用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

圓玄小學新校長 [複製鏈接]

妳的小朋友是否一年級?,保良局建立圓玄小學的理念是愉快學習和半國際班,班主任教英文/常識/班務,外籍老師教英文/常識/體育和閱讀堂,,現在這位新校長將學校改爲傳統學校,專科專教,外籍老師只教英文,會令小朋友接觸外籍老師的時間少咗好多,新校長將原來的理念扭曲反轉成為傳統學校,如 果要讀傳統學校根本無需要選擇圓玄,當晚家長會完全沒有發問時間,全部只有校長講,他的氣焰像一個火球,目中無人無家長,妳知不知道這位新校長的來頭,他是油痳地天主教小學(海泓道)的退休校長,試問一間官立學校和年幾大的校長,可以領導一間特色的學校,妳話的活動大樓,早在三四年前以經講過話要起,校長只不過在家長會講出來,等大家以為佢一做校長就能夠起活動大樓,如果妳唔清楚國際班的教法,可以問吓人,國際班個個都係坐在地下,八字"橋"腳坐,什麼叫做燙校服,我哋校服的料好覯,洗完根本無需燙,校服污糟就話買過,我哋想小朋友愉快學習和無噤大壓力至會選擇圓玄小學,想起八月八日介紹新校長,佢講過唔會標籤小朋友,以家開咗學,就話要遘成績,講分數,佢想將小朋友精英制,妳可以擔保妳的小朋友名列前茅?
   0    0    0    0

我都認同你的講法,個校長以為自已高高在上,目中無人,在當晚連發問時間都等你無得問,我都好希望下年可以見到佢,(等佢攪完大改革,根住啪吓patpat就走人)個個如是,不止校長,連啲舊老師(上台嗰d主任)都變了沒有以往咁nice,高格咗!我真的有點擔心,在秦始皇的統治下會點?在權力鬧爭下啲小朋友學習會開心咩?

原帖由 sukilaimama 於 09-9-22 20:43 發表
妳的小朋友是否一年級?,保良局建立圓玄小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c的理念是愉快學習和半國際班,班主任教英文/常識/班務,外籍老師http://ads.baby-kingd ...

原帖由 cici2009 於 09-9-24 21:56 發表
我都認同你的講法,個校長以為自已高高在上,目中無人,在當晚連發問時間都等你無得問,我都好希望下年可以見到佢,(等佢攪完大改革,根住啪吓patpat就走人)個個如是,不止校長,連啲舊老師(上台嗰d主任)都變了沒有以往咁nice,高格咗!我真的有點擔心,在 ...

校長的話我就冇咩意見...

不過你話上台舊老師冇以前咁NICE..我就唔認同
好似G.S的主任都係舊老師..今年已經冇教我小朋友啦..不過我小朋友話佢係集隊時主動去找我小朋友傾計..另外係今個星期一我接放學時見到佢..佢主動同我地傾計..
其他舊老師我見佢地時都有打招呼,傾幾句..一點都冇變
其實我成日做家長義工所以可以經常接觸得到老師..

不如你地都考慮下做家長義工呀..咁可以接觸多D老師..咁溝通自然好好多啦..

我好相信一個8月先至正式上任的新校長, 似乎未必咁有power可以做到秦始皇 請大家諗清楚, 校長既職級就等同私人公司的Managing Dicector, 老師就係Dept manager, 學生係由老師直接管理, 如果對學生管理不善, 是老師的責任, 街外人就會話校長點點點 .....大家都知道學校的每一位老師都係受過高深教育的, 試問如果呢一班老師唔認同新校長的做法, 你估佢地會唔會改革成功呢 佢地e+咁計分法, d老師唔辛苦既咩 在初開學時都同幾個老師傾過, 佢地個個都話新校長做野好有系統, 個個都話好buy佢喎 攪咁多野其實最辛苦既係班老師, 佢地都未出聲, 返左2x日學就係咁批評, 似乎主觀左d喎 至於小朋友可唔可以名列前茅, 家長的角色都好重要, 在呢樹返學, 小朋友的而且確可以好輕鬆, 好容易就將英普學得好好, 更會慢慢察覺到小朋友的學習程度係俾一般津小高  當內心沾沾自喜時  才發現自己的小朋友只是班中或級中的中位或是以下的成績, 咁算唔算遲呢??? 就係呢個時候, 才醒覺原來班內的競爭也很激烈, 是很平均的, 考得入呢間學校, 你會唔會甘心自己小朋友的能力只係升band2中學呢 其實真正俾壓力小朋友既係我地根本離唔開香港的教育制度  而校長只係以一個管理層的身份去推動老師幫佢做野, 令小朋友及早去適應呢個社會, 老師係專業的教育工作者, 都認同佢而肯去配合喎 現在的年青人行為真的是很不付責任, 到佢地做出的出位行為時, 人地就會問佢係邊間學校教出黎既  你都唔想第日在youtube見到自己個小朋友做港男,港女主角, 俾人post晒d相黎唱佢讀c片呱
‹ 上一主題|下一主題