用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問每天放學後, 你的小朋友...
go

請問每天放學後, 你的小朋友... [複製鏈接]

平均用多少時間做功課和溫書? 假日又如何分配時間 ??
   0    0    0    0
:-P :-P :-P :-P :-P

囡囡小一, 功課唔多, 學校導修堂差唔多做完. 默書十月先開始, 唔知要溫幾耐.

星期五會做完功課, 咁星期六. 日就玩 !

放學 做功課 去補習 回家 晚飯
執書包 温黙書 / 做30分鐘練習 (如果佢個樣仲未殘)
9點半必定要入睡
所以時間真的不多

睇電視就只有晚飯時間, 佢寧願睡覺都不看電視, 因為佢真的無哂時間了
星期六/ 日 早上會比佢看電視
呢2日 要温返這星期所教的書 及做練習, 暫時星期六日未揾人補習

小囡小四, 一般功課一時內會完成, 平日好少主動溫習, 只會係默書, 測驗前既時候溫1-2小時左右.  考試就會溫耐少少, 成績都ok.

假日一般會係課外活動及family day, 除非接近考試測驗, 如果唔係都唔會比太大壓力佢.  讀書都係要開開心心讀先會事半功倍

囝囝啱啱升小一, 功課都唔算多, 但做得比較慢.... (佢做功課時無走開,又無乜停底,又尚算專心.. 可以佢中意慢慢一筆一筆咁寫..好似人地畫畫咁...) 我又要番工,,SO 佢放學後要去學野,(珠算/PHONICS/補習...每日一項 ),一齊食完飯,枱都唔汁,就去做功課,做到九點幾, 再係咁綺一齊望下本書,如果望完,我都會獎勵佢做D佢中意既野...例如畫畫 OR 聽故事, 但通常中途就SLEEP架喇...星期六都要學野(學校活動 + 補習) , 晚上九點上床一齊睇卡通(錄影OR DVD), 星期日只係早上要學珠算,之後就有半D係自由... 通常打羽毛球/單車/ VCD OR SLEEPING~

小三,大約 1 小時完成功課,教緊佢課文教學前怎樣粗略了解內容,及教後溫習明白主要的課文意思,包括自己溫習中英文默書,係時候要放手 la。

.

平日(小一&小二)做功課約1小時,温習半至1小時;weekend就補習英數+做補充練習每日約2-3小時
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

原帖由 wendy_jed 於 09-9-19 10:06 發表
囝囝啱啱升小一, 功課都唔算多, 但做得比較慢.... (佢做功課時無走開,又無乜停底,又尚算專心.. 可以佢中意慢慢一筆一筆咁寫..好似人地畫畫咁...) 我又要番工,,SO 佢放學後要去學野,(珠算/PHONICS/補習...每日一項 ), ...

你個你都好辛苦喎, 星期一到星期七都唔得閒.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我仔依家每日放學番黎都會先休息一陣,大概五點左右至會開始執功課出黎做功課,可能依家剛開學少功課,我仔大概七點前會做完兼溫埋書囉.

星期一至五我都要求佢要完成功課,星期五我都懶懶地(我自己星期五晚都要番學),我會俾個仔同我自己懶一晚囉.

星期六會瞓晏D,之後日頭都係同個仔出去玩或者游水,夜晚食完飯後就一定要佢做哂所有功課同溫書;星期日既時間就係佢自己架喇.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

建議政府立法規定11歲以下兒童每週做功課+温習+補習+課外活動不能超過30小時,違例監禁7日至3個月.

我一見到個d日日由放學玩到小朋友11點的家長就想舉報虐兒.............
無知是福

原帖由 brian61950 於 09-9-21 11:21 發表
建議政府立法規定11歲以下兒童每週做功課+温習+補習+課外活動不能超過30小時,違例監禁7日至3個月.

我一見到個d日日由放學玩到小朋友11點的家長就想舉報虐兒............. ...

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 brian61950 於 09-9-21 11:21 發表

我一見到個d日日由放學玩到小朋友11點的家長就想舉報虐兒............. ...

課外活動時間都要規限?只是"受家長指引的玩樂活動"吧了

原帖由 happyvalley 於 09-9-19 20:30 發表
小三,大約 1 小時完成功課,教緊佢課文教學前怎樣粗略了解內容,及教後溫習明白主要的課文意思,包括自己溫習中英文默書,係時候要放手 la。

. ...

你又幾好planning 喎。
我一個小3一個小2,返全日的話,多數導修堂已做完功課,放學後(4:00)就係happy time,要到我放工番來(8:30)至肯做佢地認為extra既野:kumon數同網上功課同練琴。我要極速食飯、check兩個仔學校功課、督促大帝們做extra野、學校功課改正、溫默書,中間再要加插抖氣時間(佢地!)、加插同時聆聽小3同小2既學校趣聞時間、加插讚賞佢地係happy time做既古零精怪手工時間,10:30佢地可以上床,算係我當日比較有效率既一日(大仔先小3,我開始忍受唔住要用計數機check佢數學功課!)。週一至週五課外活動有兩樣。我覺得佢地好多時間玩,但佢地仍然認為我逼得佢地太緊(都唔明,玩左4.5個鐘,至做番2個鐘野,仲係佢地兩個打我一個,阿賓妹晨咁早訓左,我仲要清理佢地抖氣時間食零食D手尾,都唔知邊個逼邊個 )。

每日放學後4:30-5:30 休息/洗澡/睇電視, 今年小一功課不多, 所以俾d時間佢睇電視, 因為每朝6點半起身到4點放學, 幾辛苦, 而且由半日學轉全日, 應該俾少少時時間等佢適應. 功課可7點前完成, 我要返工, 所以約8點開始睇功課/溫書, 如果有時間要 練琴, 10點一定耍上床啦...

逢星期5晚要學琴, 之後就自由時間

星期6要返晝班同拼音班, 星期6或日只可有一日有節目, 例如約朋友食飯, 探爺爺, 其餘時間用黎溫默書/備課/看圖書/練琴, 再有時間就自由時間, 一家三口各有各精彩, 因人我認為大人或細路, 亦要充下電去迎接下星期.....

你哋就好啦,我個小朋友仲未適應小學的生活,佢每日放學返到屋企都唔肯做功課,就算肯做都要好勞氣,莫講溫書!

‹ 上一主題|下一主題