用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曉嫣媽媽
go

崇真小學暨幼稚園 [複製鏈接]

我想問如果小朋友己面試(國際班), 但未有結果, 而家可唔可以報主流班呢??

個女好日都唔病,今日要interview就0黎發燒。今朝一起身發覺佢有微燒,即刻比佢食藥,好彩今日下午5點半先interview ja,仲可以訓個午睡先,休息0下。不過,好驚佢會唔聽話、冇反應,因為始終都係病ma。不過,真係感謝神,去interview果時已退燒,group interview果時主要係聽故事同問問題ja,都好簡單。(我係desk6 0架)佢反應都幾好,有答問題。但,一完0左返到屋企食完飯,已經又發高燒了。而家訓0左,明天要睇醫生了。

We interviewed for the Eng stream, however, teacher talked with me in Cantonese??? We are lucky that in group A, in at 18:00, I think kids in later groups would be sleepy and boring.

I think school can arrange much better --- don't call all kids at 18:00. The briefing session can be held on open day or registration day.

原帖由 小笨豬 於 09-10-15 00:23 發表
我想問如果小朋友己面試(國際班), 但未有結果, 而家可唔可以報主流班呢??

仔仔尋日面試(國際班), 不過係 open day 果日, 我都已經報埋主流班啦, 買個保險.

1st round 係咪得 13, 14 號 interview 咋 ?

仔仔星期一都病左, 即刻同佢睇醫生, 好在休息左兩日, 尋晚
interview 總算順利.
同埋我地係
Group A, 聽完
brief 就即刻
in, 6:30 度已經可以走人.

me too la!
不過,當日我問左D STAFF,佢話今年好多人報,依家報(OPEN DAY果日)都可能要等到12月尾有餘額才會IN。

原帖由 chankomi 於 09-10-15 09:33 發表

仔仔尋日面試(國際班), 不過係 open day 果日, 我都已經報埋主流班啦, 買個保險.

原帖由 余魚媽 於 09-10-15 12:03 發表
me too la!
不過,當日我問左D STAFF,佢話今年好多人報,依家報(OPEN DAY果日)都可能要等到12月尾有餘額才會IN。

嘩, 要等到12月尾有餘額先會IN ?
知唔知其實今年有幾多人報名 ??

我都有問。
不過佢話唔知喎
原帖由 chankomi 於 09-10-15 12:11 發表

嘩, 要等到12月尾有餘額先會IN ?
知唔知其實今年有幾多人報名 ??

醒目開學勳章

知不知不同group是否不同問題?
group A是大仔嗎?

我個仔係group C (0710的細仔),
聽爸爸說小朋友要坐定定聽故事,
會問名, 身體部份, 做動作
有個普通話老師就問大人一些問題等
但就無問A字, 無叫唱歌同無draw circle

雖然我們in 6:30pm,
爸爸說學校安排算幾好,
因有些房間俾小朋友玩同看電視,
不至於要呆等

原帖由 heihei1228 於 09-10-14 23:08 發表
我今晚都in完, 我囝囝全程都無mug 反應,首先個老師問大家邊個係A字, 叫大家舉手,行出去指A字係邊, 我個囝只舉手,但唔肯行出去, 又唱ABC,平時佢都識唱大半首,當然佢無唱,只係臨LAST 至拍手, 老師叫DRAW CIRCLE, 但佢 ...

醒目開學勳章

我都寄左信,
當買多個希望 ~~
畢竟今人多小朋友競爭很大,
希望1st round 得左唔駛煩
Good luck to all!!

原帖由 小笨豬 於 09-10-15 00:23 發表

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-15 14:59 發表

但就無問A字, 無叫唱歌同無draw circl ...

我地係in 國際班, desk 8, Group B (0712), 隔離位小朋友都係細仔(0710), 但見有一個小朋友張貼紙是 GROUP C (唔知點解可以一齊IN), 佢明顯比較大.

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-15 14:59 發表

我仔仔 group A, 大仔 (0611), 不過同組有個囡囡, 明顯比較細.
小朋友係要坐定定聽故事, 講/指身體部份, 唱歌, 問名, 問顏色, 有 local & 普通話老師問大人問題, 不過都係無問A字同無 draw circle.

真係希望 1st round ok, 唔駛煩, good luck to all mami & children !!!

原帖由 chankomi 於 09-10-15 15:53 發表

我仔仔 group A, 大仔 (0611), 不過同組有個囡囡, 明顯比較細.
小朋友係要坐定定聽故事, 講/指身體部份, 唱歌, 問名, 問顏色, 有 local & 普通話老師問大人問題, 不過都係無問A字同無 draw circle.

真係希望 1st ...

mud 唔係in 一次嗎? 有1st round, 即刻有 2nd, 3rd...

醒目開學勳章

我個仔仔都係in 國際班,
但面試內容好像有些不同?
咁老師有無叫你個小朋友指A字, 唱歌同 draw circle?

原帖由 heihei1228 於 09-10-15 15:32 發表

我地係in 國際班, desk 8, Group B (0712), 隔離位小朋友都係細仔(0710), 但見有一個小朋友張貼紙是 GROUP C (唔知點解可以一齊IN), 佢明顯比較大.

The arrangement is bad..The briefing session takes long time talking about the primary school. ..(but not kindergarten) . We arrived at 5:15pm. and the interview started at 7:00 p. (we were in last group). My daughter was hungry and tired during the interview. I think they should have scheduled different time for interview. It is not fair for some people had interview at 6:00 but some needed to wait for an hour..

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-15 17:04 發表
我個仔仔都係in 國際班,
但面試內容好像有些不同?
咁老師有無叫你個小朋友指A字, 唱歌同 draw circle?

我地個group 就係叫小朋友識既話舉手行出去指個A字,一齊唱歌, 叫小朋友 draw circle, 問 ball 係mug 形,星形,舉起包tissue 問是什麼? 之後bye bye.
一路以為係聽故事 (心惗平時阿仔上playgroup都有聽故事, 應該o.k) 點知唔係............

原帖由 Mycascades 於 09-10-15 20:59 發表
The arrangement is bad..The briefing session takes long time talking about the primary school. ..(but not kindergarten) . We arrived at 5:15pm. and the interview started at 7:00 p. (we were in last gr ...

我知道因為太多人要in, 老師每晚都要ot...所以今年會有group d出現。不過成間學校係開放比小朋友同家長參觀, 所以未到interview時可以帶小朋友周圍行下, 等佢地熟習下環境。我個人覺得in最尾一group反而係最著數。(因之前帶小朋友去其他地方玩, 知道呢度係好玩既。而見老師既地方亦係一個新地方, 與未行過既小朋友會有點差)

出年大有可能收5-6班上午主流班, 所以你地呢班金豬媽咪/ 爸爸唔洗太緊張了....我女當年都只係收三班上午主流咋。(今年k3好多人, 所以佢地畢業後可以有好多課室出返黎, 因此今年可以收返多d)

I think each group contains both Big and Small BB, like my girl (0711), kids sat next to her are big bb.

‹ 上一主題|下一主題