用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

嘻嘻, 報到先

我好嬲啊 ... 之前校車公司要求6月交埋7月半個月車費, 我亳無猶疑就即刻寫cheque。但阿囝將於9月轉校, 所以退學。而校車公司亦其後通知我7月份車費可於9月新學年退回, 咁我隨即(上星期五)通知校車公司阿囝嘅情況, 聽電話個女士叫我fax番個書面通知比佢哋, 以便佢哋記錄同跟進。

啱啱我再打電話比校車公司, 問佢哋收唔收到我個fax, 女士答收到, 會交比會計部攪, 但佢話佢哋會收番$100手續費, 我火都嚟埋, 但忍住度氣問點解, 佢話因為收咗嘅車費係唔可以退還嘅... 喂喂, 如果收咗嘅車費係唔可以退, 咁點解今次又有special arrangement(即將7月半份退去9月), btw, 而家唔係我哋自己唔返學, 係政府頒布要停學, 阿囝無事無幹, 根本返學無問題。況且, 我都唔係要佢退6月份嘅比我(雖然6月都係返得半個月), 既然佢哋7月嗰份可以退, 點解我哋要退學而反要罰我錢... 學校知道我哋退學都立刻同我聯絡退還學卷等事宜, 反而佢哋校車公司話因為退學而要罰手續費。anyway, 我好嚴厲咁同佢講, 我覺得佢哋咁做好大問題, 如果佢係要扣我手續費的話, 我一定會向消費者委員會投訴... 錢我收番幾多我實在唔太介意(尤其已經比咗出去嘅), 但佢哋嘅辦事方法我就非常不滿 - 簡直不知所謂

jojo, tina, 校車公司覆咗我話唔會扣我手續費, 7月份嗰半個月會全數退番。

tina, 點解褓姆車無得退呀  , 佢哋又有咩理由啊

tina, 唔好意思咁遲覆你, 因為上個星期我同老公同阿囝去咗韓國玩咗幾日, 所以無上過網

係呀, 阿囝本童心集老師已經比咗我, 仲話雖然佢哋學校唔可以繼續同阿囝update落去, 所以叮囑以後要靠我喇, 講到我同老師兩人都有d眼濕濕...

本童心集真係好有心機做啊, 睇番阿囝初入學個薯樣到而家個懶叻樣真係好感慨。希望我而家同佢做呢個決定係正確架喇。

原帖由 ckckcktina 於 09-7-10 12:46 發表
jelly,

你今日有無返學校見老師呀? 有好多野俾阿女呀! 好感動呀睇到阿女本"童心集" 真係要讚下老師, 好有心機做! 寫得好好, 又觀察得好仔細. 等我地知道阿女響學校既生活!

我諗你本"童心集"今次可以拎 ...

多謝你啊, jojo.

首爾都幾好玩呀, 同埋都幾啱細路仔去, 因為地方絕對乾淨, 不過係食物可能差小小(有肉都實係烤), 所以我餐餐都用湯撈半碗飯阿囝食, 等佢一定飽咗大半先, 再由得佢自己食幾多肉就算吧

原帖由 JoJo 於 09-7-20 15:50 發表
Jelly,
雖則你仔仔今年9月讀第二間學校, 但我們也歡迎你常來這裡留言啊.

韓國好玩嗎?

well, 我諗無論老師或我哋家長嘅心情都好感動, 大家都有d激動

原帖由 OnlyOne 於 09-7-23 16:16 發表
jelly,
上次parents day,同老師up第1句,我已經眼濕濕:cry:,我真無鬼用 ::" />

一定喇, 一定喇... 最緊要你哋唔好覺得我煩就好嘞

原帖由 ckckcktina 於 09-7-23 15:11 發表
jelly,

唔緊要啦, 你得閒先上來覆囉. 又唔急既.  
原來你去左旅行. 韓國我未同阿女去呀, 我自己就去過. 都幾好玩架, 不過就千企唔好揀d 大節去呀, 佢地新年, 中秋, ... 原來都會放假架, 而且有d 鋪頭都唔開 ...

我係跟團架, 貪佢有食有住有行嘛, 可況韓國d字全部都圓圈直線橫線, 絕對估佢唔到

導遊話首爾嘅夏天好短, 6月至9月, 10月就已經可以滑雪, 如果要帶埋小朋友又唔想滑雪的話, 暑假好啱時候。首爾地方好乾淨, 不過由於韓國係推行環保政策, 街上好小搵到垃圾桶, 佢哋認為小d垃圾桶就令人小d製造垃圾, 所以韓國人唔會周街飲食, 而條街又真係乾淨d喎。

食物方面就一般, 主要得人參雞同烤肉, 菜都比較小(泡菜除外), 白飯清湯就餐餐有; 所以我餐餐都用湯撈飯, 餵飽阿囝一半, 再由得佢自己食幾多肉罷。

購物方面, 簡直係女人嘅天堂。韓國衫大部分款都好靚, 料亦唔差; 韓國本土牌子護膚品抵到嘔, 例如"皮膚食物"只係香港嘅3份之1價錢(我終於明白咩叫"掃貨"), 雪x秀就要喺樂天頂樓間免稅店買, 用美金計, 為起都大概係hk嘅一半價錢等。

