用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 4年級先至學公文中,吾知對普通話拼音有冇幫在呢? ...
go

4年級先至學公文中,吾知對普通話拼音有冇幫在呢? [複製鏈接]

女女啲拼音好水,聽人講公文中係focus係拼音果方面,吾知女女E+去學會吾會太遲,係吾係真係有幫助呢?其實公文中係學啲乜野嫁呢? E +好煩,吾知俾佢學公文中好還是去啲普通話班到學好呢? 有冇媽咪可以分享吓!

謝謝,
   0    0    0    0

我個女都係四年級下學期開始學公文中, 初初係因為佢中文寫作同造句差所以比佢學, 點知係用普通話學中文於是我個女就要由最低級學起 (拼音), 而家剛剛升小五佢巳經掌握到拼音技巧甚至用普通話讀遍文章都好好聽(雖然唔係全部識讀但都有紋有路)

回覆 1# sharonl168 的文章

請問你小朋友的中文在閱讀理解方面有沒有進步呢?

回覆 2# sharonl168 的文章

hi sharonl168...
小兒今年也是小五生...但寫作太弱...請問你女兒學公文中...除普通話外...寫作方面有沒有幫助呢?

加油,

我分享自己的意見,  公文中 - 主要是學拼音, 而且有CD,每天都要用半小時聆聽.  如果小朋友的功課量又許可,他自己可以有能力自學自習,他便可以學到拼音的標準技巧.  但如果他的學習能力未能應付學校的功課,他學習的進度不會理想.  加上,如他的發音有問題,老師(公文老師)未必可以糾正.
相比較普通話老師一定可以面對面糾正.  但是,如果你要因應老師與學生的人數.  所以可以找老師一對一或二,進步會加快.   

B.RGDS
CANDY
原帖由 加油 於 09-9-24 10:06 發表
女女啲拼音好水,聽人講公文中係focus係拼音果方面,吾知女女E+去學會吾會太遲,係吾係真係有幫助呢?其實公文中係學啲乜野嫁呢? E +好煩,吾知俾佢學公文中好還是去啲普通話班到學好呢? 有冇媽咪可以分享吓!

謝謝, ...
Best Regards
Candy

原帖由 2526 於 09-9-25 11:37 發表
hi sharonl168...
小兒今年也是小五生...但寫作太弱...請問你女兒學公文中...除普通話外...寫作方面有沒有幫助呢?

寫作暫時末見成效因為而家主要係拼音為主, 因為要打好底續步上!

原帖由 heiB 於 09-9-25 08:51 發表
請問你小朋友的中文在閱讀理解方面有沒有進步呢?

我個女而家係用cd聽故事, 聽完後答小小問題但對於佢嚟講問題淺咗少少但係普通話方面佢就聽得明90%(以前係聽得30%咋)

cluk15hon,

多謝你的分享. 其實我個女好冇自制能力嫁,睇過其他媽咪分享, 我諗公文中文都係俾個啲好有主動的小朋友去學,我相信如果叫我個女自己聽住CD去學野,又要佢坐定定係到半小時,佢一定吾得.,況且今年4年級佢啲功課又好忙,我諗公文都係吾啱佢 .

原帖由 cluk15hon 於 09-9-25 12:04 發表
加油,

我分享自己的意見,  公文中 - 主要是學拼音, 而且有CD,每天都要用半小時聆聽.  如果小朋友的功課量又許可,他自己可以有能力自學自習,他便可以學到拼音的標準技巧.  但如果他的學習能力未能應付學校的功課,他 ...

原帖由 加油 於 09-9-26 11:07 發表
cluk15hon,

多謝你的分享. 其實我個女好冇自制能力嫁,睇過其他媽咪分享, 我諗公文中文都係俾個啲好有主動的小朋友去學,我相信如果叫我個女自己聽住CD去學野,又要佢坐定定係到半小時,佢一定吾得.,況且今年4年級佢啲 ...

好似十一月有免費試堂, 試左唔啱咪唔讀囉,因為我個女都係試堂ok先報!

cluk15hon,

多謝你的分享. 其實我個女好冇自制能力嫁,睇過其他媽咪分享, 我諗公文中文都係俾個啲好有主動的小朋友去學,我相信如果叫我個女自己聽住CD去學野,又要佢坐定定係到半小時,佢一定吾得.,況且今年4年級佢啲 ...

