用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2009年9月 P3 ge 家長請多d入黎
樓主: HoneySeeSee
go

【KTS】2009年9月 P3 ge 家長請多d入黎 [複製鏈接]

太好啦,同班好像同聲同氣,有個照應呀!
原帖由 HoneySeeSee 於 09-11-20 23:11 發表
咦 !  同一屋簷下喎 !  chun媽, 以後多多幫忙了

聯合國兒童基金會
小畫家大夢想繪畫比賽
2010年1月23日 2:00pm-5:00pm
費用全面 網上報名即可

http://www.unicef.org.hk/docs/new/c/drawing.php?lang=c

昨天的英詩集誦有好成績,得第二名,85分,而冠軍則是英華(去年也是),他們很高興,没有白費心機,(差不多每天也要練習,)但囝囝說,小四好像沒有英詩集誦,是不是呢????這個活動是他主動要參與的,對他來說,是很好的生活體驗.
另外,測驗的成績已陸續公布,他是第一次中文拿90多分,有大進步!!!

Congratulations to u and KTS!
KTS must be very happy since this is a good breakthrough.

My son has joined the 英詩集誦 for the past three years. But for all 3 years, KTS was only 第3名! The rivals were strong ones: LS, DBS & Ying Wah.

小四好像沒有英詩集誦,是不是呢????
>> KTS did not join 英詩集誦 for P4 - P6. So, my son joined the 中詩集誦 this year instead. KTS got 第二名 in P3-P4 中詩集誦. But they are very unhappy about the result since the rivals are weak and they got 87 (only 1 score lower than the champion 88).

原帖由 chun媽 於 09-11-25 13:08 發表
昨天的英詩集誦有好成績,得第二名,85分,而冠軍則是英華(去年也是),他們很高興,没有白費心機,(差不多每天也要練習,)但囝囝說,小四好像沒有英詩集誦,是不是呢????這個活動是他主動要參與的,對他來說,是很好的生活體驗. ...

中文拿90多分....

原帖由 chun媽 於 09-11-25 13:08 發表
昨天的英詩集誦有好成績,得第二名,85分,而冠軍則是英華(去年也是),他們很高興,没有白費心機,(差不多每天也要練習,)但囝囝說,小四好像沒有英詩集誦,是不是呢????這個活動是他主動要參與的,對他來說,是很好的生活體驗. ...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

謝謝你的回答,今年中文集誦取得第2名,也是很好的成績!!!!明年我也會讓他參加,好讓他學會合作精神的重要性,也要多謝kts讓學生能有多方面的發揮!

原帖由 小桃兒 於 09-11-25 13:32 發表
.

My son has joined the 英詩集誦 for the past three years. But for all 3 years, KTS was only 第3名! The rivals we ...

雖然中文的成績不俗,但英文卻比去年退步,只得80多分,囝囝的表現不穩定,當中有不少careless mistakes,唉!!!

原帖由 Ben2003 於 09-11-25 13:37 發表
中文拿90多分....

Chun 媽,你好!

亞仔話英詩集誦當日,有個同學因為洩,最後無得上台比賽呀...真可惜.練得咁辛苦...

3C 班功課一問
數學課統工作紙即係邊份?

係關於容量的, 得半張紙架咋!

原帖由 ivyko 於 09-11-26 17:36 發表
3C 班功課一問
數學課統工作紙即係邊份?

見到啦! 唔該!

原帖由 Helen 於 09-11-26 18:03 發表
係關於容量的, 得半張紙架咋!

那太可憐了:(

原帖由 Helen 於 09-11-26 14:52 發表
Chun 媽,你好!

亞仔話英詩集誦當日,有個同學因為洩,最後無得上台比賽呀...真可惜.練得咁辛苦...

chun媽,

第一次測驗暏,他的成績已很不錯呢, 咁先有進步空間嘛, 一次比一次好,妳更開心啦!

我一直同阿囡講,底線在80分,最好當然次次90以上,  讀得開心又高分就得,千祈唔好要求自己100分, 咁樣讀書就唔好玩了...

我囡今次測驗都算係咁啦!

你說的"careless mistakes"真的不知幾時,佢哋才可以自己改善?
好像我囡話(考完出來): 1. 嘩,好易暏, 媽咪,妳話啦,"靜夜詩"咪"李白"作囉,係人都識啦.... (派卷後) 答案: 佢圈咗第2個"白居易"(對眼都唔知望咩) 衣d"careless mistakes"夠經典啦啩...
                   2.(派卷後): 媽咪,最衰我大意啦, 無check清楚, 否則就100分啦...(最弊妳唔只一個"careless mistakes"呢,都唔知有沒有check...妳阿媽我不知提咗你多少次,馬後豹)

阿Q些, 份卷佢係識, 証明有用心上堂就算啦
"careless mistakes"不在讀書能力上,無法控制.....阿媽我:evil:, 還要安慰佢...死得

聽阿囡講,今次全班都考得算不錯了

原帖由 chun媽 於 09-11-26 13:30 發表
雖然中文的成績不俗,但英文卻比去年退步,只得80多分,囝囝的表現不穩定,當中有不少careless mistakes,唉!!!

我很認同你呀,謝謝你的分享!

原帖由 HoneySeeSee 於 09-11-27 14:48 發表
chun媽,

第一次測驗暏,他的成績已很不錯呢, 咁先有進步空間嘛, 一次比一次好,妳更開心啦!

我一直同阿囡講,底線在80分,最好當然次次90以上,  讀得開心又高分就得,千祈唔好要求自己100分, 咁樣讀書就唔好玩了...

我 ...

真的好careless!!!!
原帖由 HoneySeeSee 於 09-11-27 14:48 發表
你說的"careless mistakes"真的不知幾時,佢哋才可以自己改善?
好像我囡話(考完出來): 1. 嘩,好易暏, 媽咪,妳話啦,"靜夜詩"咪"李白"作囉,係人都識啦.... (派卷後) 答案: 佢圈咗第2個"白居易"(對眼都唔知望咩) 衣d"careless mistakes"夠經典啦啩...
                   2.(派卷後): 媽咪,最衰我大意啦, 無check清楚, 否則就100分啦...(最弊妳唔只一個"careless mistakes"呢,都唔知有沒有check...妳阿媽我不知提咗你多少次,馬後豹)

早晨,

琴日已經派左考試範圍...

大家又要努力喇!

家長們,

唔知點解... 中文和英文的第三次默書範圍同時失蹤了 ... 請幫忙e-mail給我,好嗎?

謝!

中文科平均分為89.8,真的很高,可見kts學生的水準亦很高,競爭亦很大

Bonnie,

千萬過唔該

可以溫書囉

[quote]原帖由 HoneySeeSee 於 09-12-3 22:46 發表
家長們,

唔知點解... 中文和英文的第三次默書範圍同時失蹤了 ... 請幫忙e-mail給我,好嗎?

Hello everybody,

I am a new member of this forum and my son is also a new P3 student of this student.  May I say Hello to you all!
‹ 上一主題|下一主題