用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

sorry...duplicated post :p

Dear all,
我尋晚發夢都係喎

原帖由 小心女人 於 09-9-23 16:38 發表
paltiBB,
Yes, 我打過去問, 佢地會自動count適齡兒童果10分.
我前晚發夢都係關於派位, 真係人都癲.........

醒目開學勳章

相比你之前的排位保守一點....但要提一提寶血/聖雅各/軒小都係net12的熱門, 寶血基本同聖雅各一樣多人選, 寶血偏女生多, 而聖雅各偏男生多, 放3rd機會都係一樣好微, 接近=0吧, 而且寶血總收生額比軒小/聖雅各仲小, 所以你要有充足心理準備吧!!! 如此選擇, 4th 必須係一間冷門但較好的學校, 否則當唔好彩3甲不入時, 仲有4th收你, 如同屬熱門, 咁可能真你被派到超唔理想之選!!! 都係果句, 用呢幾個月去搵其他較少聽聞的學校, 多作了解, 咁到時一個唔好彩被派入又叩唔到門, 都對學校有認識, 其實每間學校都有其優劣, 只在你認同與否!!

你有考直資/私小墊底嗎??? 我沒有, 其實你的排位跟我之前的諗法有點相同, 但自從去完寶血&聖雅各後, 再加打聽, 始之此兩校近年都好hit, 早4,5年放3rd/4th都有機, 但呢兩年都未有聽聞放3rd/4th可抽入(叩門除外)....我都煩惱排位中, 一齊努力打聽其他net12的非熱門之選吧!! 你小朋友在net12的幼稚園讀嗎?? 佢地有咩意見???

原帖由 麵包 於 09-9-24 01:47 發表
thanks 臻媽,

let me revise my choice as follows:

1: Wah Yan
2: -
3: -

1: Wah Yan
2: St James / 軒小 (pm)
3: Precious Blood
4: ???
5. ???
6. 7. 8. and so on......

is it better?  thx ^^ ...

回覆 123# 臻媽 的文章

原來寶血都係NET12 O既熱門????我囡囡係寶血幼稚園O既~~O個次去聽講座,寶小個校長話冇叩門位~~我仲唔係幾信。

臻媽,
你真係心水清架姐, 咩都暪唔到你添........hehe, 係呀, 我已有定案喇, 填左表添喇, 打算tomorrow第一日去交, 而家反而驚d書記會唔會唔見左我份form or 漏左我果份唔記得拎去教署架........ 唔好意思, 諗埋太多無謂野.
你都係兩條king呀? 我大仔係04年, 細仔係06年, 大過你細b小小.

原帖由 臻媽 於 09-9-24 01:10 發表
都好呀..呢個時候仲有閒情忽發其想,證明你心中或已有定數, 又或已將ROUND 1的結果得失睇得較輕吧!!

另叩門時我唔肯定係唔係一定要round2那張統一派位紙入學註冊紙, 如必要, 那孩子會因沒參加round 2而沒有呢 ...

李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

睇黎大家都係咁緊張喎.............真係要放鬆d至得喇.

原帖由 asman 於 09-9-24 09:03 發表
Dear all,
我尋晚發夢都係喎
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

臻媽,

你好! 昨天我專登請了半天假到基灣及循道視察路程及查詢了一點資料(向在讀媽媽), 結果是...兩間的資料是正面的, 只是基灣功課量較多, 循道會輕鬆她多, 若就它們的派位相近, 我想我會揀循道機會大.

我更看見有一循道老師好太聲喝止一學生在排隊上課時談話, 都幾嚴, 還有他們在P.4有一班精英班, 可在P.5追上,此安排幾好, 比小朋友有個進取心追上.

原帖由 臻媽 於 09-9-23 02:14 發表
純粹個人喜好--丹循 (北循(下)) .......因我選校著重品德多於成績, 亦在乎學校與學生及家長的聯繫是否可好好溝通, 另學校對比較"弱"(任何一方面)的學生是否照顧, 教學會否靈活地/是否願意配合社會大勢(如現教統局的3 ...

小心女人,

我兩個小朋友同你2條king 都係2004 & 2006出世, 我大仔 04/9月, 細女06/10月. 咁你兩個, 佢地幾多月份生日??

