用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 點解唔比保姆車入停車場既?
go

點解唔比保姆車入停車場既? [複製鏈接]

Hi Teresa, 梓瑤媽咪 & All,

上星期FIONA (細EVELYN媽咪), SARAH MAMI & 我, 同郭修女反影過架啦, 大概係講請佢請冠忠開兩條九龍(西九&東九)線, 我地相信若冠忠肯開, 一定起碼每條線有超過十位小朋友(因為相信大家都對校巴信心大過對保母車, 就算車費貴D父母都比小朋友都會搭), 郭修女話首先佢地要CHECK吓全校真係有幾個小朋友住九龍, 先至可以在作進一步研究.  最後佢話點解我地住九龍要小朋友咁辛苦過海讀書 .   我地當然話因為想阿囡好, 因為聖心好, 睇吓我地幾有誠意黎比囡囡上學.

講開保母車入車場, 冠忠D保母好惡&好似大哂咁架吓 .

TERESA,
您囡囡同REBECCA囡囡做左好朋友啦, 兩程車佢地都有傾有講

原帖由 teresalok620 於 09-9-14 15:43 發表
yami, 非常同意, 我地要group埋一班家長一齊爭取, 如果係咁, 我地西九龍有6位小朋友, 不如加埋你地7位小朋友, 有得13人一齊寫信比學校同埋家長教師會反映好唔好?

NC班即係k1, UK啲即係k3 ...

Hi Teresa,

我諗都係睇吓郭修女有無行動先算, 或者都可以向家長教師會溫和咁反影吓, 不過我地都唔好期望咁高學校會比保母車入場, 因為聽聞年年都有九龍家長都想搞九龍保母車入埋車場, 但年年都唔成功.
其實過海去香港讀書無咩話辛苦唔辛苦, 確實係有好多人過海讀書, 坐保母車過海真係唔出奇O者, 不過問題所在係聖心要行咁多樓級梯落去.  講真九龍去九龍讀書都好有機會坐校車/保母車須時超過一小時.  

係呀, 晴晴同昕昕非常老友呀.  
若果落雨, 我一定會跟車, 希望多對手幫到手照顧到各位小朋友, 唔駛EE咁狼狽& 避免各小朋友"DUP"濕身.  

原帖由 teresalok620 於 09-9-14 21:48 發表
薳然媽媽, 原來你地已經同郭修女講左, 咁如果係咁, 大家建唔建議我地再寫信比學校, 定係等學校消息? 晴晴同昕昕有個伴都非常好, 我就放心喇

係啦, 香港學校成日都唔明我地點解咁遠送阿女去讀書, 唉, 我地都係想同阿 ...

YAMIYAMI,
尋日POST個MESSAGE時, 我兩個囡都要我理佢, 所以無講得好詳細.  其實郭修女問我地點解咁遠都送個女黎讀書時, 係笑微微架, 雖然就咁聽言詞係副面, 但相信佢唔係想回覆NEGATIVE MESSAGE.

原帖由 yamiyami 於 09-9-14 17:14 發表
另外, 我覺得聖心都係一間保守既學校, 要令佢地改變唔係咁容易, 就憑郭修女問點解咁遠都黎讀, 佢呢個反應好明顯係negative….呢單野真係唔可以掉以輕心, 驚有反後果…不過我地家長最緊要齊心, 同埋要獲得大家既都支 ...

我諗又唔須要比建議學校收生時, 要考慮埋地區, 香港係自由社會, 怎可能以此招生呢?  
又或者有D九龍, 新界或住得生卡拉地方既學生有司機接送學生上學呢?

其實有部份讀幼稚園既, 都唔一定一定會上小學架, 住緊九龍既, 都唔一定一世住九龍架.

原帖由 snoopy33 於 09-9-15 10:19 發表
其實你地比左好好既建議學校,就係收生時,是否要考慮埋地區呢?

另外,小學亦一樣,我相信讀得幼稚園都是想直上小學,小學收生時,要不要考慮埋呢點呢?因為小學都一樣,唔比保姆車入學校。 ...

Totally agreed.  Thanks !

