用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 假如唔係名校....
go

假如唔係名校.... [複製鏈接]

假如呢一單新聞係的直資學校發生, 我諗實比人唱通街
好彩依家係名校發生, 唔會有人提起, 大家認為岩唔岩?

喇沙生藏搖頭丸判感化
(星島日報報道)名校喇沙書院一名中四男生,被揭發在校內藏有三粒搖頭丸及少量違禁的止痛藥,早前承認各一項藏毒及藏有違禁藥物罪名,昨被輕判感化一年,但須遵守感化官建議的附加七項嚴格條件,包括宵禁、需要時進行驗尿測試及聽取指示結織朋友等。喇沙書院表明會支持他嚴格遵守感化條件,對他亦有內部懲戒。
   0    0    0    0

唔好意思, 我唔認同。

原帖由 ivy媽 於 09-9-17 15:42 發表

喇沙生藏搖頭丸判感化
(星島日報報道)名校喇沙書院一名中四男生,被揭發在校內藏有三粒搖頭丸及少量違禁的止 ...

好同意呀....
依家阿仔間學校上年既事都攞返出黎講,如果有件咁既事實比人放到有咁大得咁大啦

原帖由 ivy媽 於 09-9-17 15:42 發表

喇沙生藏搖頭丸判感化
(星島日報報道)名校喇沙書院一名中四男生,被揭發在校內藏有三粒搖頭丸及少量違禁的止 ...

個別事件....強如警隊都有害群之馬啦...

原帖由 samuel89 於 09-9-17 18:59 發表

個別事件....強如警隊都有害群之馬啦...

我都認同架, 每間學校都有壞份子, 只係某些人覺得, 名校既壞份子係佢自己錯, 唔出名既學校既壞份子就係學校既錯

原帖由 bkfriend 於 09-9-17 19:08 發表
我都認同架, 每間學校都有壞份子, 只係某些人覺得, 名校既壞份子係佢自己錯, 唔出名既學校既壞份子就係學校既錯

甘就要睇數據啦.....:)
不過好多人習慣覺得做得"名牌"一定有佢既原因...相反做得"最壞名牌"都同樣有佢既原因既....

原帖由 samuel89 於 09-9-17 19:18 發表

甘就要睇數據啦.....:)
不過好多人習慣覺得做得"名牌"一定有佢既原因...相反做得"最壞名牌"都同樣有佢既原因既....

咁即係只許周官放火,不許百姓點燈
就好似你地最近談論既勸退問題, 做得最多其實就係某的名校, 不過就唔會有人開口鬧

原帖由 bkfriend 於 09-9-17 19:24 發表
就好似你地最近談論既勸退問題, 做得最多其實就係某的名校, 不過就唔會有人開口鬧

我一直都話緊勸退系無問題....
你地間學校事實有無勸退...有一單都系有....其他某的名校有無,甚至靠勸退出名是另一個問題呵.....

原來你自己都覺得勸退系有問題架...

就好似LS呢單野...LS既發言人絕對唔可以出來講話XX學校仲多之類....更加唔可以怕傳媒知道唔報警....所以LS就算有今次事件...都仲系名校...

原帖由 bkfriend 於 09-9-17 19:24 發表

如果你都覺得勸退系有問題...校長又真系有做過勸退事件,..為左怕電台主持人"站在道德高地批判", 息事寧人都覺得勸退系有問題.....甘我都無野講啦...

我個人對勸退係讚成既, 唔討論係費時又比有心人拉扯到其他事件度.
LS當然係名校, 就算當年佢踢左我親戚個仔走,我地大家都覺得只係佢個仔程度唔夠, 冇諗過學校不對,所以我個人一直對勸退冇異議

在這鬧上法庭大事件中,LS都沒有勸退過學生,讚!

係呀, LS只會踢走成績唔好既學生, 又點會踢走成績好既索K學生喎, 讚!

LS 是全港TOP FIVE 津貼學校,升中時部份學生是抽籤入去,程度當然有部份是較差,追不上要轉校都有很多選擇,
可能有些 BAND ONE尾學校都會收佢地。
但一間直資學校,學生是由學校精心挑選出來,沒有理由
讀一、兩年就話程度唔得要走人,一間連會考14分以上學生比率低於全港平均比率的學校,怎可以學人講追不上程度而勸退學生? 勸退人數多過TOP FIVE學校實在是大笑話呢!
但值得一讚是08-09年中四級數學考試超過2/3級不及格都冇叫人走!
原帖由 bkfriend 於 09-9-17 19:48 發表
我個人對勸退係讚成既, 唔討論係費時又比有心人拉扯到其他事件度.
LS當然係名校, 就算當年佢踢左我親戚個仔走,我地大家都覺得只係佢個仔程度唔夠, 冇諗過學校不對,所以我個人一直對勸退冇異議 ...

原帖由 KOKOMAN 於 09-9-17 21:15 發表
LS 是全港TOP FIVE 津貼學校,升中時部份學生是抽籤入去,程度當然有部份是較差,追不上要轉校都有很多選擇,
可能有些 BAND ONE尾學校都會收佢地。
但一間直資學校,學生是由學校精心挑選出來,沒有理由
讀一、兩年就話程度唔得 ...

你呢類人就係個的盲目追求名牌, 以為LV袋一定唔爛既人, 我可以話你知係好錯, 當年我親戚個仔被勸走, 唔好話band1學校,連band2都冇人肯收佢呀, 最後要搵間BAND3中學收呀....你以為LS出黎大哂咩

原帖由 bkfriend 於 09-9-17 21:30 發表

你呢類人就係個的盲目追求名牌, 以為LV袋一定唔爛既人, 我可以話你知係好錯, 當年我親戚個仔被勸走, 唔好話band1學校,連band2都冇人肯收佢呀, 最後要搵間BAND3中學收呀....你以為LS出黎大哂咩 ...

咁你親戚個仔出左來讀成點呀? LS 勸走既人比例多唔多架?

原帖由 wunma 於 09-9-18 09:14 發表
"唔會有人提起"?, 現在專登開個topic來挑釁, 自打嘴巴?

冇挑釁喎, 我只係想舉個例子, 又唔係講間學校壞話, 你唔使咁敏感ah

原帖由 ivy媽 於 09-9-18 11:03 發表
冇挑釁喎, 我只係想舉個例子, 又唔係講間學校壞話, 你唔使咁敏感ah

ivy 媽,我唔覺得你開topic 有問題,如果係事實,無論壞話或好話,學校及校內家長都應聽取各方意見,尋求改善空間,才會見到彩虹。

LS 今次事件做得好正面, 報警求助及跟進學生情況.
但唔排除有些學校因校譽關係會低調處理囉.

‹ 上一主題|下一主題