四年級開始公文中, 真係遲左d, 因為公文會從根基學起, 如果學校多功課的話, 不但無幫助反而會影響學業.
想會話好d, 就要請老師一對一or夾同學仔一對三/四一起上.
想拼音好d, 就上拼音班.
我囝囝之前上過拼音班都ok! 但囝囝太細, 我覺得返拼音班好似好辛苦, 所以而家都係返公文.

cluk15hon,

我學得你最好是找普通話老師學, 進度會快啲及發音會準確, 我小朋友都學過公文中文, 又學過小組, 現在是1對1學, 老師話佢有啲音發不準, 可能初學時學不好, 佢又無天份, 以上只是我個人經驗, 每個小朋友不同, 你考慮吓啦!

可能每個小朋友唔同, 我囡學了公文中約一年, 之前找老師1對2咁學, 冇成效, 可能老師用玩形式, 我囡成日覺得係玩多過學野, 上公文中後, 佢明顯認字好好多, 認多好多字, 佢而家可以一睇併音讀到個普通話出來, 佢讀到2a尾, 快上1a

我覺得公文中對佢認字同普通話都有好明顯的幫助, 佢而家在圖書館借d中文書, 有d係有普通話在下面, 有時佢唔識個字, 睇併音佢就估到個係咩字, 可以睇晒成本中文書, 亦因此增加了佢對中文書的興趣, 以前佢只揀英文書睇, 因為好多中文字認唔到!

不過有個問題係佢有時慣了讀普通話音, 讀書時, 讀讀下廣東話會讀個普通話音出來, 所以我要佢做完公文功課後, 除了讀一次普通話比我聽, 仲要讀多次廣東話比我聽, make sure佢知那個字的廣東話音囉

原帖由 meyonw 於 09-9-29 22:41 發表

我學得你最好是找普通話老師學, 進度會快啲及發音會準確, 我小朋友都學過公文中文, 又學過小組, 現在是1對1學, 老師話佢有啲音發不準, 可能初學時學不好, 佢又無天份, 以上只是我個人經驗, 每個小朋友不同, 你考慮 ...

原帖由 Kwan 於 09-9-30 10:18 發表
可能每個小朋友唔同, 我囡學了公文中約一年, 之前找老師1對2咁學, 冇成效, 可能老師用玩形式, 我囡成日覺得係玩多過學野, 上公文中後, 佢明顯認字好好多, 認多好多字, 佢而家可以一睇併音讀到個普通話出來, 佢讀到2a ...

我個女而家b1我都覺得佢拼音好好, 以前出去學普通話都無進步得咁快!

原帖由 Kwan 於 09-9-30 10:18 發表
可能每個小朋友唔同, 我囡學了公文中約一年, 之前找老師1對2咁學, 冇成效, 可能老師用玩形式, 我囡成日覺得係玩多過學野, 上公文中後, 佢明顯認字好好多, 認多好多字, 佢而家可以一睇併音讀到個普通話出來, 佢讀到2a ...

公文由細開始效果會好好多.

小朋友會對拼音熟D, 如"人"--->ren,
但普通話不要期望好流利, 如有媽說學公文中文會說一口流利(官腔)普通話係好少有,因大部份時間靠聽cd.
對學校中文幫助不大, 因學校有作文, 排句,句子重組, 標點.... 而公文是沒有(作文寫讀後感, d小朋友寫兩句), 他的閱讀理解, 係照字搬字,閱讀不需理解都做到, 上到去高少少情況會好些,但要一段時間.
睇吓間 center dump你幾耐.
但中文生字會多學了, 因佢不斷重複. 對我個小朋友來說公文 係 It's better than nothing.

其實我主要都係想女女學學好啲拼音,經我消化左咁多位媽咪的分享,我諗公文中係可以幫到我女女拼音,而這正係符合到我的要求.但問題我都係好怕要花好多時間係公文啲功課個到.因女女已4年級,真係多左好多功課,本來都想搵私人老師俾佢,但又怕花了金錢和時間都係搵吾到好的老師. Anyway,俾女女試一堂公文跟住再決定報吾報好.

‹ 上一主題|下一主題