用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 點解唔比保姆車入停車場既?
go

點解唔比保姆車入停車場既? [複製鏈接]

原帖由 yamiyami 於 09-9-14 17:14 發表
另外, 我覺得聖心都係一間保守既學校, 要令佢地改變唔係咁容易, 就憑郭修女問點解咁遠都黎讀, 佢呢個反應好明顯係negative….呢單野真係唔可以掉以輕心, 驚有反後果…不過我地家長最緊要齊心, 同埋要獲得大家既都支 ...

其實郭修女係一個以學生為本既好好修女,佢反應唔係negative,係出於關心,好多媽咪考到聖心後,都搬左黎香港住,你地報學校時,佢都假設你地會有好好安排,亦都唔係咩'夫'氣/唔體諒家長既說話....早幾年,其實不嬲都有非冠忠車要停學校停車場既問題,如果要學校批準,首先要講得掂點控制返放學車出入既問題,而家忠冠一間公司,可以好統一及有系統咁利用學校停車場,但外來車,好難控制,好簡單,個個坐車返學既小朋友,都係呢個停車場,小朋友落車,唔係咁簡單,有車不依規矩倒車,小朋友咁既高度,好大危險,又咁多架車,如果控制唔到司機,阻左路頂住架車,又點處理呢?安排非冠忠車係好難,你講得其他司機聽咩?但冠忠就唔同,司機唔聽話咪炒左佢囉,第二日比得非冠忠車入,私家車又比唔比呢?佢話佢group得幾個小朋友,又係算做保母車,咁你比唔比佢入?唔比佢地都唔順點解非冠忠車可以入?佢地又唔得

其實學校唔係傳統保守,係想好穩陣咁,有'週'詳考慮啫,唔想搵學生做白老鼠,做幼稚園,唔係做經濟之類要捷足先機,一步行錯就會好影響小朋友,所以永遠到人地係work,先行都唔遲

冠忠其實同聖心無咩關係(以我所知),不過聖心唔用以前既保母車之後,一路夾開都無咩大問題發生過,所以唔郁好過郁啫,如果家長們有咁多問題,可以提出可行既方案,同佢地傾,郭修女係一個好開明及接受見議既人,唔駛驚住點得罪學校,就唔敢出聲,但一定要言之有物,唔好強詞奪理就得,我都唔係成日同學校持同一意見,有時學校有道理,亦都唔會強人所難,有時學校覺得我啱,都會聽我意見,你地見到課室門口既護手/防夾設施,我輕輕講下,學校就研究點做好佢,學校見到水喉設施可以改善,今年轉晒感應出水,成個toilet重新整過,學校係非牟利幼稚園,呢d錢部份係要另外諗辦法,又唔係強迫家長捐錢......為左學生好,學校做左好多野架

如果真係有公司,有好既安全背景,有job ref,又解決到你地既問題,學校覺得可唔可行好,都可賞試傾下

希望你地讀得開心啦

如果係我,我會睇下有幾人,睇下條路線係咪可行,因為開九龍線,都要唯到皮先得呀.......

原帖由 MySweetBB 於 09-9-16 12:13 發表
各媽咪,

要冠忠搞東西九龍線, 今年係無可能, 要學校&冠忠比保母車入車場更加唔駛旨意.  我地依家最CRITICAL係須要EE帶咁多(起碼6個)個小朋友行學校既長樓梯, 呢點確定係令各家長好擔心, 我想提議不如大家一齊同學校 ...

要學校搵個人出黎幫手......最緊要係有咩跌親,有咩事,邊個負責?由其係街果段路,不過都可以同修女傾,大家都係為個學生著想

原帖由 yamiyami 於 09-9-16 13:59 發表

所以我相信冠中同埋學校兩方面都要繼續跟進, 就算得唔得都好, 起碼自已盡左力...冠中都話, 開辦九龍線唔係無可能, 睇真光呢個例子就是了, 至於有幾多九龍隱形人, 真係要學校提供數據....學校個方面, 有媽咪已經寫 ...