原帖由 panbaby 於 09-9-15 13:05 發表
如果收生考慮居住地點, 這就真是 '大小超' 了.  

首先, 如聖心收生是根據能力, 居住什麼地方有何關係?
另外, 教會學校是不會只愛港島, 不愛九龍新界兒童的. 如此教會大可不必到非洲南美傳教. 坐在意大利便行了.
我 ...

HI Rebecca,

唔駛客氣啦, 鄺先生比我地跟車架, 佢應該無問題架, 我已經同佢講過架啦,  我地既出發點係幫輕EE手 & 確保小朋友安全, 唔係坐霸王車要佢點到點車我返工.    我跟車, 自己都要頻頻撲撲過返九龍, 或者由九龍過去香港.  

昕昕有無好D呀 ?

原帖由 rebeccaloky 於 09-9-15 13:18 發表
唔該晒你呀......薳然媽媽, 我都有諗過落雨天跟車, 幫下手都好, 不過Kwong叔好似唔係好鍾意我地跟車, 但媬姆真係照顧唔到咁多

係呀, 佢比我跟呀, 呢個月我成個月都會跟添呀, 佢都知架.
其實再講, 邊個媽咪跟左車, 佢應該唔知呀, 因為係曾叔叔揸, 唔係佢揸, 我諗曾叔叔唔會日日UPDATE鄺先生邊個上左車掛.
昕昕無周圍郁, 好乖好定呀, 唔駛擔心.  可能我響車啦, 我睇住兩個大既, EE多數照顧NC小朋友.  EE好左好多, 跟小朋友跟得好貼.
至於放學, 我叫左EE每接左2-3個小朋友, 就帶上車先, 再落去再接, 所以我唔擔心放學, 淨係有D擔心返學, 返學無可能分開幾次送入學校.

原帖由 rebeccaloky 於 09-9-15 13:38 發表
咩佢俾跟車, 我第一日話跟車, 佢eeoo左好耐, 我都剩係落雨天先考慮跟, 真係好擔心!
昕昕番到屋企又無咩running nose, ,不過我照俾藥水佢食, 等佢休息下!
o個日放學搭校車, 昕昕有無唔聽話, 我驚佢周圍郁......

...

不過, 講開又講, 係呀, 佢講野都幾EEOO, 問一個問題, 佢會哦一輪.
我諗落雨時, 或者我同您或其他媽咪夾吓, 睇吓邊個跟車(最多兩個媽咪 & 輪流?), 太多媽咪一齊跟車, 可能又唔係咁好.   
昕昕無咩事就好啦, 今日打風, 可以比佢休息多D, 聽日返學狀態好D.

原帖由 rebeccaloky 於 09-9-15 13:38 發表
咩佢俾跟車, 我第一日話跟車, 佢eeoo左好耐, 我都剩係落雨天先考慮跟, 真係好擔心!
昕昕番到屋企又無咩running nose, ,不過我照俾藥水佢食, 等佢休息下!
o個日放學搭校車, 昕昕有無唔聽話, 我驚佢周圍郁......

...

DEAR 梓瑤媽咪,

係呀, 我認同著眼點係去 令學校可以 幫到家長有校車行九龍東 & 西.  因為保母車FOR SURE一定唔入到車場.

我PM左我MOBILE比您兩次 (因為PM完出怪獸), 您CHECK吓收唔收到.

原帖由 kiteli 於 09-9-15 22:18 發表
大家今次因為呢個 forum 都好大反應

不過大家都係為小朋友著想0既

講真,可以有校車, 點到點返到學校 就係最好 , 好過 保姆車牌街車)入停車場

祇不過係 學校  &冠忠都答唔會 or 機會好微有route 行九龍呀

我地 ...

不過提一提, 若然真係辦得成校車, 大家都要有心理準備唔可以點到點或屋企樓下接送, 即係好大可能同區要GROUP埋一個點接送架.  仲唔可以跟車"監管"吓司機點揸車, EE點照顧小朋友, 真係有利有幣, 大家到時要考慮清楚及TRADEOFF & 最重要係我地大家都要團結及達成一致共識, 否則兩頭唔到岸.
‹ 上一主題|下一主題