用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09/10 K1 上幼 "望" 班同學仔
樓主: enochmama
go

09/10 K1 上幼 "望" 班同學仔 [複製鏈接]

alexisma

唉呀....我攪錯晒 tim

係啦....我係咁問凱文係米調左組
佢話祗係調左位

哈哈....咁即係佢都講到
妳小朋友係米坐校車 / 自己湊返學 ?
妳係米仲有一個 K3 小朋友 ?

anyway, thank you for your information !!

原帖由 Alexismama 於 09-9-27 01:01 發表
Hi Mandy,

今日我地講係我地4個(包括你)都係太陽組呀, 無話凱文係星星組喎。 凱文從DAY 1開始已係太陽組, 無調過組, 但調過位, 因為之前佢係坐阿仔隔離, 而家就調開左, 但依然都係太陽組。 我地只話佢地班係分 星星, 月亮, 太 ...

Hi Mandy,

我個大女係P3, 唔係K3啦!

原帖由 HermanWai 於 09-9-27 23:55 發表
alexisma

唉呀....我攪錯晒 tim

係啦....我係咁問凱文係米調左組
佢話祗係調左位

哈哈....咁即係佢都講到
妳小朋友係米坐校車 / 自己湊返學 ?
妳係米仲有一個 K3 小朋友 ?

anyway, thank you ...

咁多位望班同學仔, 我想問吓大家尋日應該收到一份叫我地去校慶annual dinner嘅通告, 我想問吓你地會唔會去呀?? 我同我老公都唔知去唔去好, 好似應該去, 但係又驚唔知到底有冇幼稚園的同學仔去, 所以, 想問吓大家意見先!!!

Hello, 樂熙媽咪

我其實都有同感, 我都覺得好似應該要去, 但我老公唔認同, 佢話應該中、小學生家長或很多舊生會出席, 一來阿囝返得1個月學,佢話我地又唔識老師,又唔識其他家長, 所以我地多數唔會出席!

Hello 以樂媽咪!!!

咦... 咁你地係咪會唔去呢?? 係囉, 會唔會到時一個同班同學仔都冇嫁... 都好煩喎... 但係佢120週年又好似好大慶典咁... 唔去會唔會唔係幾好呢?? 不過, 如果去都只係齋坐食一餐, 咁其實去唔去又好似無乜所謂咁..

其實如果知道都會有同班嘅同學仔去, 咁去吓都無妨嘅, 咪當聯誼吓囉... heeheehee

請問有冇其他望班的同學仔已經決定左會去嫁?? 最衰星期五就要交表, 想等耐d睇吓其他同學仔的反應都唔夠時間... 咁究竟去唔去好呀????

原帖由 enochmama 於 09-10-7 22:32 發表
Hello, 樂熙媽咪

我其實都有同感, 我都覺得好似應該要去, 但我老公唔認同, 佢話應該中、小學生家長或很多舊生會出席, 一來阿囝返得1個月學,佢話我地又唔識老師,又唔識其他家長, 所以我地多數唔會出席! ...

hi, 樂熙媽咪

因為我老公唔肯去, 得我一個....我實唔會自己去, 等我問吓天悅媽咪會唔會去, 問到再話你知啦...

好好好, 唔該晒先, 如果班中有其他同學仔都會去, 咁去吓都無妨... 但係如果全班都冇人去, 咁就真係無謂去囉...

原帖由 enochmama 於 09-10-7 23:04 發表
hi, 樂熙媽咪

因為我老公唔肯去, 得我一個....我實唔會自己去, 等我問吓天悅媽咪會唔會去, 問到再話你知啦...

其實都值得去 !

因為一定會見到好多表演,
可以同仔女睇下呢個大場面
d 師兄師姊既成就....

雖然, 唔知佢地明唔明白

我估遲 d 會有 CD 比家長購買
到時, 我會支持一下. :)

(但我唔去, 一去要4個人去..... )

原帖由 yyqueen 於 09-10-7 23:42 發表
好好好, 唔該晒先, 如果班中有其他同學仔都會去, 咁去吓都無妨... 但係如果全班都冇人去, 咁就真係無謂去囉...

今日凱文話, 班 d 同學唔乖比老師罰 ???

但好開心係咁唱 :
If you're happy and you know it, clap your hands
If you're happy and you know it, clap your hands
If you're happy and you know it, then your face will surely show it
If you're happy and you know it, clap your hands.

佢話係冼老師今日教, 凱文勁開心 呢 !!

hello 凱文媽咪!!

係呀, 我個仔都同我講話冼老師有張乖乖chair, 邊個小朋友唔乖, 老師就會請佢去坐, 我個仔話佢個組有個同學仔都幾百厭, 成日騷擾隔離嘅同學仔, 所以, 老師已經請過個個同學仔坐啦!! (當然, 幾成真, 幾成假, 唔敢肯定, 因為佢地講野有時真係只可以打個八折... heeheehee, 不過, lee單可能係真嘅, 因為佢成日都會講)

我阿仔又冇返黎唱英文歌喎, 反而唱中文歌多, 好似"我的座位在那兒"個隻同埋lee排就唱"tum tum轉, 花燈轉"個隻...

死啦, 咁樣睇落, 好似全班都冇人會去個個annual dinner咁喎, 咁究竟我地去唔去好呢?? (其實都係, 唔好講話你4位, 就算我3位, 我都覺得好貴)

但係又係喎, 好少機會見到咁大場面嫁喎... 咁點呀???

原帖由 HermanWai 於 09-10-8 00:12 發表
今日凱文話, 班 d 同學唔乖比老師罰 ???

但好開心係咁唱 :
If you're happy and you know it, then your fac ...

