用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09/10 K1 上幼 "望" 班同學仔
go

09/10 K1 上幼 "望" 班同學仔 [複製鏈接]

唔知有無上幼 "望" 班同學仔呢? 因為我問我仔學校情況, 佢永遠答 "我唔知道" , 我想了解多些佢班的情況? 好似每班都有分組, 有些用 '食物' 或 '交通工具' 等, 希望有媽咪可幫我。Thanks a lot!
   0    0    0    0

Hello!!! 我個仔仔都係09-10上幼望班喎!!!

我聽我個b講, 佢話佢地個班有分三個組別, 分別係星星組, 太陽組同埋月亮組, 佢地d野應該好多時都係分組做... 我個仔仲話每組都會有個組長添, 組長好似係大家輪住做, 負責幫手攞吓顏色筆咁喎, 佢仲話做組長個個會有個星星標誌 (唔知貼係個位度定係掛係身啦...)

佢仲話老師出面有張叫乖仔椅的物體, 佢話邊個小朋友唔乖, 老師就會請佢去個度坐, 但係so far應該未有小朋友坐過囉... 不過, 就唔知係真定假囉...因為你知佢地講個d野有時都唔知邊句真邊句假嫁啦...

今個星期咪家長會嘅... 到時我都會問返佢個老師求證吓先!! heehee

我仔仔其實都仲有講好多學校嘅野俾我聽... 不過, 一時間記唔得晒咁多, 你睇吓有咩你想知就問啦, 我睇吓個傻豬有冇講過, 有就話你知啦!!!

Hello, yyqueen

昨晚我問囝囝佢係什麼組時, 佢都答 '月亮組' , 我問咗3次佢都答 '月亮組', 佢應該係'月亮組' , 跟住其他問題就答 '唔知道呀!'  我比佢激死啦!  

昨晚我問囝囝佢係什麼組時, 佢都答 '月亮組' , 我問咗3次佢都答 '月亮組', 佢應該係'月亮組' , 跟住其他問題就答 '唔知道呀!'  我比佢激死啦!  

原來你個仔仔係月亮組! 哈哈哈!! 我個仔仔係星星組, 咁佢地唔同組lu...

唔緊要啦, 慢慢黎啦, 始終怡家都只係開左學一個月未夠, 等佢地都熟習d個度, 我諗你個仔仔都會慢慢講多d野俾你知; 而且, lee個星期六咪家長會嘅, 有乜唔清楚可以到時問返老師, 不過, 睇佢個schedule編排的時間咁短, 又要聽個talk先, 一班又有咁多個小朋友, 我估到時可能都只係大圍咁講吓, 都唔知有冇機會單對單問老師野嘅.... 最好就有啦, 因為雖然我個b講左好多野俾我聽, 但係都想從老師口中知道吓佢係學校到底點樣...  

原帖由 enochmama 於 09-9-24 09:56 發表

昨晚我問囝囝佢係什麼組時, 佢都答 '月亮組' , 我問咗3次佢都答 '月亮組', 佢應該係'月亮組' , 跟住其他問題就答 '唔知道呀!'  我比佢激死啦!   ...

回覆 1# yyqueen 的文章

Hello!! 我個囡係上幼望"太陽組"。

好多時亞囡會唱吓學校d歌仔比我聽,如:火車歌、 (歌詞:「嘟、嘟、嘟、嘟..火車開,嘟、嘟、嘟、嘟..火車快,嘟、嘟、嘟、嘟..過山窿,帶我平安回到家中」!)
快樂笑笑...等。有時話音樂堂去音樂室,莫老師彈琴,冼老師教唱歌。運動堂,去四樓,會分組輪流玩"滑梯"。
在校會去三次toilet

Hello, 我阿囝係"月亮組" , 嘩....你囡囡仲會唱歌比你聽, 好羨慕, 我有時問我囝 '老師姓 ﹖', 佢居然答我佢以前N1時嘅老師姓, 你話激咁激死!!!!!!

原帖由 komama 於 09-9-25 10:56 發表
Hello!! 我個囡係上幼望"太陽組"。

好多時亞囡會唱吓學校d歌仔比我聽,如:火車歌、 (歌詞:「嘟、嘟、嘟、嘟..火車開,嘟、嘟、嘟、嘟..火車快,嘟、嘟、嘟、嘟..過山窿,帶我平安回到家中」!)
快樂笑笑...等。有時話音樂堂 ...

回覆 1# enochmama 的文章

enochmama,

我估男孩子慢熱d,我估遲d你仔仔warm up咗就會有好多事話你知!!

你可以試叫唱"有仔雀仔跌落水",我亞囡話莫老師有教,「一路唱、一路玩」!!

komama,
多謝你的分享, 我會再試引導佢說說學校的事情。

各位媽咪:
可否幫忙告知我明天的家長會的時間情序, 由於我囝無返學3日, 我只知道9:15am要到學校, thanks a lot!!!

