用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暢談TTCA
樓主: mother-cat
go

暢談TTCA [複製鏈接]

原帖由 ncmami 於 09-9-29 00:48 發表
佢暫時未識追牌子....遲D就唔敢包 。 "Outdoor"呢個牌子都係我話佢知,佢阿媽我比較追牌子   佢剩係叫我唔好買D卡通公仔既嘢比佢就OK... 佢比妹妹無甘多心,阿仔之前個書包&encil bag用左3年都好新,反而妹妹 ...

嗄嗄...同我個仔一樣

minniebb, just for your information, 阿仔話中史Quiz會在next day 1...

所以我買剩色既嘢比佢,深色佢仲like喎...

原帖由 bkfriend 於 09-9-29 16:26 發表

嗄嗄...同我個仔一樣

原帖由 bkfriend 於 09-9-29 16:26 發表

嗄嗄...同我個仔一樣

你兩位媽咪食咗dセ嘢生到咁乖嘅仔嫁                   
我個仔自少由菲傭湊大,太好照顧,當你打開他櫃筒時,以為有賊入過屋,他沒有 map minding,我真後侮不早些 quit job 自己帶大他,應最遲小三,那時還有得教,now too late la。 我企响處睇住他執嘢,才達60分,但他說已經出盡力了,話我標準太高,我希望基崇的學習態度能幫到手去教吓佢,第一次英文功課,老師話睇唔到佢d字,第二次英文功課,老師就話 careless mistakes。 最近發覺他靜靜地襯衫、褲、鞋,識咗扮靚添 !

原帖由 ncmami 於 09-9-29 23:28 發表
minniebb, just for your information, 阿仔話中史Quiz會在next day 1...

唔該晒 !  

你哋d仔睇唔睇報紙嫁?我屋企有 7:30和頭條派,我發覺阿仔好 up-date,At night 有時會同佢 8 吓好像曹格打人,他常常說 : [我知呀 !],連今天黃大仙 F4學生事件,他都知喎!

你哋d仔点嫁 ? F1仔是否好像有點早熟   

原帖由 minniebb 於 09-9-30 01:53 發表

你兩位媽咪食咗dセ嘢生到咁乖嘅仔嫁                   
我個仔自少由菲傭湊大,太好照顧,當你打開他櫃筒時,以為有賊入過屋,他沒有 map minding,我真後侮不早些 quit job 自己帶大他,應最遲小三,那時還有得教,now too ...

唉, 我個仔咪一樣, 永遠唔執下間房, 張書枱亂過亂葬崗...打開個衣櫃的衫永遠都唔掛既, 就咁掉入去
我發覺係性格問題, 唔知係咪男仔自理能力弱的, 好似我咁由小1已經成日訓練佢做家務, 左耳入右耳出, 哦完之後第二日又係咁....唉我都放棄喇, 佢爹地成日話我執著(因為佢都係咁), 你話死未???

原帖由 minniebb 於 09-9-30 02:12 發表
你哋d仔睇唔睇報紙嫁?我屋企有 7:30和頭條派,我發覺阿仔好 up-date,At night 有時會同佢 8 吓好像曹格打人,他常常說 : [我知呀 !],連今天黃大仙 F4學生事件,他都知喎!

你哋d仔点嫁 ? F1仔是否好像有點早熟    ...

係呀, 依家小朋友都好留意時事, 特別係八卦新聞, 因為佢地同學之間多數都會講, 所以就算冇睇報紙都會好清楚

原帖由 bkfriend 於 09-9-30 12:30 發表

唉, 我個仔咪一樣, 永遠唔執下間房, 張書枱亂過亂葬崗...打開個衣櫃的衫永遠都唔掛既, 就咁掉入去
我發覺係性格問題, 唔知係咪男仔自理能力弱的, 好似我咁由小1已經成日訓練佢做家務, 左耳入右耳出, 哦完 ...

我都話系你執著(因為我都係咁)....

原帖由 samuel89 於 09-9-30 12:36 發表

有時都會諗下係咪自己過份左,要求太高, 試過有一排唔再提佢,間房就好似垃圾房一樣,又要同佢執手尾....真係講到連自己都覺得自己煩

原帖由 bkfriend 於 09-9-30 13:14 發表

有時都會諗下係咪自己過份左,要求太高, 試過有一排唔再提佢,間房就好似垃圾房一樣,又要同佢執手尾....真係講到連自己都覺得自己煩

bk friend,

原來有人開了個topic,引述了本校一個中七學校反對學校的公開信(由自願驗毒岔開了其他佢認為唔合理的校規),又有人回應話小心我與你知道後會為學校護航而狂插.不過你睇完後會感到回應的人多是明理的,只是該學生未開竅.

今年的中三家長會有否提及去星加坡的學習日,囡囡剛收到學校為他們那次學習日錄製的VCD,同學們都很enjoy.

回覆 86# minniebb 的文章

我個仔中二,越來越喜歡看報紙,我發現是學校的要求.老師會要求他們看新聞,還要寫評論(通識科).這個習慣不錯.

原帖由 mother-cat 於 09-9-30 15:10 發表

bk friend,

原來有人開了個topic,引述了本校一個中七學校反對學校的公開信(由自願驗毒岔開了其他佢認為唔合理的校規),又有人回應話小心我與你知道後會為學校護航而狂插.不過你睇完後會感到回應的人多是明理的,只 ...

mother-cat,

我都有睇, 不過冇參與討論.
其實每次回應都只係為左的歪曲事實既報導而反駁, 呢一篇係講一個學生既觀感, 正如某位家長所講, 我只係見到一個嬌生慣養既小朋友對一間嚴守記律既學校發洩不滿,各人有唔同既睇法, 冇乜討論價值
不過都係好事, 起碼比一些家長知道, 假如小朋友唔可以接受紀律性既規範, ttca絕對唔係佢地杯茶

me too!  可能男仔都係甘...

原帖由 bkfriend 於 09-9-30 12:30 發表

我發覺係性格問題, 唔知係咪男仔自理能力弱的, 好似我咁由小1已經成日訓練佢做家務, 左耳入右耳出, 哦完 ...

阿仔都有睇報紙習慣,因小學時老師request 所以到衣家巳成習慣.

原帖由 minniebb 於 09-9-30 02:12 發表

你哋d仔点嫁 ? F1仔是否好像有點早熟    ...

原帖由 bkfriend 於 09-9-30 18:42 發表

mother-cat,

我都有睇, 不過冇參與討論.
其實每次回應都只係為左的歪曲事實既報導而反駁, 呢一篇係講一個學生既觀感, 正如某位家長所講, 我只係見到一個嬌生慣養既小朋友對一間嚴守記律既學校發洩不滿,各人有唔同 ...

原帖由 samuel89 於 09-9-30 12:36 發表

Samuel 哥哥,你幾大呀 ?:D

原帖由 minniebb 於 09-10-2 01:16 發表

Samuel 哥哥,你幾大呀 ?:D

咩年紀大細會關執唔執野事咩....

原帖由 samuel89 於 09-10-5 10:35 發表

咩年紀大細會關執唔執野事咩....

我在想如果你已是爸爸身份,見到自己個仔d嘢混亂一片,就算唔駛你執,也無理由話阿媽執着囉 !

原帖由 yan07 於 09-9-30 17:44 發表
我個仔中二,越來越喜歡看報紙,我發現是學校的要求.老師會要求他們看新聞,還要寫評論(通識科).這個習慣不錯.

但我覺得我個仔暫時是被娛樂新聞吸引多d,不過都連帶有睇本地新聞嘅,希望真d是好習慣的開始吧   
‹ 上一主題|下一主題