用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 去菲律賓洗禮?
go

去菲律賓洗禮? [複製鏈接]

要幾耐? 點攪? 25號前趕唔趕得切呢?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

唔好意思呀,一個人唔誠實開,呃過人,又真係好難令人相信既
不過唔緊要丫,你咪好似為左5分不惜一切要入教咁
一樣咁有恆心,咁終會有人再信你架
不過今次是但啦,哦..原來有人pm你,有人精神分裂,亦有流緊口水的豺狼咁
哦....原來如此~~^0^

原帖由 didikoko 於 10-6-17 20:31 發表
哈哈哈...可能得你一個會認為我老作啫.....咁你會唔會認為我由得一個message都係老作呢????
既然唔係你..你又何必此地無銀三百兩, 明哲保身呢....
原來你都係教友, 咁希望我可以係你身上學到d 嘢...至於係乜嘢呢... ...

哈哈哈...可能得你一個會認為我老作啫.....咁你會唔會認為我由得一個message都係老作呢????
既然唔係你..你又何必此地無銀三百兩, 明哲保身呢....
原來你都係教友, 咁希望我可以係你身上學到d 嘢...至於係乜嘢呢...我要祈禱求天主俾智慧我.....

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-17 19:07 發表
呢度只有我一個話過你不擇手段,我囡囡一出世就跟我入教而家又讀緊P.2,冇你個煩惱,所以你應該唔係話我PM你喔可 ^0^
既然人地一方面用一個名黎係度話你的不是,
又用第二個名PM你,問你相關資料,咁衰架,
你又好人到咁,咁 ...

醒目開學勳章

呢度只有我一個話過你不擇手段,我囡囡一出世就跟我入教而家又讀緊P.2,冇你個煩惱,所以你應該唔係話我PM你喔可 ^0^
既然人地一方面用一個名黎係度話你的不是,
又用第二個名PM你,問你相關資料,咁衰架,
你又好人到咁,咁都唔講係邊個,
咁大家會誤會你自己老作架~~

原帖由 didikoko 於 10-6-17 09:18 發表
其實我唔想再係度講邊個係冰清玉潔, 邊個不擇手段啦...
有人一方面用一個名黎係度話我的不是, 好似頭上有光環咁..另一方面又用第二個名PM我, 問我相關資料, 好似流緊口水的豺狼咁...呢D人, 我地應該define佢做乜呢?  ...

didikoko - 恭喜你成為'侯洗者', 繼續努力發展與天主之間的'愛'情吧!

其他有興趣成為天主教友的朋友 - 不論背後原因, 只要'想', 便可與就近的當區聯絡, 很多堂區現已接受新學期'慕道班'之申請, 快快行動!

另外, 很多人對在菲律賓領洗有興趣, 但若目的在宗教分, 那便會使大家失望...因為大家最有興趣申報的學校普遍不接受外地領洗証明.

伯多祿寫道:「你們應該彼此熱切相愛,因為愛德遮蓋許多罪過。」(伯前4
:7-13) ; 谷11:11-26
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

要早D 開始搵資料啦...有D聖堂的主日學開始報名, 就黎截止, 又D 又未開始..所以你要問清楚你想去個間..DON'T MISS THE DATE.

原帖由 catcatmom 於 10-6-15 16:19 發表
我曾經問過  九龍塘 馬利落, 接電話果位小姐說菲律賓領冼紙, 佢地唔接受, 原因佢地唔

識間CHURCH, 質疑間CHURCH真實性.
我的小朋友都係天主教徒, 入了普通小學無宗教, E+都煩緊主日學安排. ...

其實我唔想再係度講邊個係冰清玉潔, 邊個不擇手段啦...
有人一方面用一個名黎係度話我的不是, 好似頭上有光環咁..另一方面又用第二個名PM我, 問我相關資料, 好似流緊口水的豺狼咁...呢D人, 我地應該define佢做乜呢? 精神分裂呀? 我無PM番D詳情俾個條友咩..又再三係度話我呢樣個樣... 如果夠光明正大, 咪大大聲話你都想囉...最多咪俾人話 "不擇手段" ....