Hello,

我個仔仔係"星星組", 佢有時都會講下學校嘅事, 不過要好主動問。以前佢讀nursery會好閞心咁分享比我地知, 唔知點解而家無咁多野講....可能未慣啦.  anyway, 希望明天有機會認識各位家長啦!

原帖由 enochmama 於 09-9-25 20:01 發表
komama,
多謝你的分享, 我會再試引導佢說說學校的事情。

各位媽咪:
可否幫忙告知我明天的家長會的時間情序, 由於我囝無返學3日, 我只知道9:15am要到學校, thanks a lot!!! ...

hello, komama

今日家長會找不到你呀, 錯過認識你的機會, 希望下次再互相認識過, 我有問我囝是否有同學仔叫 '天悅', 佢話 '有呀!' 佢仲話'天悅'是 '太陽組', 我諗佢哋係識

enochmama

hello, ally1022

因為唔知你囝囝叫什麼名, 今日錯過認識機會, 你個仔已經好過我個仔, 你主動問,佢會答, 而我仔佢有時就唔答或是問非所答, 令我

Hello各位媽咪:

講咗咁耐, 一直唔記得報上囝囝姓名 : 梁以樂 - 月亮組
多多指教

enochmama,

今日家長會我在禮堂找不到你呀!因為我今日要趕住返工,所以在課室時,冼老師一話可以走,我就在12時走了!!你有留下來嗎!??
等我明天放假都試吓問亞囡是否識得你仔仔!!你仔仔識話'天悅'是 '太陽組'都是一個好開始,你記得要讚賞他呀!!

原帖由 enochmama 於 09-9-26 17:14 發表
hello, komama

今日家長會找不到你呀, 錯過認識你的機會, 希望下次再互相認識過, 我有問我囝是否有同學仔叫 '天悅', 佢話 '有呀!' 佢仲話'天悅'是 '太陽組', 我諗佢哋係識

enochmama ...

So Good ....
原本我都想開一個 topic 係上幼望 +
我見隔離 k1 topic 都唔係咁易搵到同學仔
家下真好囉 !

我小朋友叫 "凱文"呀...(男仔)

我個仔初初返頭一個星期
返到屋企都會有好多分享
話比我聽學校..點...點...點
但近期少左
唔係...係隔離 topic
我又唔知英文老師叫 "miss silvia"
倒水既姐姐叫 "華姐"
之前, 問佢咩組...又唔識講

睇完隔離 topic 問返佢先答到我....

今日先知班房係分 "星星" "月亮" "太陽" 組

煒翹媽咪. 我問左 "凱文" 佢唔係 "星星" 組喎
佢話佢已經搬左去 "太陽" 組啦
等 冼老師打電話黎, 先可以求証到啦.

凱文話除了 "莫" 老師會彈琴
冼老師都會彈琴琴 ? 唔知係米呢 ?

仲有, 凱文話張 chair 係叫 "乖乖" chair 喎
係比乖乖既小朋友坐 ?????

係啦 !! 大家可以係 babykingkom 網頁中既
個人資料入面
暱稱 ---> 加入 [[[小朋友既名字]]]
咁大家就容易記得係那一位小朋友既媽咪啦  

hello 凱文媽咪

我囝都話冼老師彈琴, 而小朋友就唱歌, 可能冼老師都會彈琴喎!
但係問佢張  "乖乖" chair 的事, 佢就好似發夢, 答我 " 吓.....我唔知呀"

hello komama

因為家長會我遲到, 所以坐得好後, 家長會之後有留下來一會, 和冼老師說一會兒, 講吓阿囝在校的情形, 我比較担心佢唔識同小朋友相處, 我發覺佢由細細個已經唔係好和小朋友一齊玩
天悅有沒有兄弟姊妹, 你們住那區? keep in touch

Hi Mandy,

今日我地講係我地4個(包括你)都係太陽組呀, 無話凱文係星星組喎。 凱文從DAY 1開始已係太陽組, 無調過組, 但調過位, 因為之前佢係坐阿仔隔離, 而家就調開左, 但依然都係太陽組。 我地只話佢地班係分 星星, 月亮, 太陽 3組。

For you all information, 冼老師話應該下學期才會幫小朋友調組, 所以現時的分組應會維持一斷長時間。

煒翹媽咪. 我問左 "凱文" 佢唔係 "星星" 組喎
佢話佢已經搬左去 "太陽" 組啦

keep in touch!!  (pls check pm)

原帖由 enochmama 於 09-9-26 22:34 發表
hello komama

因為家長會我遲到, 所以坐得好後, 家長會之後有留下來一會, 和冼老師說一會兒, 講吓阿囝在校的情形, 我比較担心佢唔識同小朋友相處, 我發覺佢由細細個已經唔係好和小朋友一齊玩
天悅有沒有兄弟姊妹,  ...
‹ 上一主題|下一主題