實甘大個仔遲早都要獨立,不過現階段想看緊(保護)耐一D先。小六畢業時,D同學有約過一班人去一位同學屋企玩,於是爹D話要親自車佢到門口,玩完再接佢,佢都唔like架,不過我解釋係因為我地都關心佢,才有這安排.. 唉,養兒一百歲,長憂九十九 right !

原帖由 minniebb 於 09-9-24 01:59 發表

ncmami, 阿仔話今天做咗數學quiz, 你知唔知呀 ? 你講得很精景,終日無事忙。今晚先至拿出來話兩份創作比賽明天要交,仲有冇早d呀? 氣死! 你個仔是否自己做 ?  我最怕佢和人比較,好像人地又可以去街,我又唔得呀 ? 佢有個男 ...

你仔都好乖呀,睇怕我地都差不多要慢慢放手啦,好彩佢地係仔..  我唸我有排跟我細女...ha ha..

原帖由 yan07 於 09-9-24 10:28 發表

Dear all mum,
阿仔都話學校好多人病&咳,小心保重!

原帖由 mrsliu1991 於 09-9-24 22:03 發表

我個仔都請咗兩日病假,佢都話真系好多人中流感! 明天家長日你會去嗎?  

原帖由 ncmami 於 09-9-24 23:26 發表
minniebb, 阿仔話無數學quiz,剩係IS quiz  仲話next monday 先數學quiz .  昨天佢剩係話有一份徵文比賽,今日老師話下星期二交。仲有一份標語創作末知幾時交,死火,唔通無聽清楚老師講乜
佢D功課自己做,但每 ...

ncmami, 昨天做了兩張,一張清潔校園標語創作真的唔見了,可能已交咗,但 respect and responsible 那張仍在書包。睇來都是我仔無聽清楚多的,他的專心有所保留。由開學我已沒有得理佢功課 la, 只是用把口去問識唔識呀 ? 要唔要幫手呀 ? 但他總說 OK喎 ! 我只等他睡了,才看他的書包。 學業方面期望他真的有進步,我不想為學業和他多爭吵傷感情,留番 d 氣力去應付如日後要去街、買乜 、買物等,大把跟住來! 我地真要耐心去面對、應付 !

原帖由 ncmami 於 09-9-24 23:31 發表
你仔都好乖呀,睇怕我地都差不多要慢慢放手啦,好彩佢地係仔..  我唸我有排跟我細女...ha ha..

唔好咁定,遇到熱情女仔常約會就 big problem la.  

原帖由 mrsliu1991 於 09-9-24 22:03 發表

hello mrsliu1991,

去呀, 話哂一年先一次, 加上下年個仔又要揀科, 唔想去都唔得啦
你仔仔有冇發燒呀? 阿仔發左2日燒, 同佢去check過驗到係甲型流感, 即刻開特敏福喇....依家好返的都同佢請多日, 費時佢返去傳染其他人

我今晚都會去啊.但是希望不會太晚才結束啦.

bkfriend, take good care ah....  

原帖由 bkfriend 於 09-9-25 10:15 發表

hello mrsliu1991,

去呀, 話哂一年先一次, 加上下年個仔又要揀科, 唔想去都唔得啦
你仔仔有冇發燒呀? 阿仔發左2日燒, 同佢去check過驗到係甲型流感, 即刻開特敏福喇....依家好返的都同佢請多日, 費時佢返去傳 ...

minniebb, 要趁阿仔睡了,才看書包  ...我都有時會架! 我地D媽咪用心良苦呀!
比你笑C ,女仔早熟D,真係可能會主動D。你仔甘高大,仲幾靚仔(我仔話佢鬼仔樣 ) he he...好搶手呀!  你講得啱,我都唔想佢地甘快拍拖,少男心事真係要問吓爹D當年...參巧吓 ha ha...

原帖由 minniebb 於 09-9-25 01:21 發表

ncmami, 昨天做了兩張,一張清潔校園標語創作真的唔見了,可能已交咗,但 respect and responsible 那張仍在書包。睇來都是我仔無聽清楚多的,他的專心有所保留。由開學我已沒有得理佢功課 la, 只是用把口去問識唔識呀 ?  ...

原帖由 ncmami 於 09-9-25 12:50 發表
bkfriend, take good care ah....  

我個讀緊小學的細仔都被同學仔傳染到,病咗三日,幸好囡囡冇事,大家要保重身體:loveliness:

thanks ncmami, 阿仔好返好多, monday應該可以返學喇
今晚見到有的老師都病左, 連副校都喉嚨痛, 咁攪法都唔知會唔會停學, 唉
今晚丘校長講到校園驗毒唔知大家讚唔讚成呢? 佢講話我地學校冇吸毒個案,但附近學校就有...唔知講緊邊一間??

我個仔都發咗兩日燒!最慘重傳染埋比屋企人!

對於琴日校長講驗毒,我個人來講,唔多讚成校園驗毒。因為好似唔信自己個仔女,好似唔係咁好!

真我一直以為中三精英班係3E&3B,點知會响3B&3C,真出奇!

bkfriend,你個仔今年有冇做perfect ah?

原帖由 bkfriend 於 09-9-26 00:06 發表
thanks ncmami, 阿仔好返好多, monday應該可以返學喇
今晚見到有的老師都病左, 連副校都喉嚨痛, 咁攪法都唔知會唔會停學, 唉
今晚丘校長講到校園驗毒唔知大家讚唔讚成呢? 佢講話我地學校冇吸毒個案,但附近學校就有.. ...

