用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 NCC 課堂問題
樓主: 坤囡囡
go

NCC 課堂問題 [複製鏈接]

你唔講我都唔知原來要"do"咭,唔怪得張咭有barcode啦

原帖由 ivysham 於 09-9-18 13:05 發表

hi 坤囡囡,

我想問你囡囡幾多號學號架?我女係4號 (熊仔組)
可能我咩都問一餐,所以我女都慣左每日匯報~
我記得老師就同我地講每日帶2本英文書+主題書,其他就唔洗帶~
仲有一樣野幾得意, 如果妹妹唔同我講,我都唔知. ...

原帖由 060905 於 09-9-18 13:52 發表
嘩, 你女女好叻呀, 可以講咁多野俾你知既。佢咩月份出世架!

hi 盈盈媽咪,
我女都係瑩瑩,不過唔同寫法.
佢係4月出世架~

我個囡喺18號, 我唔知佢咩組喎? 我見佢學生証內有隻蟹仔公仔囉, 問佢, 佢成日都答我: 冇哦!
所以原來要"do"學生証我都唔知呀, 佢完全冇同我講過,
唉! 佢依家番學都重好似發緊夢咁!

原帖由 ivysham 於 09-9-18 13:05 發表

hi 坤囡囡,

我想問你囡囡幾多號學號架?我女係4號 (熊仔組)
可能我咩都問一餐,所以我女都慣左每日匯報~
我記得老師就同我地講每日帶2本英文書+主題書,其他就唔洗帶~
仲有一樣野幾得意, 如果妹妹唔同我講,我都唔知. ...

哈哈, 咁咪盈盈媽遇上瑩瑩媽, 唔知盈盈5個月之後, 識唔識好似瑩瑩乜都返黎匯報呢, 佢唔係好識講返學做過D, 要我問佢, 佢先識答一句。
原帖由 ivysham 於 09-9-18 16:12 發表

hi 盈盈媽咪,
我女都係瑩瑩,不過唔同寫法.
佢係4月出世架~

坤囡囡,

果個就係代表佢咩組嘞.
妹妹話有熊仔,魚,蟹,兔仔,海豚....etc
老師放個貼紙入去,就係分別大家係咩組

好似放學時,老師會叫:熊仔組出黎拎書包,然後企紅心心
咩組企咩心心

原帖由 060905 於 09-9-18 16:17 發表
哈哈, 咁咪盈盈媽遇上瑩瑩媽, 唔知盈盈5個月之後, 識唔識好似瑩瑩乜都返黎匯報呢, 佢唔係好識講返學做過D咩, 要我問佢, 佢先識答一句。

我女響學校唔出聲架...
但返到屋企把口唔停...bi li ba la...好嘈,
佢同哥哥你一句我一句....真係頭都暈

ivysham

好攪笑喎! 好似趕緊雞仔鴨仔咁

幸好你個囡喺大囡, 番黎識話番比你聽學校的事, 我地先知咁多秘密咋~

原帖由 ivysham 於 09-9-18 16:56 發表
坤囡囡,

果個就係代表佢咩組嘞.
妹妹話有熊仔,魚,蟹,兔仔,海豚....etc
老師放個貼紙入去,就係分別大家係咩組

好似放學時,老師會叫:熊仔組出黎拎書包,然後企紅心心
咩組企咩心心 ...

原帖由 坤囡囡 於 09-9-18 17:16 發表
ivysham

好攪笑喎! 好似趕緊雞仔鴨仔咁

幸好你個囡喺大囡, 番黎識話番比你聽學校的事, 我地先知咁多秘密咋~

坤囡囡,
唔洗客氣啦...我都係將妹妹講既野同大家分享返...
佢成個8妹仔咁架...學校有d咩事都講,邊個喊,邊個唔乖,佢都講一餐架...
好似今日佢已經講食左"車厘茄 & 雪梨"
今日有睇大電視, 講"山山上學唔喊lu"
今日派左d獎卷比我地幫手賣,妹妹話修女話 d錢係比台灣d無玩具玩 &無野食既小朋友....

ivysham

喺真心多謝你架~

我試下今晚問佢先, 我諗佢都喺答我同一個答案: 唔知喎+外星話

激死

原帖由 ivysham 於 09-9-18 18:16 發表

坤囡囡,
佢成個8妹仔咁架...學校有d咩事都講,邊個喊,邊個唔乖,佢都講一餐架...
今日派 ...

