用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

弊嘞!唔記得個 log in + password , 入唔到去匯愛小組睇通告呀!!

jojo,

thanks!! 已收到通告嘞! 好開心畢業典禮可以舉行, 大家到時見啦!!

就快9月了,女女就升上k2了, 回想上年, 我個女都有喊架, 不過好快就冇事, 因她好快就知道, 返學校係好好玩, 又有咁多人鍚

原帖由 ckckcktina 於 09-7-15 10:14 發表
mandy,

唔記得問你, 你女去左邊班呀? 我女去左上低孝呀? 我地仲係唔係同班架?

tina,
哈哈, 我女女係上低義呀, 唔同班呢! 唔知遲d9月搭校車會唔會喊呢, 因哥哥唔再陪佢搭校車了! 我而家都同佢講定遲d要自已搭校車, 相信都會嗲一陣了!!

hello, hello!

你地幾好嗎!明日小鬼返學嘞! 唔知我個女冇左哥哥陪, 會唔會喊呢! 我都有點擔心!

星期五果日, 偷偷望下女女返學, 起初佢都冇乜嘢, 後尾見到佢眼浸濕濕, 仲用衫角抹眼淚, 好想衝前攬下佢!

原帖由 ckckcktina 於 09-9-7 16:13 發表
mandy,

你地好似仲可以留返3樓, 我地就上4樓啦. 我阿女自己都覺得大個女左, 仲話要幫手照顧低班bb添呀!
你今日無返既? 我今朝都同佢返學, 陪多佢一日, 之後就由得佢自己囉. 佢今日返來已經報告有2張通告, 仲有中 ...

今日送佢上校車, 係校車已經喊嘞! 真係有d不捨! 後尾接佢放學, 見佢又好開心喎! 放到屋企, 佢仲話有通告同功課(以前係幼班, 佢唔識架), 好像覺得佢大個左, 哈哈!!

不過佢而家跟左哥哥返學時間起身, 6:45am 就起身. 超早呀! 驚佢唔夠精神, so far, 佢又ok喎, 夜晚可以早d瞓囉!

原帖由 JoJo 於 09-9-7 13:58 發表
mandyyuen,
我個仔讀低班時開學喊添啦. 幾失禮呀. 我諗佢有點缺乏安全感. 因哥哥不同校啦. 不過我諗佢好快唔會再眼濕濕呢. 放心啦.

係呀, 我個女一直依賴個阿哥, 阿哥以前成日都拖住佢去排隊, 上校車又帮佢扣好安全帶, 而家冇左個倚靠, 實係不知所措! 希望遲D會好D啦!

係呢, 你仔仔上學情形點呀!

前幾日, 女女有d傷風, 所以都冇俾佢返學, 呢兩日冇事, 先俾佢返番, 開左學之後, 小朋友真係容易病, 我仔仔返左小學2星期就病了, 一晚之間, 仲變成急性支氣管炎, d 毒真係好犀利!!!

係啦! 而家 流感好嚴重, 我仔仔間小學都有很多人請假, 陸陸續續都有停課, 真係避無可避呢!

而家我個仔要帶住mask上堂, 真替佢辛苦!!

原帖由 BoBo1021 於 09-9-22 22:03 發表
唉......就係因為流感, 今次生日會要改在課室舉行, 本來一心諗住可以做家長義工, 同小姐仔一齊開生日會, 而家冇啦.... 真係希望d流感快d 走就好啦.............. ...

我都好想流感快d走, 唔好影響d小朋友!

原帖由 ckckcktina 於 09-9-24 11:36 發表
mandy, onlyone,

你地阿女有無參加咩團隊呀? 抽唔抽到呀?
我女參加左升旗隊, 不過都仲未知結果, happy bee就已經知道左, 你地阿女有無份呀?

TINA.
CONGRATULATION 呀! 你女女抽到! 真係好似抽六合身彩咁!! 我幚佢報左小蜜蜂架, 不過抽唔呀

原帖由 BoBo1021 於 09-9-25 21:38 發表
係呀, 皆因我家小姐成日都話佢係"男仔", 唔係女仔黎, 連性格都一樣 , 佢會好認真咁話"媽咪我唔鍾意公主架, 我覺得公主唔靚" 性格係生成既.

BOBO1021.

我個女同你個女相反, 雖然佢行為舉止都似男仔, 但超鐘意公主, 成日都話要著公主裙架, 哈哈

星期五, 我女女急不及待就攞粒小種子出來話要種, 粒小種子浸左2日水都冇咩動靜, 希望快d長出芽, 如果唔係, 我女女會好失望!!

原帖由 ckckcktina 於 09-10-13 11:21 發表
mandy,

我女仲傻呀, 初初種既第一日, 佢直情係每隔幾十分鐘就走去望下, 睇下佢發芽未添呀. 我講到口水乾, 話佢知無咁快, 佢都唔聽, 仲係咁走去睇. 不過我尋日睇都好似無動靜哦, 但係就係黑左. 唔知種唔種到出來呢? ...

Tina,
哈哈, 你女女咁搞笑, 我個女成日都係浸緊水時攞起上來睇! 我初初浸時, 粒豆豆都係黑晒, 仲以為唔得, 點知呢兩日出芽了, 女女見到好開心, 佢而家仲成日搞佢條根, 希望唔好俾佢玩死吧!

原帖由 ckckcktina 於 09-10-15 00:08 發表
mandy,

你咁快既, 有芽出啦? 我都係fri 就開始浸架啦. e家咩都無. 淨係得個黑字.  唔知係唔係浸錯左呢? 你係點浸架? d水係唔係要蓋過粒種子架? 定係唔駛? 我見d 棉花上面有d黃黃地色既野. 唔知係唔係甩皮 ...

Tina,

我果日濕左d棉花, 之後放粒種子係上面, 出芽果邊就掂住棉花, 我浸左兩日先開始出喎, 佢甩左外面果層嘢, 剩番白色咁囉! 希望你同女女會種到啦!

原帖由 ckckcktina 於 09-10-15 16:53 發表
mandy,

即係唔駛成粒浸響水入面啦? 淨係掂住棉花就得啦?  我尋晚好似加左d水. 因為d棉花會乾架麻. 好似浸左一半豆添呀. 都唔知會唔會俾我浸爛. ...

tina,

係呀, 掂住就ok嘞!

原帖由 ckckcktina 於 09-10-16 11:48 發表
onlyone,

響12區來講, 佢係幾出名既!

唔駛驚跟唔上架, 我女都無去補習, 佢都ok, 因為真係好淺架咋! 相比起聖心, st.paul(隔離), 聖芳済, 軒官, 我地真係好輕鬆. 功課又唔多, 每日都係得4,5樣, 其中有d又 ...

tina,

吓, 冇考試, 咁好嘅! 但你會唔會日日幚佢溫習呀? 我大仔就快考試, 我都緊張埋!

原帖由 genie100 於 09-10-19 15:03 發表
Tina多謝你先,咁其他未交表的媽媽可以投16號一票嗎?又或是叫埋你的朋友仔幫幫手呢!希望幫到大家手。唉,變左拉票!

welcome welcome!! 冇問題!!

Tina,

我粒種子都瓜埋呀! 都唔知點解, 哈哈!
‹ 上一主題|下一主題