用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生發燒問題
go

中學生發燒問題 [複製鏈接]

原帖由 tinetinew 於 09-9-22 14:13 發表
hi,

我仔前星期都病,我睇兩次醫生,佢哋都冇做測試!唯有係佢發高燒(103度幾)期間沖凍水涼,多飲水,多抹身,係佢退剩99度,我轉睇中醫,跟住食中藥飲果汁,食咗兩劑中藥,痾咗幾次,佢喉嚨痛好返,只係有些咳!呢個方法對我亞 ...

我細仔尋日放學後燒到 39.x度,私家醫生快速測試驗到甲型流感,有7成以上機會係豬流感,要食特敏福。醫生仲話家人好大機會被傳染!

tinetinew>>

飲乜果汁呀?中醫食乜中藥呢?
thx!

原帖由 tinetinew 於 09-9-22 16:34 發表
我仔病徵:喉嚨痛、發燒、咳!盡辦法令佢退燒先~我仔沖凍水涼,幾個鐘一次,不停抹身,一個鐘飲一至兩杯水,佢轉微燒時,我就捉咗佢睇中醫,不過我停咗西葯over12hrs,才俾中药佢飲,飲完药隔兩三個鐘就俾果汁佢飲(火龍果、奇異果或萍果汁)!我亞仔飲咗兩劑就清咗喉嚨痛,如果你住係黃大仙附近我可介紹亞仔睇個中醫俾你!

隔離topic mandy話特敏福有副作用,我去睇醫生佢又冇幫亞仔check(有一次去醫院睇街症),佢total病咗五日,期間擔心死我!

不過退咗燒而有喉嚨痛及咳,以下條form或者可幫到手,但當然執药時最好問清楚,因每個人唔同:
養陰清肺湯:(我果邊收三十蚊一劑,不過預咗飲完會痾兩三次)
生地
甘草
川貝
元參白卓
薄荷葉(後下)

yuk hei mum

yukheimum>

Thanks!
我有問e生特敏福有乜副作用,佢話冇!
唯有信佢食lor!
‹ 上一主題|下一主題