用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你們的小提琴老師是否這樣?
go

你們的小提琴老師是否這樣? [複製鏈接]

我仔跟開的老師, expect 隻仔會一講就明, 即刻跟住做到, 但我知隻仔未必喺呢方面咁有talent, 未必一點即明, 成日要老師提幾次, 老師覺得佢理解力弱, 又話佢觀察力唔好, etc.....但佢真係好鍾意拉琴, 同埋肯練, 而且佢只係需要時間消化啫, 上堂唔明但返到屋企就會做到, 係咪呢個老師唔夠細心耐性, 要求高呢? 你們的老師係咪都係咁要求?
   0    0    0    0

原帖由 Micky 於 09-9-14 09:49 發表
我仔跟開的老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad, expect 隻仔會一講就明, 即刻跟住做到, 但我知隻仔未必喺呢方面咁有talent, 未必一點即明, 成日要老師http://a ...

是否私人教授老師?? 你囝囝是否初學??

是啊!

原帖由 黃巴士 於 09-9-14 10:24 發表

是否私人教授老師?? 你囝囝是否初學??

原帖由 Micky 於 09-9-14 10:45 發表
是啊!

我唸依D叫無耐心&HEART.  
唔識至會來學, 咁有TALENT都唔洗佢教啦.
如果是初學, 我會轉了他, 免得:;pppp: 打擊到小朋友自信.

1. 老師可能是單身or已婚還未有小朋友的人, 再加上他沒有接觸小朋友的經驗, 唔多識同小朋友溝通.
2. 老師可能是很有音樂身華, 有些藝術家脾氣.
3. 他是急進型, 可能是"過份"有heart, 很想看到他的學生有很快的進步.

轉唔轉老師好睇家長你自己啦, 可以同老師講你的要求, eg: 一堂拉少d, 不要拉咁多首歌, or 要求姿勢上改良or 每個音色上改進, 講明你不是學小提琴為了攞cert去考學校(因為好多家長都想有cert), 仲有, 家長都擔當好重要的角色, 你的參與和支持去呀仔最要, 其次先係老師.
跟老師講完他都沒有改善先再考慮轉老師啦, 初學小提琴頭半年是最困難, 最難渡過的. 努力.
(以上是個人意見, 不喜勿插! :loveliness: )

多謝你的意見, 3 點全中. 佢嫌我仔進度慢, 希望佢一點就明, 即刻吸收到同埋做到, 但我仔唔得, 所以佢覺得教得辛苦. 我都唔想動不動就轉老師.

原帖由 大嘴鳥 於 09-9-14 12:52 發表
1. 老師可能是單身or已婚還未有小朋友的人, 再加上他沒有接觸小朋友的經驗, 唔多識同小朋友溝通.
2. 老師可能是很有音樂身華, 有些藝術家脾氣.
3. 他是急進型, 可能是"過份"有heart, 很想看到他的學生有很快的進 ...

原帖由 Micky 於 09-9-14 14:30 發表
多謝你的意見, 3 點全中. 佢嫌我仔進度慢, 希望佢一點就明, 即刻吸收到同埋做到, 但我仔唔得, 所以佢覺得教得辛苦. 我都唔想動不動就轉老師.

小朋友自信好緊要,尢其初初的時候.很多所謂名師可以教很突出的學生,但就教不到一些有potential,但需要時間培養的小朋友.我想你好好跟老師談談,或考慮轉老師.

醒目開學勳章

我覺得你應該換老師。呢個老師唔合你個仔,同埋我覺得佢唔識教小朋友。

原帖由 Micky 於 09-9-14 09:49 發表
我仔跟開的老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad, expect 隻仔會一講就明, 即刻跟住做到, 但我知隻仔未必喺呢方面咁有talent, 未必一點即明, 成日要老師http://a ...

check is there any tutor offer trail lesson ?  can you sit in other tutor's class for comparision before you make the decision.

原帖由 Fatty 於 09-9-14 18:32 發表
我覺得你應該換老師。呢個老師唔合你個仔,同埋我覺得佢唔識教小朋友。

you should change the teacher is better for your son
How old of your son?
‹ 上一主題|下一主題