樂熙媽咪

唉呀...原來我攪錯左 tim
今日冼老師打電話黎
我問左啦....學校係無唱英文歌

但是, 凱文都無係屋企唱學校既歌
反而成日唱上年 k1 班教既歌
凱文有話班入面有同學唔乖....
咁老師話比我知, 佢會同小朋友講唔乖
就唔准 / 唔可以...點..點..點

所以, 凱文就會返黎話今日又有同學唔乖囉

至於, dinner 妳去啦....
咁妳返黎先可以 8 比我地知呀嗎

我知應該會有幼稚園同學去既

呢 d 大場面, 亞哥高年級時睇過
所以, 我覺得都值得帶佢去睇吓既.

mandy

原帖由 yyqueen 於 09-10-8 07:29 發表
hello 凱文媽咪!!

係呀, 我個仔都同我講話冼老師有張乖乖chair, 邊個小朋友唔乖, 老師就會請佢去坐, 我個仔話佢個組有個同學仔都幾百厭, 成日騷擾隔離嘅同學仔, 所以, 老師已經請過個個同學仔坐啦!! (當然, 幾成真, ...

Hello 凱文媽咪!!

唔緊要, 始終我地唔係跟住佢地上堂, 又唔係day day直接到學校接送 (suppose你仔仔都係搭校車, right??) 所以, 到底佢地係學校學左d乜, 遇到d乜, 其實真係單靠佢地自己話返俾我地知或者靠佢地表現出黎, 我地好多時都係估估吓, 所以, 搞錯左一d都唔出奇... heeheehee

我問返我阿b, 問佢:你係咪有個同學仔叫凱文呢?? 我阿仔d反應好好笑, 佢即係"look"大隻眼問我:咦?? 媽咪, 你咁都知嘅??? 好好笑... 我話俾佢聽, 係呀, 媽咪有隻眼仔痴係你個身度, 所以, 你係學校乖唔乖我都睇到嫁... 哈哈哈, 咁佢跟住同我講話係呀, 佢有個同學叫凱文, 不過, 佢係太陽組嘅, 所以, 我阿仔冇同你阿仔一齊玩, 我問佢點解冇同凱文玩呀? 佢話, 佢係太陽組家嘛, 我隻手邊有咁長呢?? 佢張枱好遠嫁... 真係笑死我...

至於個annual dinner... 遲左啦... 我同我老公講完話似乎冇乜幼稚園的同學仔去, 佢就話咁唔好去囉... 其實, 佢一知道個價錢同埋地點, 都已經唔想去, 不過, 佢初初都係諗住如果多同學仔去就去啦, 唔係d咁嘅場面, 其實會好悶...

我個仔先好笑, 一聽見話唔去食飯, 就嘈嘈閉話一定要去, 我同佢講, 我話你返去問吓老師多唔多同學仔去先啦, 怡家tick左唔去先... 真係問到有好多同學去先改返啦, 咁佢先肯去返學... 至於佢會唔會真係去問, 就唔知啦... (我估佢都唔會問多, 因為我早兩日已經叫佢問吓佢隔離左右d同學仔睇吓有冇人去, 但係佢day day返黎都話唔記得左問...不過, 又咁講, 問個小朋友自己, 都係嘥氣嫁囉... 因為佢地可能都唔知daddy, mammy到底去唔去... )

原帖由 HermanWai 於 09-10-9 01:33 發表
樂熙媽咪

唉呀...原來我攪錯左 tim
今日冼老師打電話黎
我問左啦....學校係無唱英文歌

但是, 凱文都無係屋企唱學校既歌
反而成日唱上年 k1 班教既歌
凱文有話班入面有同學唔乖....
咁老師話 ...

anniversary dinner

原帖由 yyqueen 於 09-10-9 08:21 發表
Hello 凱文媽咪!!

唔緊要, 始終我地唔係跟住佢地上堂, 又唔係day day直接到學校接送 (suppose你仔仔都係搭校車, right??) 所以, 到底佢地係學校學左d乜, 遇到d乜, 其實真係單靠佢地自己話返俾我地知或者靠佢地表現 ...

My son "Lok Yin- Anson" just sit next to your sweetie"Lok Hei".  Nice to meet you.  Hope to meet you at the anniversary dinner.

凱文話

Lok Yin & Lok Hei 係月亮組

唔知佢講得 arm 唔 arm 呢 ?

原帖由 katieleung 於 09-10-12 16:01 發表

My son "Lok Yin- Anson" just sit next to your sweetie"Lok Hei".  Nice to meet you.  Hope to meet you at the anniversary dinner.

凱文今日話 :

康文用將糊搽落天佑隻手, 跟住冼老師話康文
唔比佢放學

妳地小朋友今日有無講呢樣野呢 ??

Lok Yin and Lok Hei

原帖由 HermanWai 於 09-10-14 22:09 發表
凱文話

Lok Yin & Lok Hei 係月亮組

唔知佢講得 arm 唔 arm 呢 ?

Dear HermanWai,Yes, your sweetie is correct.  

so good !

即係証明凱文記得 d 同學仔啦 !
呢幾日凱文都講到其他同學名
不過, 我唔記得左

原帖由 katieleung 於 09-10-16 15:16 發表

Dear HermanWai,Yes, your sweetie is correct.  

各位媽咪,唔知冬季校服幾時開始有得買﹖而學校書局星期六開唔開呢﹖

幾時有得賣就唔肯定, 但宣佈左幾時換季後應該就有架啦,星期六書局係唔開架。

原帖由 enochmama 於 09-10-23 16:19 發表
各位媽咪,唔知冬季校服幾時開始有得買﹖而學校書局星期六開唔開呢﹖

各位媽咪:

11月27日的嘉年華會唔知是1:00pm回到學校或是1:30pm回到學校呢? 因為唔見咗通告!

‹ 上一主題|下一主題