用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曉嫣媽媽
go

崇真小學暨幼稚園 [複製鏈接]

醒目開學勳章

靚太太, silvia_ng,

你地真係好好人,
同埋講小學的見解我都好認同 ~~
說真學校主要是輔助,
家教才是最重要
若想考出名的直資同私校,
家長的努力一定不可少

原帖由 靚太太 於 09-10-8 11:52 發表
我係度,等我代答住先啦,相信其他家長都會想知!

面試只能一位陪同面試,
不需要兩位一齊出現,因為只有一位能夠進入課室!
group interview好小特登再問小朋友問題,主力問家長點樣教養小朋友等等生活問題!

但基本 ...

原帖由 靚太太 於 09-10-8 13:02 發表
好可惜我今個星期六要返工呀!

其實我都好想去,因為我都有朋友今年會考K1佢都想我陪,可惜我去唔到,唉!

不過我會叫我老公去希望佢問下老師個仔返學情況!
其實我都好想見下你,因為我覺得你好好人呀!

今次 ...

咁22號個資優講座/家教會選舉你去唔去呀? 如果你去, 到時就會見到我

你個仔邊個班主任呀?

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-8 14:04 發表
靚太太, silvia_ng,

你地真係好好人,
同埋講小學的見解我都好認同 ~~
說真學校主要是輔助,
家教才是最重要
若想考出名的直資同私校,
家長的努力一定不可少
...

你target邊間直資呀? 我上年仔仔先考完學校, 都可以話d小經驗比你知喎

OH, 我今日至寄, 咪好渺茫?! k1 究竟收幾多人呢? 8-10 月都仲有form 派, 但收生收幾多人?
thx!

原帖由 silvia_ng 於 09-10-7 22:27 發表

一齊in既。
你幾時交表? 有d家長8月頭已開始交。
越遲越難.....係.....不過第二輪都ok。但好多上午班既主流部, 係第一次in已經收左好多。

醒目開學勳章

silvia_ng,

我有2個仔仔, 1個讀緊K1, 1個2歲今年考K1
小學我最想係津校 (因哥哥同細佬一齊讀可以慳返不少)
由於唔知派唔派到,
所以我會考以下幾間,
若考到就到時再諗
直資 - 英華, 陳守仁, (見識下) 男拔同st. paul co-ed
私校 - 宣道, 九龍塘小學同聖芳濟各 (這些都可參加抽獎)

你小朋友有無考過?
是不是很難考?

原帖由 silvia_ng 於 09-10-8 15:04 發表

你target邊間直資呀? 我上年仔仔先考完學校, 都可以話d小經驗比你知喎

原帖由 nc2000 於 09-10-8 15:23 發表
OH, 我今日至寄, 咪好渺茫?! k1 究竟收幾多人呢? 8-10 月都仲有form 派, 但收生收幾多人?
thx!

我估200人左右掛.... 不過有D家長唔鐘意讀下午班, 所以最後會GIVE UP。而下午既主流班就少人D。

原帖由 qoo_pooh 於 09-10-8 16:03 發表
silvia_ng,

我有2個仔仔, 1個讀緊K1, 1個2歲今年考K1
小學我最想係津校 (因哥哥同細佬一齊讀可以慳返不少)
由於唔知派唔派到,
所以我會考以下幾間,
若考到就到時再諗
直資 - 英華, 陳守仁, (見識下) 男拔同st. paul co-ed
私校 - 宣道, 九龍塘小學同聖芳濟各 (這些都可參加抽獎)

你小朋友有無考過?
是不是很難考?

我小朋友上年考三間。三間都難架! 不過想入既只有兩間, 當日考SFA係為左滿足呀仔, 因為崇幼下面就係SFA, 佢識睇"小學"呢兩個字, 就話要去呢度讀。(因校車日日都經過)但我本人係唔鐘意呢間學校既。面試成個鐘, 考小朋友中英數能力。呀仔個同學仔入到之後話好辛苦...每個月都有測驗。
而英華要做PORTFOLIO, 佢地好強調小朋友要有閱讀習慣, 你而家培養定就差不多啦。(但大仔入到, 唔代表細仔可以必入。英華之前有話如哥哥係度讀, 細佬必定可以入到2ND IN, 收唔收都要睇面試表演。但幾年之後唔知仲有冇呢支歌仔唱)呢間我仔2ND IN都唔入
陳守仁則英文必須要好。聽英文指令, 合群, 有禮貌。面試差不多90%以上既時間都係用英文對答。我仔而家就係讀緊呢間了....

