用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

我又報到先

各位
我哋d少爺,小姐提早放暑假啦  
係喎, 咁個畢業禮點呀 , 希望唔洗取消啦.

JoJo,

小師兄唔洗考試, 開唔開心呀!

嘩, 個風快d走啦, 6月咁快就打風, 希望對明天既畢業禮冇影響啦.  一切順利啦!

今日回校有個笑話發生咗喺小姐仔身上 , 佢可能太耐冇返學啦, 今日忙記咗要扮乖, 放肆地同朋友仔玩, 又大大聲講野, 結果俾羅主任見到她真我既一面啦.

JoJo

Thanks

原帖由 JoJo 於 09-7-13 15:25 發表
各位高班家長,

知道你地黎緊為選小一事而煩惱. 剛在網上遊走. 看到其中一位 Blog 友自資出書. 以家長角度去分析下點選小一. 我諗都算一個幫助罷.

坊間有太多選小一的書了. 不妨看看這本. (聲名我不是賣廣告)而有 ...

唉.......點解又係Sunday先黎打風架, 我難得搵到交通安全城開放日俾小姐仔去玩, 而家..................

迎新日係俾家長及小朋友認識校長, 主任及各位老師, 最重要就係認識班主任.

記得當日係會家長陪同小朋友一起入課室玩小玩戲既.

原帖由 Jomei 於 09-7-18 22:59 發表
大家好,
我囝囝9月會正式就讀SMM
29/8有個迎新日,請問當日家長可否陪同?而小朋友又會做D咩?好期待那天.

Tina

係呀, 原本諗住小姐仔上次學校去交通安全城佢出水痘冇得去, 見有開放日, 就幫佢約幾個同學仔一齊去玩啦, 點知.........唉

舊生會旅行好似改咗下星期喎, 希望會好天啦.
已經幾個星期都是星期六日落雨啦.

原帖由 ckckcktina 於 09-7-20 10:32 發表
bobo,

你去唔成交通安全城呀, 我地都去唔成舊生會旅行呀! 唉.... 明明sunday朝早先係唔好天, 過左十點後都天氣都變好, 搞到我地d 計劃全部都要重新plan過. 真係無隱!!! ...

JoJo,
我都想去呀, 可惜我未入舊生會呢

點解單拖既, 小師兄有節目, 唔陪你呀

原帖由 JoJo 於 09-7-21 10:23 發表
Tina, BoBo1021,
舊生會旅行你們去嗎?

那天我可以單拖出席了. 原本想帶部大機去影相. 我諗未必得. 只好帶部細機影啦

JoJo,

上年我同小姐仔去韓國, 都係去玩溫泉水上樂園同埋樂天世界, 樂天啱小朋友玩多d, 大朋友就玩夢幼樂園好d. 有個農場好似幾好玩, 不過最後唔成團要轉過另一團, 所以冇去到.

原帖由 JoJo 於 09-7-21 14:28 發表
Jelly,
我正想問. 韓國其實有乜野岩小朋友玩. 在我眼中. 除左滑雪. 好似無乜野岩呢? 可唔可以講多d. 等我了解下.

還有你係未跟團?

當然可以啦.

原帖由 Jomei 於 09-7-23 19:33 發表
唔知父母都可否陪同入課室玩?  

Jelly

話7點/7點半又真係早咗d, 你跟邊度去呀, 我舊年跟東x遊去, 原本去牧場架, 點知唔成團, 最後轉咗另一團, 每日8點/8點半先Morning Call, 我就每日早一個鐘起身服侍我家小姐.

我鍾意韓國郊區d酒店多d, 市區嗰間住咗3晚同一間, 地方唔太乾淨, 又冇得煲水.

原帖由 jellycheng 於 09-7-24 15:41 發表
我係跟團架, 貪佢有食有住有行嘛, 可況韓國d字全部都圓圈直線橫線, 絕對估佢唔到

導遊話首爾嘅夏天好短, 6月至9月, 10月就已經可以滑雪, 如果要帶埋小朋友又唔想滑雪的話, 暑假好啱時候。首爾地方好乾淨 ...

JoJo,

唔好話護膚品平, 就連沐浴露都平, 好似"皮膚食品"有隻橙味沐浴露, 小姐仔不知幾鍾意, 我都想去多次掃貨呀

原帖由 JoJo 於 09-7-28 11:14 發表
Jelly,
我想問去韓國買護膚品係未真係比香港便好多呢?

Tina
係"Skxxfood"呀, 佢仲有隻"蜂蜜牛奶"冬天用好正.

原帖由 ckckcktina 於 09-7-29 11:21 發表
bobo,

你講果隻沐浴露係唔係 DOXX呀?  真係咁便咩? 俾你地講到我好想去呀?

嘩......我又去..............不過可惜冇假呢

原帖由 jellycheng 於 09-7-29 12:21 發表
係咪真架 係咪攪12月呀   

白波鞋代替白皮鞋好似唔係咁好喎, 其實吉之島同SOGO都有好多架, 你去睇吓啦, 應該都唔難搵既.

學校逢星期二,四係著運動衫既.

原帖由 chez 於 09-8-4 11:00 發表
唔知全白波鞋得唔得呢 ? because I find it very difficult to buy a pair of good quality 白皮鞋.  

If school requires boys to wear 白皮鞋 , may I know where do u buy the 白皮鞋 for your kids.  I have be ...

K1既功課量唔多, 每日1, 2本, 多數係連線, 塗顏色, 好快做晒.

原帖由 anthony010103 於 09-8-7 20:04 發表
Can any parents share the workload of homework in K1?
How long is the homework time usually ?
Enough time to do homework for afternoon class?  
Thanks!!!!!

唔洗擔心, 學校有茶點食既, 仲日日唔同添, 我家小姐K1時都係飲支奶就返學, 冇問題既.

原帖由 kidmanzh 於 09-8-14 12:13 發表
請問番上午班的媽咪,SMM上午班有沒茶點食?我女9月番上午K1,但佢朝早起身唔肯食早餐,只肯飲奶。我擔心一支奶頂唔到番學那三個鍾。唔該!

唔洗擔心, 學校會收茶點費既, 所以上下午班都會有茶點食既.

原帖由 Jomei 於 09-8-16 22:48 發表
咁返下午班,又有冇下午茶食呢?
囝囝9月開始要安排1100食午飯...
咁早我估佢多數都食唔落
好擔心佢會餓親呀~

基督小幼苗同小蜜蜂係隔個星期四進行既, 低班以上可以參加, 不過由於小蜜蜂太多人參加, 所以需要經過抽籤才可加入.

原帖由 PetitLapin 於 09-8-17 18:26 發表
想問學校的課外活動, 例如基督小幼苗, 通常星期幾放學後有活動呀?
‹ 上一主題|下一主題