其實冠忠話可行既話,學校出份問卷睇下得唔得?不過到時未必個個就到位置,有d有校車,有d無校車,又係頭痛,順得哥情失嫂意..........呢件事唔係咁簡單,要小心處理,大家都係聖心學生,一定要顧及別人感受,一視同仁

原帖由 MySweetBB 於 09-9-16 18:16 發表
邊個負責任呢個問題,跌親大家都唔想,有心搞事既小小野都會嘈學校,我相信大多數家長都係明事理,唔係唔講道理。上年我阿囡夠響學校樓梯跌親啦,我一個電話都無打比老師問,因為我知道我阿囡唔係讀緊寶山等等交9仟幾蚊學費既貴族 ...

我當然唔會代表學校啦 不過真係見過有人質問學校囉........有時對住呢d家長,真係幾頭赤......你明事理啫...

原帖由 MySweetBB 於 09-9-17 12:32 發表
咁我當然知你唔能夠代表學校啦, 用咩身份呢 .  
呢個世界咩人都有啦, 做左咁耐人唔係唔知呀 ?
但我相信大部份聖心家長係正面既, 我相信"人之初, 性本善", 不過唔排除有部份家長 "食 ...

大把呢d食飽飯既人...........所以做學校都好難......

原帖由 kalaning 於 09-9-22 16:00 發表
其實Sindy是一個很投入的義工家長,幫了學校很多校務及教學以外的工作,最為人認識的當然是資源中心的圖書館服務,及之前幫家長訂課外書的功勞亦不可抹煞,那些工作量分分鐘是一個半職的工作量(即學校已慳番請個半職同工),我好 ...

其實仲有好多家出好多力....由其係呢排成日都部住係資源中心做野班家長....館未開都開行turbo.....為換system出力.......我只係多野講而已......

講開首校歌...我搵阿女學琴既老師彈出黎......佢加埋自己既伴奏....學校得主音部份....佢都話..下....咁奇怪既.....都幾有難度   (佢都算係出名音樂學院畢業,應該都見慣大場面架啦 )好彩都搞得掂

原帖由 Bunnytown 於 09-9-26 21:30 發表
I had some experience with school in the past, all I can think of to describe is 無奈, 無能為力.

或許他們已經在這個問題上搞了好耐, 現在已沒有動力, determination to help parents solving the problem. y ...
其實係咩提議先?幾次都ban你,唔代表學校有問題喎....好似我提議整課室門防夾手...佢地半個月唔駛,係開學前搞掂左...我輕輕同家教會主席(幾年前果個)講,學校通天無膠片好危險,一唔小心有細路爬高,便直落禮堂.....無幾耐都搞埋(咁我唔知係咪家教會無講,學校自己發覺有咁既潛在危險)........其實有即時需要,係會做的,我都話過...如果無即時需要,學校需要好週詳考慮,好似網上download申請表格,都搞左兩年先做......同埋學校資源有限,乜都要錢要人力........我諗如果係對學生有即時危險,會先做,對小朋友健康有好處,會做,對教學好有幫助,會做,唔係學校都會採取睇定先,記錄在案,呢個係我咁多年睇到既野............

p.s.我又唔係代表學校呀下,只係講我既睇法

原帖由 Bunnytown 於 09-9-27 17:48 發表
"其實係咩提議先?幾次都ban你,唔代表學校有問題喎..."

To be honest, the first moment I see that I felt a little offended, it is like impliying that my request was unreasonable that's why all my suggesti ...

可能我個人比較直接爽快,所以無轉彎咁問你啫,唔係想challenge你.........我大女都差唔多二十啦.....雖然其間唔係成日都同學校接觸........但三個三年,都九年啦識得佢地....我又時常係學校做義工,睇到好多佢地真既一面...... 當然一間學校梗有好同唔好啦.......但總體我覺得算係唔錯...唔係我仔都唔會係度三年.....應該k2 就走去男校幼稚園啦....

我唔係企圖去改變你既想法,係想將你對學校既誤會化解啫.....我對細路都係咁....每個人都係一個個體,唔好諗住要操控人既思想...但我相信事實會越辯越明....我諗住唔介意既話.....大家拎出黎傾下啫..如果唔方便就由得佢啦....  我相信你講既安全問題....如果你建議左,但學校無留意,第時出左事都幾大件事下...同埋等以後既家長小心下都好丫....

原帖由 新手008 於 09-9-28 08:43 發表
sindy, 你個仔係咪最細0架, 宜家讀uk?

升左小一啦今年
‹ 上一主題|下一主題