我曾經問過  九龍塘 馬利落, 接電話果位小姐說菲律賓領冼紙, 佢地唔接受, 原因佢地唔

識間CHURCH, 質疑間CHURCH真實性.
我的小朋友都係天主教徒, 入了普通小學無宗教, E+都煩緊主日學安排.

醒目開學勳章

我唔係教徒,亦冇打算加入,睇哂d post,反而係覺得樓主既然理直氣壯,問心無愧,又何必理會其他人的睇法?  咪做囉!  至於shame 唔shame,你自己覺得唔shame 咪得囉!  

正如有個post 話呃棕緩一樣,我又唔會少忽肉,嗰班人一樣係理直氣壯,問心無愧,佢地亦唔會理人地點睇,shame 唔shame,咪睇吓係問佢地自己,定係問其他人囉,問我,一定係shame 啦!  所以我唔會做。

希望將來你亦能對發生在你身上的不平事,做到心胸廣闊,識得包容,唔係淨係識得叫人地包容你...

恭喜你得嘗所願。

原帖由 didikoko 於 10-6-15 14:57 發表
唔好自己唔敢做的事, 而人地得到咗, 就用不擇手段咁形容...我無殺人放火, 我無傷天害你..點解要咁睇唔開呢? 記得之前有人話要身教...如果你咁心胸狹窄...你的小朋友都會學埋你咁小氣, 唔識包容喎....

...

唔好自己唔敢做的事, 而人地得到咗, 就用不擇手段咁形容...我無殺人放火, 我無傷天害你..點解要咁睇唔開呢? 記得之前有人話要身教...如果你咁心胸狹窄...你的小朋友都會學埋你咁小氣, 唔識包容喎....

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-15 14:42 發表
哦...咁只好祝福樓主,既然不擇手段主都比機會你
,請你好好珍惜

有20分, 未必一定入咗教先有20分的....

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-14 19:24 發表
有20分?咁即係已經入左教?

據聞? ... 根據何處而聞?

原帖由 brian61950 於 10-6-15 10:22 發表
據聞佢仔真係去了菲島洗左返來.

真係好意外呢個topic又浮番上面...哈哈哈....
我想同大家講...我真係番緊慕道班, 應該下年Easter 就可以受洗。到時名正言順同我小女一齊領洗...到時小女亦名正言順得到五分。我亦安排咗兩個小朋友九月開始番兒童主日學....我相信...天主俾我的恩惠唔會白費

醒目開學勳章

哦...咁只好祝福樓主,既然不擇手段主都比機會你
,請你好好珍惜

原帖由 brian61950 於 10-6-15 10:22 發表

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-14 19:24 發表

無知是福

醒目開學勳章

原帖由 brian61950 於 10-6-14 17:27 發表
好似入了華仁.

好似入了華仁.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-14 17:23 發表
呢個POST又浮番上黎,好想知道樓主而家點
最後派唔派到?有冇真心信左主?
無知是福

醒目開學勳章

呢個POST又浮番上黎,好想知道樓主而家點
最後派唔派到?有冇真心信左主?

今日又學了一句成語

君子報仇
十年未晚
無知是福

我認識到的天主教是寬大慈愛.....

[quote]原帖由 Opus599 於 09-9-22 13:20 發表

我反而佩服樓主您可以這樣公開去問這個問題,其實也反映社會現狀,人對是非的看法似乎已經過了界,做「同樣事」的人每年多的是,以我所知,還有一些補習社主動幫人去搭線,只要您有錢便是了。

事實我無意去批評樓主,只是多那5分都未必事事如意。至於以後,是否真如您所說,做個真教徒,都已是後話。只要記住,好似中了獎咁,橫財要積福至好呀。]
‹ 上一主題|下一主題