用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 去菲律賓洗禮?
樓主: didikoko
go

去菲律賓洗禮? [複製鏈接]

同意! 邊度領洗都一樣,要領洗入教第一樣就係要信先得,只系這位家長要選校時來.... 領洗.... 咁一睇就知啦.... 只為"+分"入學.....

不過希望你要同小朋友講清楚... 要引導同小朋友要"信神"吾系為左入學.... 入學后你還是信祂..... 仍是教徒....
不是只為了入學"+分"

原帖由 Reximom 於 09-9-17 10:41 發表

咁呢間學校都.....
好值得尊敬喎, 同係天主教會, 點解要分國籍!

唔係唔得,不過世界咁大唔係攞張領洗紙番黎就係, 我聽過有人番大陸領洗tim, 有d 學校會再核實.如果無問題咪得
o羅.

醒目開學勳章

我冇話菲律賓天主教會發既洗禮紙就等於呃人
亦冇話菲律賓天主教會洗禮既就唔係真係天主教既人
我一直都係講如果個出發點係想快快趣洗左去,然後
可以多5分用來報學校就係呃人
請你唔好再誤導人

原帖由 Reximom 於 09-9-17 11:57 發表

都幾好笑喎, 菲律賓天主教會發既洗禮紙就等於呃人? 係菲律賓天主教會洗禮既就唔係真係天主教既人?

咩道理呢架, 點解d人會咁歧視菲律賓既?

...

明愛總堂陳神父曾經答過我呢個問題?
肯接觸天主都是一件好事。

希望我無誤解神父嘅教導。

事實係...用兩年時間上慕道班的人,都係為咗有加分...分別只係佢地用兩年時間,而去overseas 個d 用咗兩日時間...
我朋友上慕道班,同神父開宗明義講明係為咗要入天主教學校...個神父都知發生乜事...
唔通知道你唔係真心信教, 唔俾你上咩....
各位各位...shame on me 又好, 覺得唔係一回事又好... 我所帶出的問題係時間, 地點...點解用兩年就係好用心, 用兩日就係shame on me? 點解係香港, 羅馬even 梵蒂岡就係正統信教, 去菲律賓就係攞著數呢?
你地知唔知凡係天主教國家都係open俾人受洗, welcome to public....

醒目開學勳章

up to you啦
係就快D,得返幾日咋

原帖由 didikoko 於 09-9-17 20:29 發表
事實係...用兩年時間上慕道班的人,都係為咗有加分...分別只係佢地用兩年時間,而去overseas 個d 用咗兩日時間...
我朋友上慕道班,同神父開宗明義講明係為咗要入天主教學校...個神父都知發生乜事...
唔通知道你唔係真 ...

yes, Philippines does not have such 5 point system I think. We are not discriminating them, just the parent who has such thought.  I have no say for those spending  years to go to the Sunday class for baptise, but not this case!
8-)

小朋友淨喺做洗禮聖事, 都未算真正的天主教教徒, 這5分只是比你在升小一時援衝一吓. 之後學校是要己受洗的學生上聖體班及領堅掁, 這樣才是真正的天主教徒.
如你的小朋友已受洗,但到時又唔去返主日學及做聖體聖事, 有d學校會追到你暈.
據我所知早幾年有人借朋友地址報讀同一學校, 屋主的女兒己在這校讀緊高小, 而借地址的人剛讀小一. 學校一定要你哋填學生資料以作記錄, 當學校發現這兩位小朋友不是姐妹,但又住同一地址, 學校查問之下, 結果學校要個小妹妹退學.
最後要不要洗禮, 咁就家長自己決定, 免得苦了個自己的寶貝.

覺得你們太執着,向宗教踏出的第一步是一個開始,可能大家覺得他她們的勳機是不良,但將來他她們也可能因為這經歷真心向道,反之,有些大家認同他她們的勳機是正確,也未必保證他她們將來不會背道而馳。我非宗教人仕,不過相信宗教人仕會更包容。--我小小意見

樓主開宗明義係領洗為報學校,
就算洗左禮而唔返教會的話一樣無意思.
自重吧!

原帖由 Reximom 於 09-9-18 09:15 發表

真係笑死我!mug 原來係唔係教徒要審查出發點架?
咁請問, 個d用兩年時間上慕道班, 但其實個出發點係想可以多5分用來報學校既算唔算係呃人呢?
  ...

無咩分別, 只係有人有 planning d, 喺小朋友未入學前已經 plan 好晒, 宜家樓主係臨急臨忙, 但兩者出發點亦係一樣 ..

若果覺得無問題, 就倒不如理直氣壯當面同牧師或神父講, 我為左 5 分洗禮, 而唔係因為我真係信左你個神 !

覺得咁無問題, 同學校講我地唔係真係信架, 因為你地學校有呢個要求我先去洗架咋

天主教每年只有兩次baptist
1. 復活節:因領洗有生命重生的意義
2. 10月: 只for嬰孩領洗
所以基本上係無可能趕上9日25日前,除非間church有special arrangement.

醒目開學勳章

原來我咁會攪笑
令你由幾好笑變到笑死tim

原帖由 Reximom 於 09-9-18 09:15 發表

真係笑死我!mug 原來係唔係教徒要審查出發點架?
咁請問, 個d用兩年時間上慕道班, 但其實個出發點係想可以多5分用來報學校既算唔算係呃人呢?
  ...

didikoko,

我不會說你SHAME不SHAME. 當年我亦有心中閃過呢招, 但最後都係, 只接受女女得15分的事實, 放棄第一輪抽獎.

因為, 我想, 如果我係校長, 都會看看收生表格及其EVIDENCE. 咁你如果係校長, 你看到菲律賓的証書, 你又會點想.
.
.
.

原帖由 didikoko 於 09-9-17 20:29 發表
唔通知道你唔係真 ...

其實真變假又好,假變真又好,只係過左小學呢關架乍.
如小朋友只領洗而冇堅振,到揀中學時,幾難有學校會承認你.
無知是福

原帖由 smile2003 於 09-9-20 16:51 發表
as a catholic, I full agree on this " 肯接觸天主都是一件好事".

if all others want to blame, you should blame for those government official who think of this marks calculating system - their brain on  ...

I agree!!! 呢個係制度嘅錯!唔怪得哂d家長!

我個囡係天主教小學及幼稚園讀書,學校除咗有校長、老師嘅教導及愛護之外,更充滿着天父的慈愛。

真心希望有更多的小朋友可以同小囡一樣,按父母的意願,在一個快樂的地方就讀。

I think the original idea of adding the 5 points is good to those born Catholics who really need a "Catholic" environment to nurture the development in this aspect.  And this just gives them more chances to get access to what they need.  And somehow, this good Christian education environment turns out to be very attractive to those non-catholics to an extent that they prefer to become Catholics. Good or bad?

Different people have different value systems and they will just act according to what they think is right.

God has a plan for everyone. So no worry !
‹ 上一主題|下一主題