另外我想問星期一喺咪要交一張"親子蜜語"呀

我哋班老師都話其他兒歌書、聖經書"好天主"呀都唔洗帶既

原帖由 ivysham 於 09-9-18 13:13 發表

咦...我地班老師話果2本中英文兒歌書係唔洗帶架....
係比家長擺響屋企睇,因為好多時都未必聽得清楚自己小朋友唱咩....有呢d歌詞方便好多~

好似我到而家都聽唔到 : 叮噹叮噹叮噹...之後果句係咩....跟住good bye,  ...

你個盈盈都好丫會答你,我嗰個直頭唔so我

原帖由 060905 於 09-9-18 16:17 發表
哈哈, 咁咪盈盈媽遇上瑩瑩媽, 唔知盈盈5個月之後, 識唔識好似瑩瑩乜都返黎匯報呢, 佢唔係好識講返學做過D咩, 要我問佢, 佢先識答一句。

妹妹好叻叻呀

多謝你同我哋分享

原帖由 ivysham 於 09-9-18 18:16 發表

坤囡囡,
今日派 ...

尋晚問咗個囡啦, 佢居然答我..........

我: 你今日喺學校食咩茶點呀?
囡: 食蘋果
我: 應該喺車喱茄+梨, 喺咪呀?
囡: 唔知道+xy&%@!(外星話)

oh! my god!

原帖由 坤囡囡 於 09-9-18 19:26 發表
ivysham

喺真心多謝你架~

我試下今晚問佢先, 我諗佢都喺答我同一個答案: 唔知喎+外星話mouth:" />

激死

...

原帖由 坤囡囡 於 09-9-18 19:28 發表
另外我想問星期一喺咪要交一張"親子蜜語"呀

"親子蜜語"係唔洗交架....係老師派左有開課程既野,你夾返落果本"親子蜜語"到作參考.

係逢星期一要交一張"剪報"....可以係報紙/家庭生活照,
你要解釋內容比小朋友知,等佢可以返去同老師同學分享~

haha...我覺得你地既對話好好笑呢...
小朋友係咁架...比d時間佢...
遲d會好好多架嘞~

原帖由 坤囡囡 於 09-9-19 09:29 發表
尋晚問咗個囡啦, 佢居然答我..........

我: 你今日喺學校食咩茶點呀?
囡: 食蘋果
我: 應該喺車喱茄+梨, 喺咪呀?
囡: 唔知道+xy&%@!(外星話)

oh! my god!

...

我地大家心情都一樣架ma...
都想知佢地返左3.5hrs做左d咩,
而家由妹妹講,我地都知個大概ma~

原帖由 jasons_hk 於 09-9-19 02:41 發表
妹妹好叻叻呀

多謝你同我哋分享

ivysham

tks!

原帖由 ivysham 於 09-9-19 13:06 發表

"親子蜜語"係唔洗交架....係老師派左有開課程既野,你夾返落果本"親子蜜語"到作參考.

係逢星期一要交一張"剪報"....可以係報紙/家庭生活照,
你要解釋內容比小朋友知,等佢可以返去同老師同學分享~ ...

ivysham, jasons_hk

我想問是否要在24號前交一個燈籠回校,  我見親子蜜話内咁寫, 但學校又冇REMIND喎, 都唔知要唔要?

另外提一下你地, 今個星期五開生日會呀, 不用穿校服

係呀要喺24號前交一個燈籠俾班主任,今日囡囡都帶咗返學校
生日會嗰日你會唔會俾囡囡著中國服呀?

原帖由 坤囡囡 於 09-9-22 22:59 發表
ivysham, jasons_hk

我想問是否要在24號前交一個燈籠回校,  我見親子蜜話内咁寫, 但學校又冇REMIND喎, 都唔知要唔要?

另外提一下你地, 今個星期五開生日會呀, 不用穿校服 ...
‹ 上一主題|下一主題