細路仔嘢就東大門多, 不過東大門無喺行程內, 要早返酒店嗰晚自己去(導遊會教點去), 而我哋就因為帶住阿囝, 唔方便夜晚自己出動, 所以無去

玩方面就去咗樂天世界, 鳳凰城水上樂園同某大牧場。樂天世界好似係首爾最有歷史嘅大型遊樂場, 不過裡面嘅設施keep得好好, 佢有個兒童世界d玩意仲真係好啱d細路仔玩, 阿囝都玩到唔願走 :;pppp: 。鳳凰城水上樂園都好大, 不過嗰日落大雨, 我哋淨係玩室內, 室外都有開, 但我哋怕凍親阿囝, 所以老公係咁意游咗1次外圍就算喇。牧場就玩餵羊同自製芝士。阿囝餵羊玩得勁興奮, 開心到震; 自製芝士當然有人教, 整完仲即場自己食番, 都好impressive。

anyway, 我覺得跟團有好有唔好, 好嘅之前講過, 唔好嘅就係太早要起身 - 朝朝morning call 7點/7點半, 都唔好話唔甘 :;pppp:

原帖由 JoJo 於 09-7-21 14:28 發表
Jelly,
我正想問. 韓國其實有乜野岩小朋友玩. 在我眼中. 除左滑雪. 好似無乜野岩呢? 可唔可以講多d. 等我了解下.

還有你係未跟團?

我哋跟東x遊嘅死對頭-縱x遊(個領隊自己講架咋)啊。我哋今次日日都要轉酒店, 喺郊區嗰兩間仲有mini-kitchen, 煲麵消夜都可以添; 喺市區嗰間就有個熱水煲咁。原本我哋報咗康x, 又係有郊外牧場等, 不過佢開唔成, 叫我轉去淨玩市區嗰個, 但我哋揀有得餵羊等就係想比阿囝開心下, 所以最後連旅行社都轉埋囉。

原帖由 BoBo1021 於 09-7-24 22:35 發表
Jelly

話7點/7點半又真係早咗d, 你跟邊度去呀, 我舊年跟東x遊去, 原本去牧場架, 點知唔成團, 最後轉咗另一團, 每日8點/8點半先Morning Call, 我就每日早一個鐘起身服侍我家小姐.

我鍾意韓國郊區d酒店多d, 市區嗰間 ...

我而家都唔知幾想攪番次自由行淨去首爾, shopping下護膚品同衫就已經夠 :p

原帖由 ckckcktina 於 09-7-27 15:48 發表
jelly,

聽完你講之後真係好想去玩呀! 睇下來緊聖誕度唔度到期去啦. 真伙羨慕死人囉!!!

唔... 只要係韓國本土牌子, 例如皮膚食物(skXXfood), 雪x秀, lanXXge等真係平好多, 大約係hk嘅1/3或1/2價錢而已。  

原帖由 JoJo 於 09-7-28 11:14 發表
Jelly,
我想問去韓國買護膚品係未真係比香港便好多呢?

我今次喺skxxfood都係掃咗大半個旅行社比嘅旅行袋咁多。我同事上次去, 淨係呢個牌子就掃咗一大箱番嚟, 護膚品, 化妝品, 洗頭髮, 沖涼乜都有 相比之下, 我已經叫買得好小嘢

原帖由 BoBo1021 於 09-7-28 15:03 發表
JoJo,

唔好話護膚品平, 就連沐浴露都平, 好似"皮膚食品"有隻橙味沐浴露, 小姐仔不知幾鍾意, 我都想去多次掃貨呀

係咪真架 係咪攪12月呀   

原帖由 ckckcktina 於 09-7-28 10:48 發表
jelly,

都好哦, 咁你開團啦. 等你plan好, 大家度下期啦. 我都想去呀.

我啱啱收到bank statement... 碌咭個rate仲好過兌換價

係呀, 睇完張statement仲覺得自己買得唔夠... 1:160已經唔算低, 我朋友喺舊年年尾(金融海潚)時去, 仲1:190添 :quiet:

原帖由 ckckcktina 於 09-8-4 10:15 發表
jelly,

咁埋超抵....... 好想去shopping哦.... 大出血....... 佢地韓國既錢都好低下架哦. :surprised:

sent咗喇, 你睇睇

原帖由 ckckcktina 於 09-8-5 11:39 發表
jelly,

8來聽下韓國有咩牌子既化妝品出名架? 你pm俾我啦. 響呢到唔方便post晒d名出來. 因為有frd maybe 今個月會去, 我托佢幫我買d返來先.

朋友們, 尋日開咗學, 祝所有小朋友都快快樂樂地度過珍貴嘅幼稚園生活啦

我阿囝尋日都返咗新學校, 佢上咗校車後我自己再揸車去佢學校等佢, 佢見到我時好開心, 不過都依然從容地跟住大隊入學校, 完全無我之前擔心佢會扁咀眼濕濕等情況發生 唔... 真係大個仔呢

Bobo, Jojo, 你哋諗好報小一未呀?? 祝一切如願

嘩, 小二架啦... 我自己d細, 以為人哋d都係...

原帖由 ckckcktina 於 09-9-2 14:32 發表
Jelly,

JOJO個仔已經升小二囉. 係bobo未揀定之麻.

阿女好叻啊 , 不過可能佢已經好想好想返學咗好耐... 你知啦, 佢哋呢個暑期放得超長嘛

我阿囝都好願意起身返學喎(touchwood), 以前佢間唔中都會賴下床扭下計, 但從1號以來, 佢都非常合作, 99話佢大個仔囉

原帖由 ckckcktina 於 09-9-4 11:54 發表
今日阿女第一日返學, 無cry到, 表現好好呀! 仲好興奮添, 一早就起身準備. 不過今日美中不足就係勁塞車, 平時可以好早返到學校, 今日就塞左好耐. 好多小朋友都遲到添呀. ...
‹ 上一主題|下一主題