請問主流班一日有幾多時間係英語課呢? 我見佢website 個主流班timetable -- english oral 只有15分鐘?! 咁咪好少? 點重視英語? 即係必定要比錢上佢地既英語興趣班只接觸多d 英語bor? 係咪呢? 我有無misunderstanding ? 請指教, 謝謝!  

另外, 崇小係咪會收返崇幼學生? 駛唔駛interview 呢? thx

原帖由 靚太太 於 09-10-8 17:38 發表
唔洗擔心,大把人以家先寄啦,我上年都係第二round面試先見,放心啦!舊年我都有朋友最後日子面試成功攪掂,但你要預心埋準備無乜上午班囉!不過如果你成功你可以寫信求轉上午班!

凡事兩面睇,機會係留比有準備的人,你不如親 ...

我真係唔知崇幼有學卷, 咁又真係好平學費!! 但我有以下問題想問 :
1. 咁課外英語活動係咪可以日日都有架? 定係SET 定1,3,5? 可以隨你報幾多日?

2. 如果報英文興趣班係咪會接住返學前/放學後學呢?

3. K2 時主流班可唔可以轉讀國際班? 國際班又可唔可以轉去主流班呢?

唔好意思, 做左問題兒童, 但真係對崇幼所知不多, 但聽你講又覺得唔錯, 宗教相符, 對呢間學校都好有好感!

謝謝!!

原帖由 靚太太 於 09-10-8 19:24 發表
無錯主流班每日係最小15mins,但學費扣左學眷只係交幾百元,而課外活動英文堂$55一堂成個鐘頭西人教英文,返足一個月都係一千左右,相信日子有功都唔會差得去邊,我以前個仔讀迦南n1同維多利亞playgroup,都唔係日日上英文 ...

原帖由 靚太太 於 09-10-8 17:30 發表
你小朋友好叻呀,考到陳守仁!

我諗到K3之後我會考41校網內名校,再加其他私校同直資學校,考唔到理想喇沙之類學校我會二話不說讀崇幼,同埋會報崇小國際班,因為我聽d朋友講崇小英文同國語好強同校風好好!(不過都係幻想下 ...

好彩je...唔係佢叻....

你仲未答我去唔去聽學校個資優講座喎(10月22號)。

你今年留意自己小朋友既表現, 出年開始留意心儀學校同針對佢既弱點黎教自己既小朋友。咁一到k3就要考學校都應付到啦。

我真係唔知崇幼有學卷, 咁又真係好平學費!!(我地讀主流, 今年扣左學卷之後交720蚊一個月, 只收10個月學費) 但我有以下問題想問 :
1. 咁課外英語活動係咪可以日日都有架? 定係SET 定1,3,5? 可以隨你報幾多日?
任你邊日都得。因為另外仲有廿幾樣興趣班可以參加。k2及k3亦有校隊訓練。

2. 如果報英文興趣班係咪會接住返學前/放學後學呢?
上午班係放學, 下午班係上學前。如選擇坐校車既, 則會由校車免費接送。(太遠除外)

3. K2 時主流班可唔可以轉讀國際班? 國際班又可唔可以轉去主流班呢?
要interview試下能力先可以轉國際, 但轉主流我估係要睇下有冇位。

唔好意思, 做左問題兒童, 但真係對崇幼所知不多, 但聽你講又覺得唔錯, 宗教相符, 對呢間學校都好有好感!
另小學係要崇幼生interview的, 不過in case第一次in得唔好, 老師會比個機會自己既幼稚園學生, 比佢地2nd in。而老師亦會同返幼稚園既老師講, 佢地唔得既問題出係邊度。咁幼稚園老師都會打比家長提下佢地。

謝謝!!

thx!! 好 在有你地熱心崇幼家長解答下我地問題, 咁對間學校又清楚好多!! 十萬個thx!
你小朋友讀主流班, d 英文ok 嗎? 有無報學校課外活動呢?

原帖由 silvia_ng 於 09-10-8 22:24 發表
我真係唔知崇幼有學卷, 咁又真係好平學費!!(我地讀主流, 今年扣左學卷之後交720蚊一個月, 只收10個月學費) 但我有以下問題想問 :
任你邊 ...

回覆 3# silvia_ng 的文章

THANKS
多謝你詳盡的解答, 等我了解學校多O的. 我8月尾報名, 今日打去學校問, 話10月中會通知... 真係連自己都開始有O的緊張....
url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 silvia_ng 於 09-10-8 22:24 發表
任你邊 ...

想問問, if apply 主流, 係咪一定要簡 am or pm, 定等 interveiw 時老師問 ?  Thanks.

國際班有冇學券?
‹ 上一主題|下一主題