用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘有幼稚園係一條龍!?!
go

九龍塘有幼稚園係一條龍!?! [複製鏈接]

九龍塘有幼稚園係一條龍!?!
   0    0    0    0

培正, 民生.
今日 9月17日都市日報有講

各位媽媽有d野唔係好明白^希望有人幫到我?!!!many thx

我本生住沙田, b女今年2歲起方方讀書, k1可能轉可能唔轉, 睇下入唔入到心儀學校啦!!!
今日聽d媽媽講入小學問題, 讀九龍塘幼稚園唔一定派番九龍塘小學

1) 係咪咁架!!! 係咪一定住九龍塘先可以派番果區小學呢?

2) 咁比3年ga錢起九龍塘幼稚園又唔係派番果區小學係咪好浪費呢?

3) 咩叫計分呢?
如果爸爸媽媽又唔係果到讀書, 又無兄弟姊妹, 又無宗教信仰, 係咪即係0分呢?

4) 一條龍d幼稚園係咪唔係住起果區都可以直升呢????

唔好意思, 我唔明點解我有d朋友起元朗, 屯門番九龍塘幼稚園咁係為左咩呢? 小學都派唔番九龍塘的小學!!!

希望有媽媽可以解答我的問題, 而家煩惱中!!! 謝謝你地啊~~~

你响边區讀幼稚園, 的確唔會令你派番嗰區既小學.  你參考下面小一入學既「 自行分配學位」同「統一派位」就明架嘞. 有講埋點計分.

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2010lftc.pdf

至於點解咁多人鍾意報/ 讀九龍塘D幼稚園, 我唔亂估嘞.

原帖由 jswailam928 於 09-9-17 22:23 發表
各位媽媽有d野唔係好明白^希望有人幫到我?!!!many thx

我本生住沙田, b女今年2歲起方方讀書, k1可能轉可能唔轉, 睇下入唔入到心儀學校啦!!!
今日聽d媽媽講入小學問題, 讀九龍塘幼稚園唔一定派番九龍塘小學

1) 係咪 ...

原帖由 jswailam928 於 09-9-17 22:23 發表

1) 係咪 ...

1. 如果津校係睇地址(大抽獎)同分數(第一輪), 跨網唔係唔得, 不過得好少位.
2. 好多家長去九龍塘係因為幼稚園既質數問題. 好多好既學校都係集中起九龍塘, 打好個底升小學會無咁辛苦. 而且去叩門或者考私校, 九龍塘好多學校既命中率都唔錯.
3. 自己上EDB到睇下喇, 就算有人答你, 都係官方答案最可信.
4. 係

THX Ina & elmolly

咁我想問下, 如果報九龍塘私校小學係咪唔係住果區都可以報架?

但係要小朋友學好多好多野&証書嗎?

私校是不用計分?

不是統一派位&自行分配學位???

醒目開學勳章

中小學可分兩大類: 津貼 同 直資/私立

分別係有無自主權
直資/私立 係自行收生, 唔經政府, 同住址無關 (except 王錦輝, 你住ST會難入d)
可以揀學生, 至於係咪要學好多嘢.. 我估應該係貴精不貴多~

而你第一個問題: kln tong區嘅"一條龍" 多數係國際學校

Hi, jswailam

派位係睇番你住係邊, 就跟番0個區校網去派. 也可誇網.
至於計分, B 女係咪首名子女, 如是, 就有5.
有宗教信仰, 5
有兄弟姐妹/父母在該學校己畢業加10

有兄弟姐妹在該學校就讀中加20

而我個仔仔只是首名子女
5 , 都想入九龍塘既幼稚園,萬一真係派得唔好.叩門機會唔知係咪真係會大D.
所以,我都希望仔仔能夠入讀九龍塘幼稚園或一條龍(:培正, 民生)

MIZU

1) 係咪 ...

...................................................

培正係一條龍,返K1一定要足三歲,先可報讀!

kerkermui  
你會同恐龍仔報咩小學, 你都好似係住沙田,
王錦輝<---好似係一條龍嗎, 讀了浸幼可直上嗎???????????不過好似幾千蚊一個月呢間小學!!!

嗄, 而家真係好煩呀~諗完幼稚園又要諗小學! 黎緊呢幾年讀好小小幼稚園, 希望可以打好個底啦!

我好似得15分咋, 我得一個小朋友, 又無宗教, 我同老公又唔係d咩校友...

培正我b女都唔夠歲, 佢收d 07年8月31日前, 我b女9月出世....

k2轉培正得唔得呢????????

培正。。。我都係細B。都係報唔到。

浸幼我都係唔like佢好小英文堂, so我無同b女報, 但得50%升浸小, 我覺得....!!!

將來大家都無人知道係咁, 我都要睇番自己個女真係讀唔讀得成書, 佢讀唔成書, 比多多$$$都無用啦!!!係咪~? 所以我呢幾年都要留意番我自己個女係點先作決定!!!但幼稚園我會比好小小佢打好左個底先囉~

醒目開學勳章

原帖由 jswailam928 於 09-9-18 14:50 發表
kerkermui  

你會同恐龍仔報咩小學, 你都好似係住沙田,
王錦輝<---好似係一條龍嗎, 讀了浸幼可直上嗎???????????不過好似幾千蚊一個月呢間小學!!!

嗄, 而家真係好煩呀~諗完幼稚園又要諗小學! 黎緊呢幾年讀好小小幼稚園, 希望可以打好個底啦!

我好似得15分咋, 我得一個小朋友, 又無宗教, 我同老公又唔係d咩校友...

我會報直資/私校呀~
王錦輝~ no la, KG生無直升, ST人好難入呀!

我地都係, c6嗰間母校一路都係私校, 入去唔難, 不過一定要搬! 太遠喇!

浸幼,返學,無校服穿!

原帖由 jswailam928 於 09-9-18 14:51 發表
培正我b女都唔夠歲, 佢收d 07年8月31日前, 我b女9月出世....

k2轉培正得唔得呢????????

MUST repeat K1 if accepted.
‹ 上一主題|下一主題