用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小英文科, 全部要用"了草字", 教署規定? ...
go

高小英文科, 全部要用"了草字", 教署規定? [複製鏈接]

小女學校由小四開始至小六規定, 英文科一定要用"了草字", 不論平時家課/考測默. 請問各位知否是否教署規定的?

事關亞女寫"了草字"非常"了草", m/n, u/v, a/o, 經常都會出錯, 而且寫得好慢, 會比用正階慢三分一至一半時間, 如果咁樣去考試, 真係一百都變六十八, 好鬼担心.

大佬現今香港地有幾多時會接觸到英文"了草"? 電視/書信/報紙雜誌/上網? 真係諗唔到. 學下寫無所謂, 但有必要咁著重嗎?

請指教.
   0    0    0    0

原帖由 Ting0329 於 09-9-21 13:38 發表
小女學校由小四開始至小六規定, 英文科一定要用"了草字", 不論平時家課/考測默. 請問各位知否是否教署規定的?

事關亞女寫"了草字"非常"了草", m/n, u/v, a/o, 經常都會出錯, 而且寫得好慢, 會比用正階慢三分一至一 ...

我都想知.

原帖由 Ting0329 於 09-9-21 13:38 發表

事關亞女寫"了草字"非常"了草", m/n, u/v, a/o, 經常都會出錯, 而且寫得好慢, 會比用正階慢三分一至一 ...

寫了草英文,乜唔會寫得快 d,容易 d,當年我覺得個了草 s 好鬼得意添,好似把刀。

寫得唔好, 咪叫佢寫好d lor
因為自己寫得唔好, 就覺得過份著重, 會唔會過份保護呀

我都想知,亞仔亦有問,點解要用草書,佢問我同老公係唔係長大後係用草書寫野.
我個仔今年下學期開始要用(p.3) 都有小小擔心,不過小朋友適應力好強,應該無問題

吾一定ga!

亞囝都系寫 "了草" 寫得吾好。
於 P.4 時老師都有規定要寫 "了草" 做功課。
但於考試時老師會根據佢地的能力, 給預 "意見" 考試時最好是 "正楷" 定 "了草"

到左 P.5 及現在 P.6 了是小朋友自由決定用咩 "了草"  又得 "正楷" 又得, 不過我見如小朋友功課時如做錯老師改卷寫 MODEL ANSWER 時用 "了草" 。

但我見st mary的中一中二學生的作文都用正階, 不是用了草, 我以前細過好鐘意寫了草, 而家d學生好忙, 好似無時間去學點寫字, d筆順都錯和d字唔靚, 因為都無時間逐筆逐筆去教

我囡p.3時已經要用了草,初頭唔適應時真係寫得好慢架,個時問老師點解要用了草,老師解釋係了草會寫得快d,等佢地早d適應,因為中學比較多notes要抄喎。

我呀仔小三開始學,小四一開始就係咁寫了草COPYBOOK,到現在差不多全本寫完,成三四十頁,每次做四篇,寫到手軟。最初寫得好慢,花好多時間,不過工多藝熟,而家好左好多,快左同字體OK,可能就係怕佢地唔熟,阻礙佢地默書,測驗等表現。雖然係辛苦,都無計啦,鼓勵下D小朋友囉。

原帖由 amy625 於 09-9-21 23:39 發表
我囡p.3時已經要用了草,初頭唔適應時真係寫得好慢架,個時問老師點解要用了草,老師解釋係了草會寫得快d,等佢地早d適應,因為中學比較多notes要抄喎。

中學影相影過黑板咪得,唔洗抄。

對我來講, 英文了草字 = 中文毛筆字, 學下無所謂. 但大個左根本用唔著, 覺得好浪費時間/心神. 我的心態係咪太實際左d?

我會一方面叫亞囡寫好d, 一方面會對學校反映我的觀點, 不過睇來都冇咩結果.

我細仔(p.3)都是剛開始學寫"了草", 寫得很慢,但無辨法.
回想大女當年都係寫得很慢,又寫得唔靚, 但現在p.6了, 寫得幾好又快.
我個人又覺得學寫毛筆字和英文了草無所謂, 只係學多樣字體而已.

其實小朋友寫慣左就好快適應,我女女初初都寫得好辛苦,但E+就越寫越靚,老師仲讚佢tim. 不過我覺得小草的a, o, m, n,u, v 呢幾個字真係好容易mix up,我怕默書或者exam個陣寫得吾好俾老師當佢錯同埋有啲字如果連埋一齊寫好似吾係好順咁.不過E+我自己寫啲字都係一半正楷一半係遼草 ,最緊要係方便.

你講嘢都係直接嘅人

我冇諗到寫了草都會有問題,因為我都好鐘意寫了草,覺得佢好有美感同埋寫得又快.

唔緊要啦,叫小朋友留心D去寫m/n,u/v,a/o,咪比D鼓勵佢囉,唔好喺佢面前話小草冇用喎,費事佢有得賴, 寫多D就會惦嫁喇,唔好咁鬼擔心啦.

原帖由 hhma 於 09-9-21 16:59 發表
寫得唔好, 咪叫佢寫好d lor
因為自己寫得唔好, 就覺得過份著重, 會唔會過份保護呀

補充:

我好鐘意得閒無事由a至z,順序串連咁寫,唔知會唔會有用呢,

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-30 07:25 發表
你講嘢都係直接嘅人

我冇諗到寫了草都會有問題,因為我都好鐘意寫了草,覺得佢好有美感同埋寫得又快.

唔緊要啦,叫小朋友留心D去寫m/n,u/v,a/o,咪比D鼓勵佢囉,唔好喺佢面前話小草冇用喎,費事佢有得賴, 寫多D就會 ...

乜o吾係除了填表格外,大部份時間書寫都用草書嗎.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

Agree x 2.

These 20 years, most of the people rely on the computer, then changing the written habbit and forget the right way to write.

原帖由 OO記 於 09-9-30 10:34 發表
乜o吾係除了填表格外,大部份時間書寫都用草書嗎.

我個仔係五,六年班用曬'了'草, 最麻煩係寫得唔好就當錯 !
其實e+ d英國人都唔多寫'了'草啦, 都唔與時並進嘅 !

小朋多學一種技能 (基本技能),有何不妥。
如果他們不懂寫,他們懂看嗎?
現在是全班一起學習,小朋友大家一起面對寫錯要扣分的規則,十分公平。當他們熟識了,會十分享受寫得快和漂亮的感覺。
‹ 上一主題|下一主題