用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

paltiBB, ron106, irhk,

交左本真係安樂晒!!!!!!!!!

你地全部揀柴米呀????
佢真係好多fans喎!!!!!!!!!!!!
你地自己網定跨網呀????

原帖由 irhk 於 09-9-25 15:26 發表

我兩點去交,有七、八個家長;
兩位識員收表,一個好似熟手啲快啲,另一位慢啲;
柴米交表唔使準備回郵信封;
如果有兄、姊已畢業,就準備兄、姊出世紙正、副本以證明關係(出世紙有父母名);
我見佢枱面有張計算表,大約兩點多啲約有 ...

雖然今日交左表~
但係感覺仲沉重左,
而家係等緊宣判
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

交左表就平常心啦!!~~~

原帖由 paltiBB 於 09-9-25 16:02 發表
雖然今日交左表~
但係感覺仲沉重左,
而家係等緊宣判

我係跨網o架~~
你呢???

原帖由 ctslhkc 於 09-9-25 15:56 發表

交左本真係安樂晒!!!!!!!!!

你地全部揀柴米呀????
佢真係好多fans喎!!!!!!!!!!!!
你地自己網定跨網呀????

我未交~~仲諗緊跨唔跨好!!!!!煩埋呢兩日,星期一交

原帖由 ron106 於 09-9-25 16:23 發表
我係跨網o架~~
你呢???

原帖由 paltiBB 於 09-9-25 16:02 發表
雖然今日交左表~
但係感覺仲沉重左,
而家係等緊宣判

Be relax!  而家只係一個開始. 如果得15分, round 1 都唔好期望咁大, 準備下round 2 點填, & 6月點作戰啦!  add oil!
晴晴媽媽

醒目開學勳章

TOTALLY AGREED!!!

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-9-25 17:13 發表

Be relax!  而家只係一個開始. 如果得15分, round 1 都唔好期望咁大, 準備下round 2 點填, & 6月點作戰啦!  add oil!

醒目開學勳章

煩惱埋今晚好喇, 開開心心享受2日假, 星期一交表....我都係前算星期一/二下午交表吧!!

原帖由 ctslhkc 於 09-9-25 17:05 發表
我未交~~仲諗緊跨唔跨好!!!!!煩埋呢兩日,星期一交

原帖由 ron106 於 09-9-25 15:34 發表
係呀~我去到起碼有30-40個排緊隊

可能下午啲人無咁集中响一個時段去交表。
有另一位家長 3:30 後去交,話大約去到 #100 左右。

原帖由 ctslhkc 於 09-9-25 15:53 發表
你地全部揀柴米呀??????
佢真係好hit喎!!!!!!全部係自己區定跨網?????

我係响 16 網內的。

今日我中午十二點去滬江交表, 佢已收左39份, 因為佢每份form都會響右上角mark返個ref. no.   收form連核對唔洗5分鐘.  交左form一天都光晒, 唔好再諗, 到11月23至算. 祝大家都成功~
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

醒目開學勳章

嘩.....你地個個忽然咁快手, 好似無乜人陪我下星期先交表吧!!

原帖由 小心女人 於 09-9-25 22:46 發表
今日我中午十二點去滬江交表, 佢已收左39份, 因為佢每份form都會響右上角mark返個ref. no.   收form連核對唔洗5分鐘.  交左form一天都光晒, 唔好再諗, 到11月23至算. 祝大家都成功~ ...

臻媽,自從開始選校我就成日上黎, 覺得你的分析都好有見地,謝謝, 我今日交左表, 但要11月先知好似太耐心掛掛!
原帖由 臻媽 於 09-9-25 23:03 發表
嘩.....你地個個忽然咁快手, 好似無乜人陪我下星期先交表吧!!

我打算星期一第一個交, 唔知排唔排到頭位呢, 因為我要趕返工, 遲過兩個鐘就要扣半日假.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

臻媽,
我費是夜長夢多 , 快快交左表好過.......!  
今日交form時, 多口問吓收form果個書記好唔好生意, 佢話估唔到今年好過上年喎.......
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

醒目開學勳章

太客氣喇, 互相學習啫, 咁你最後交表邊間呀???

朋友們, 稍後(10月3日)不如整個list我地交咗邊間囉?!?! 到11月一齊睇下有幾多人中獎吧!!!

原帖由 edf 於 09-9-25 23:32 發表
臻媽,自從開始選校我就成日上黎, 覺得你的分析都好有見地,謝謝, 我今日交左表, 但要11月先知好似太耐心掛掛!  

醒目開學勳章

我就係要番工, 又唔想請半日假, 而家度緊星期一lunch過銅鑼灣交表, 佢lunch後1:30pm起收表, 咁如無意外1:45pm走得, 咁搭車番到鰂魚涌應該約2:15pm, 咁就可偷雞唔使請半日假, 但又驚到時趕唔切?!?!

原帖由 kikiboy 於 09-9-25 23:34 發表

我打算星期一第一個交, 唔知排唔排到頭位呢, 因為我要趕返工, 遲過兩個鐘就要扣半日假.

臻媽,

多謝您詳盡&細心的回覆, 真的獲益良多。

我9月時參觀了舊基灣, 感覺良好, 當天參觀的程序很好, 有老師分組帶家長和小朋友參與1-2堂活動, 看得出學校幾有心, 亦問了一位小五/小六學生的功課情況, 他的回答很成熟得體, 說功課量平均每天5-6樣, 不用另外補習, 還有學樂器和踢足球, 亦係制服團隊。  只是好像前幾年有啲BK MAMI 對學校的COMMENTS唔係太好令我有些擔憂。

本人亦聽過聖雅各校長遘升小一&本校情況, 未來有新校舍(請問新校位置在哪裡), 小班教學合我心意, 校長的教育理念亦合乎我要求, 比較平均發展, 最理想是超過50%升英中, 可惜今年沒有升讀每間中學的確實數字。

這兩間都是暫時的首選。

本人反而對NET14的小學了解比較少, 但正如您說, 還有一年可認識了解, 希望各位媽咪多多交流。

在此亦希望各小朋友來年順利升讀心儀小學。

原帖由 臻媽 於 09-9-24 22:49 發表
4間都係好好學校, 兩間基灣係NET 16 TOP 4 之 首/次選, 而循道亦係NET 14的大熱之選, 聖雅各則是NET 12的熱門之選, 手持25分入基灣相信至少有8成機會成功, 而手持20分入循道成數都頗高, 手持20分入聖雅各都高, 但一 ...
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

通常第一日都多啲人交表,我想現在15分自行都有得抽獎?

我選丹循, 本來是北循的,但思前想後覺得新校舍對該校發展會有好影響,小朋友也有好的環境,但我是16網的, 20分, 應可以吧, 我都覺得今年多人棟呢間.我個女學校的主 任都話唔錯, 可能覺得佢match掛.
原帖由 臻媽 於 09-9-25 23:44 發表
太客氣喇, 互相學習啫, 咁你最後交表邊間呀???

朋友們, 稍後(10月3日)不如整個list我地交咗邊間囉?!?! 到11月一齊睇下有幾多人中獎吧!!!
‹ 上一主題|下一主題