用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 應該返 N1 好, 定係返 playgroup 算 (0808 BB)
go

應該返 N1 好, 定係返 playgroup 算 (0808 BB) [複製鏈接]

我囡囡係0808 BB, 唔知比佢返 N1好, 定係返playgroup 算.

我住屯門, 囡囡依家由我媽咪帶.  如果返 N1 的話, 就快要報名la.  但我想囡囡讀 K1 個間學校又無 N 班.  我又唔想浪費D校服.  唉~ 好煩la.

麻煩有經驗媽媽們, 有咩地方要考慮, 指點下我, THANK YOU.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 bigbigsong 於 09-9-17 13:41 發表
我囡囡係0808 BB, 唔知比佢返 N1好, 定係返playgroup 算.

我住屯門, 囡囡依家由我媽咪帶.  如果返 N1 的話, 就快要報名la.  但我想囡囡讀 K1 個間學校又無 N 班.  我又唔想浪費D校服.  唉~ 好煩la.

麻煩有經驗媽媽 ...

我 都 系 08年 妈 咪 ,我 会 比 巨 上 playgroup,11年 再 读 K1

咁, 係咪2歲先返playgroup呢?  你搵左未呀?  有無邊間ok呢?

細仔比大仔要付出多倍努力先追得上,尤其是小二小三前,諗諗呀......
無知是福

醒目開學勳章

原帖由 bigbigsong 於 09-9-17 16:50 發表
咁, 係咪2歲先返playgroup呢?  你搵左未呀?  有無邊間ok呢?

不一定2岁先的 ,有的岁半已经比巨上了,我现在找 ,今年应 该会比巨上了 .

My son is also 0808 baby and he is going to playgroup (now he is almost 14 mths). The teacher said as long as he can walk pretty table, he can go wor!

醒目開學勳章

原帖由 bigbigsong 於 09-9-17 13:41 發表

麻煩有經驗媽媽 ...

番pg 同番 n1 係兩種唔同野來, 番學日日番3個鐘, 學野一定見效好多.  真係好睇你點睇, 如校服呢d 係有機會浪費左, 但換番來既係成年學習你睇下值唔值囉.  如比我, 一定選擇比小朋友番n1, 多過就咁上 pg.

我BB都係08年1月~而家20個月~係咪可以俾佢返N1喇?
但係而家都開左學~唔係咩?仲可唔可以返架

醒目開學勳章

原帖由 yobi0000 於 09-9-26 12:42 發表
我BB都係08年1月~而家20個月~係咪可以俾佢返N1喇?
但係而家都開左學~唔係咩?仲可唔可以返架

而家就未得, 都未足 24個月大, 無得番架.  你AIM 2010年2月OR 9月開學就可以.  但2月呢, 要DEPENDS 學校仲有無位囉.

唔好意思~~我想問下~~我個女07年12月....都未報到n1....未夠2歲....但如果今年12月報....又唔知有無位....定等10年既9月直接讀k1好??

回覆 6# LWMQWLD 的文章

我兩個仔女都有讀n1 的, 仲要是全日的, 我覺得非常好, 在學校有全面的教學, 尢其是自理, 他們不辛苦的, 因為主要玩樂中學習, 很喜歡返學的
但如東是十二月出世的, 遲一點入學做大仔好過做細仔好好好好多的

其實呢個係我第1個女....我有好多野都唔識~~我唔知如果佢11年先考k1..會唔會d 幼稚園唔收佢??定收佢讀k2??

我會考慮:
1) 婆婆 '就' OR '寵'BB嗎? N班學自理同規矩好好.
2) 囡囡說話嗎? 返學BB唱歌唱不停的.
3) K1 面試唔容易, N班學的便是interview要求的.

麻煩有經驗媽媽 ...

It's true that small BB need to do much more chasing up other classmates, however, 'personality' is also important. My bb born in Nov, she is tall and mature, loves to play with elder kids, small muscles develop well, so I let her to be small BB in class, till now, no big difference.
原帖由 edithtsoi 於 09-10-2 10:58 發表
我兩個仔女都有讀n1 的, 仲要是全日的, 我覺得非常好, 在學校有全面的教學, 尢其是自理, 他們不辛苦的, 因為主要玩樂中學習, 很喜歡返學的
但如東是十二月出世的, 遲一點入學做大仔好過做細仔好好好好多的 ...

我係0809 mama我都係住屯門嫁!
依家囝囝都一星期返一次playgroup
我都有同佢報n1(半日)呀!!

簽名被屏蔽

我無俾阿仔返playgroup, 直接報n班好過.  

非學校辦的playgroup師資質素難有保證, 但n班唔同, 有正統老師教, 而教的東西亦有系統D.  

我見playgroup係任你選時間, 星期一, 三, 五/或一星期一日等等, 在學習進度上, 可能每人也好唔同, 因為有人係返多D, 有人返少左, 但又group埋一齊上課 (有些機構求其湊夠人就算).  

另外, 最大的分別係, 你讀左n1, 想原校直升k1的話, 相信機會好大 (有學校甚至講明可以直升), 但我見唔少家長投訴, join左"+南"的playgroup好耐, 報k1都無著數, 要同街外人一齊爭.  07和08 bb競爭咁激烈, 有個n1位可能穩陣D.

我係0809媽媽, 都幫左女女報n班, 因我要返工, 覺得女女係屋企同工人好浪費佢黃金學習時間, 所以而家佢12mth, 我都俾佢返playgroup, 到24mth就俾佢返幼兒班。我有d playgroup資料可share俾大家

hi tinaleung,

可否 pm 啲 playgroup 資料俾我呀. Thanks.

原帖由 tinaleung 於 13-10-2009 12:49 發表
我係0809媽媽, 都幫左女女報n班, 因我要返工, 覺得女女係屋企同工人好浪費佢黃金學習時間, 所以而家佢12mth, 我都俾佢返playgroup, 到24mth就俾佢返幼兒班。我有d playgroup資料可share俾大家 ...

Please also send the information to me
[email protected]

Much Thanks!
‹ 上一主題|下一主題