原帖由 小心女人 於 09-9-24 13:08 發表
臻媽,
你真係心水清架姐, 咩都暪唔到你添........hehe, 係呀, 我已有定案喇, 填左表添喇, 打算tomorrow第一日去交, 而家反而驚d書記會唔會唔見左我份form or 漏左我果份唔記得拎去教署架........ 唔好意思, 諗埋 ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

臻媽,

想請教, 如果本區有心儀小學, 咁甲1和乙1填上同一小學, 而甲2可填跨區學校??

原帖由 臻媽 於 09-9-23 23:44 發表
甲一+乙一填華仁,  乙二填聖雅各都ok, 但乙三放軒下或會有點進取吧...你要知道, 聖雅各及軒小都行小班, 加上無論軒下/軒上都好多人放於首2選, 而受歡迎程度軒小還比聖雅各高一點, 但聖雅各近年冒起得好快. 所以聖雅各/軒小如放乙3或以後(尤其軒上), 機會幾近零, 但都唔可以話係絕對, 因要視乎你對手的選校排位吧!! 你要想清楚一點你較喜歡軒小/聖雅各, 兩所學校各有優劣, 完全唔同的風格, 先看看自己較愛哪間便放2nd吧!!!  ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

paltiBB & 臻媽,

大家好 ! 我都係有兩條KING, 大囝2004 /5, 細囝2006/5
明天要交表喇 ! 我都係佳NET 16, 我諗我最後都會揀軒小,
如果要大抽獎就揀返東區, 6月再叩門軒小及其他東區小學囉!

祝大家好運 !

KATIEBBMAMA

paltiBB,
Oh,  你有一仔一女, 你就好啦, 我好想要女架.....奈何兩條仔, 真係勞氣C.......!  喂喂, 我細仔同你細女係同年同月架, 都係10月, 我仔係10月尾, 錦你女返K.1未?  我細仔都係響明我返緊K.1喇, 做細仔, 唔知佢跟唔跟到.
大仔係04年4月.
原帖由 paltiBB 於 09-9-24 15:46 發表
小心女人,

我兩個小朋友同你2條king 都係2004 & 2006出世, 我大仔 04/9月, 細女06/10月. 咁你兩個, 佢地幾多月份生日??

醒目開學勳章

我自行打算報滬江,因為近屋企,15分係咪冇可能入到架?

我2nd round應該點填好呢(大女依家讀寶血)
-滬江
-寶血
-北循/丹循
-北官

另外,佛教中華康山好似冇人揀咁o既,係咪真係唔太好呢?

我已報左一間直資,夠唔夠呢?
另外,如果直資收左,係咪等於冇左大抽獎機會呢

thanks so much~!!!

追咗呢個post好耐,跟大家學咗好多嘢,多謝哂!

我有一個好蠢嘅問題:聽日交嗰張表係咪只可以申請一間學校ga咋 (form number: POA113(Rev.5/09))?

要排位嗰份表格係咪出年一月至交?

醒目開學勳章

round 1只可交表到一間, 待11月23日公佈成績, 如未獲取錄, 便要進入round 2, 到時1月再交表到各區指定統一派位中心, round 2張表先要排位!!!

原帖由 Chole 於 09-9-24 17:58 發表
追咗呢個post好耐,跟大家學咗好多嘢,多謝哂!

我有一個好蠢嘅問題:聽日交嗰張表係咪只可以申請一間學校ga咋 (form number: POA113(Rev.5/09))?

要排位嗰份表格係咪出年一月至交? ...

醒目開學勳章

睇嚟我地都好多係2條KING, 我2條KING 係 04年1月 & 07年6月......

提提大家, 交表前最好先打去學校問多次要交D咩資料 & 可交表的時間, 原來有D學校要求要交回郵信封,好似NET 12的聖方濟各 & NET 14的嘉諾撒 & 北官都要, 而收表時間間間學校都有D唔同, 免得去到時白行一趟!!!