原帖由 ncmami 於 09-9-25 13:06 發表
minniebb, 要趁阿仔睡了,才看書包  ...我都有時會架! 我地D媽咪用心良苦呀!
比你笑C ,女仔早熟D,真係可能會主動D。你仔甘高大,仲幾靚仔(我仔話佢鬼仔樣 ) he he...好搶手呀!  你講得啱,我都唔想佢地甘快 ...

ncmami, 28号有3科 quiz 係唔係呀 ?  中史、英文和數學。我仔回來說學校很多人話他像撈血人,聽到我         , 最後才明白他指" 混血兒",死未 d中文 !
        你個仔會在校上音樂嗎 ? 學乜野呀 ? 我仔分咗 Sexaphone and 上5:15pm,我想 change to 敲擊樂和上 4:15pm,一來 Sexaphone $5850 好貴,二來上 5:15pm 我仔便冇得練水,唔知有冇得傾呢 ? 我仔五音不全,學了3年雙黃管,亳無得着。
     崇小有個女同學到 1c 找我仔,就被其他男同學說 "阿嫂",死未 !  

:;pppp: :;pppp:
原帖由 bkfriend 於 09-9-26 00:06 發表
今晚丘校長講到校園驗毒唔知大家讚唔讚成呢? 佢講話我地學校冇吸毒個案,但附近學校就有.. ...

Hello bk friend,

我個人是支持學校,因此包括今次校園驗毒計劃,我覺得有阻嚇性作用。對我哋d仔女有幫助,其實他們在小學巳知道毒品的危險、禍害,只是怕遇到壞人,受到引誘 balance 唔到便出事,我個人是絕對支持家校合一,唔知大家認唔認同當下小朋友物質豐厚,從來好像垂手可得;但因太受保護,思想單純,遇突發事就不知所措。所以當很努力選定一間心儀中學後,便按學校理念經常在家提點兒子要遵守。

我覺得一間好嘅中學係 "千" 份 "千" 重要,有一次我到 QE探病,隔離床的太太探爸爸,她跟我說她的仔原本在銅鑼灣一間中學讀中一,小班教學,点之中二學校搬去大角咀和另校合併,起初不發覺甚麼,但有一天竟發現他的仔不用上課,她問 why ? 她的仔說給老師罰,給老師罰是 "不用上課"?      無理由呀 ! 她電校果真老師說罰他的仔在家反醒,這位媽媽氣憤地說他做錯事要罰是合理,要反思可留堂而不是罰"不用上課",這位媽媽強烈反對,那老師竟然話現在唔得閒,遲d再講,這位媽媽便拖着兒子回校上課,這位媽媽話他的仔是屬於高大但思想單純那種,她估計這間中學學生太曳,老師也攪不掂,不如叫他們不上課費是影嚮其他學生,我知道有些曳學生連老師也怕了他們,這樣的學校考第一又点呀 ! 嚇死 !!   :;pppp:

另外我們d仔女朋輩很重要,好像最近我仔就常提想買 "outdoor" 背包做書包等,看來他身邊同學不乏人用 "outdoor" brand 吧 ! 前天我到雲吞麪舖吃午飯,對面是一個女 prefect, 一個男生,應是同班最多 F2 培正生,他們對話都斯文,但男生用 LV wallet, Portier key holder , 我真好想問他是他要求要買還是他媽太多給他幫手用些呢 ?  

原帖由 mrsliu1991 於 09-9-26 12:19 發表
我個仔都發咗兩日燒!最慘重傳染埋比屋企人!

對於琴日校長講驗毒,我個人來講,唔多讚成校園驗毒。因為好似唔信自己個仔女,好似唔係咁好!

真我一直以為中三精英班係3E&3B,點知會响3B&3C,真出奇!

bkfriend,你個仔今年有冇做perfect ah?
...

我個仔自己都顧唔掂自己, 點做prefect ah
阿仔講既情況同副校講既好似有出入, 佢話3E班先係最top, 全級頭幾名係哂E班, 人數又少,重係用普通話教中文添...可能呢班叫超精英班啦

原帖由 minniebb 於 09-9-26 15:57 發表

Hello bk friend,

我個人是支持學校,因此包括今次校園驗毒計劃,我覺得有阻嚇性作用。對我哋d仔女有幫助,其實他們在小學巳知道毒品的危險、禍害,只是怕遇到壞人,受到引誘 balance 唔到便出事,我個人是絕 ...

minniebb,

我個人都係支持學校既, 不過阿仔就唔係咁願意
我好讚同校長講法, 依家驗毒唔代表真係要搵到邊的同學吸毒, 最主要係防範於未言, 兼且比一個態度出黎話比同學知唔好掂毒品. 其實以我所見, 基祟好多小朋友都係好乖好聽話,亦因為咁好易受到壞人引誘, 適當地比返的規則佢地係好事黎...不過係學生既立場, 佢地一定唔會同意驗毒

依家的男仔好重視2樣野, 1個係背包, 另1樣係波鞋, 我個仔叫左我買outdoor 2年喇, 今年第3年我又見佢考得唔錯終於都買左個比佢, 點知用左唔夠1個星期就壞拉鏈, 唉
其實諗返自己細個咪同佢一樣, 只不過以前係自己死慳死抵,唔食早餐儲錢買袋之麻
‹ 上一主題|下一主題