原帖由 小心女人 於 09-9-24 17:12 發表
paltiBB,
Oh,  你有一仔一女, 你就好啦, 我好想要女架.....奈何兩條仔, 真係勞氣C.......!  喂喂, 我細仔同你細女係同年同月架, 都係10月, 我仔係10月尾, 錦你女返K.1未?  我細仔都係響明我返緊K.1喇, 做細仔, 唔知 ...

醒目開學勳章

寶小係NET 12, 看你的排位應該係NET 14吧.....咁寶小即係跨區, 由於寶小係NET 12熱門之選, 所以如你ROUND 1唔交表至此, 而ROUND 2將佢填甲2, 機會應該=0, 浪費機會吧!!! 既然喜歡滬江, 咁ROUND 1 & ROUND 2(甲一&乙一)選滬江, 甲2可在你所列之選選一間為乙2(NET 14), 而乙3就最好選間較冷但好的學校, 如此選法對能入首3志願的成數高好多!!!

佛教康山真的好少人提, 相信你放在好後都有望, 但曾有傳聞或會收生不足, 有殺校的危機!!!! 至於呢間學校好唔好, 你可去探索一下, 我手上沒有太多呢間學校的資料!!!

你有墊底都OK, 夠唔夠真係沒有人可知, 我甚至沒有考任何的直資/私小吧!!!

其實只要排位不太進取, 入首3志願的機會好大, 除非你意向係非入滬江不可!!!

原帖由 queenie80 於 09-9-24 17:32 發表
我自行打算報滬江,因為近屋企,15分係咪冇可能入到架?

我2nd round應該點填好呢(大女依家讀寶血)
-滬江
-寶血
-北循/丹循
-北官

另外,佛教中華康山好似冇人揀咁o既,係咪真係唔太好呢?

我已報左一間直資,夠唔夠呢?
...

醒目開學勳章

甲部你喜歡填那間也可, 但能令你跨區選, 理應為非常熱門的學校, 相信甲1也不夠派, 咁何來仲會有餘額俾甲2呢?!?!

原帖由 paltiBB 於 09-9-24 15:51 發表
臻媽,

想請教, 如果本區有心儀小學, 咁甲1和乙1填上同一小學, 而甲2可填跨區學校??

醒目開學勳章

其實適當的責備我同意的, 唔係小朋友點會聽話及學懂禮貌呢?!?! 以派BAND 1中學計, 2者仍以基灣較多, 但如小朋友係BAND 1人馬, 入讀邊間學校分別也不大吧!!! 而循道初小係較輕鬆, 到高小才有精英班, 我絕對認同, 初小讓小朋友適應, 發揮潛能, 而高小都係時候催谷一下, 否則派位又何來理想, 又如何向家長們交代呢?!?!

基灣 & 循道...2選1, 我會如你一樣選循道!!!

原帖由 PAMLAM 於 09-9-24 13:25 發表
臻媽,

你好! 昨天我專登請了半天假到基灣及循道視察路程及查詢了一點資料(向在讀媽媽), 結果是...兩間的資料是正面的, 只是基灣功課量較多, 循道會輕鬆她多, 若就它們的派位相近, 我想我會揀循道機會大.

我更看見 ...

醒目開學勳章

傻豬, 咁重要的文件人家點會唔見呢??? 而且你應會全套自己KEEP 一份 COPY嗎?? 如果佢地真係咁論盡, 呢間學校入唔入都罷喇!!! 仲有到時你一定會好忙, 因為大把報紙會搵你做訪問吧!!  

原帖由 小心女人 於 09-9-24 13:08 發表
臻媽,
你真係心水清架姐, 咩都暪唔到你添........hehe, 係呀, 我已有定案喇, 填左表添喇, 打算tomorrow第一日去交, 而家反而驚d書記會唔會唔見左我份form or 漏左我果份唔記得拎去教署架........ 唔好意思, 諗埋 ...

原帖由 臻媽 於 09-9-24 20:12 發表
傻豬, 咁重要的文件人家點會唔見呢??? 而且你應會全套自己KEEP 一份 COPY嗎?? 如果佢地真係咁論盡, 呢間學校入唔入都罷喇!!! 仲有到時你一定會好忙, 因為大把報紙會搵你做訪問吧!!  

...
‹ 上一主題|下一主題