用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曉嫣媽媽
go

崇真小學暨幼稚園 [複製鏈接]

崇中係咪大圍個間呢?崇幼英文班是否好難入,好似話會in埋爸爸媽媽, 英+普in,你地知唔知?

原帖由 heihei1228 於 09-10-10 00:26 發表
我囝囝下星期三, 14/10 5:30 interview. 報了國際. 我都有d緊張. 唔知面試是否全英語對答呢?

我估仲有普通話老師。不過小朋友應該未必識答, 佢肯聽老師講, 跟指示做應該都ok。但英普班太多人in...真係難好多。

原帖由 nc2000 於 09-10-10 00:30 發表
係咪國際班至有全日班呢? 主流班有無全日班?

以前有, 而家冇左三年左右啦。國際要到k2先有全日, k1係下午班。

原帖由 eggmama 於 09-10-10 18:12 發表
Just back from open day. Teachers and TT students helpers are nice, thanks for their arrangement.

I think TT campus is a bit old but the classrooms for kindergarten are spacious and bright. I like th ...

咁有冇同埋普通話老師傾計呢? 佢地都好nice架。仲有校工姐姐...個個都好人到不得了!

原帖由 斯藝 於 09-10-11 00:30 發表
我今日都有去open day, 不過人太多, 逗留一陣就走喇, 覺得間學校都唔錯, 係上去條樓梯長d.

另外我想問下, d功課係咪好深? 聽靚太太話晚晚要陪細路做功課, 壓力會否好大?

仲有佢地的宗教意識係咪好濃? 會唔會要你 ...

樓梯...係呀, 我次次行, 次次都好鬼辛苦....
功課, 麻麻地啦。聽聞有學卷之後都淺左。k2下學期有聽寫練習(即係好似默書), 每次考試都要做卷。今個weekend因為openday放左星期五假, 女女果班k2帶左7樣功課返屋企做。
宗教意識..係, 好濃烈。不過又未去到迫你返教會。如果你接受到進行任何學校活動前祈禱, 咁就ok啦。而且宗教都係導人向善, 用聖經既話語黎教小朋友係一件好事呀!

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-10-11 12:46 發表
崇中係咪大圍個間呢?崇幼英文班是否好難入,好似話會in埋爸爸媽媽, 英+普in,你地知唔知?

果間應該叫沙崇。基崇係長沙灣, 之前沙崇既校長過左去做校長。
全英語部係難入, 不過唔算係in爸爸媽媽。你地是但一個帶佢入去就得, 陪住佢interview。老師到時只係問你幾句問題。我有個朋友早兩年in, 佢地兩公婆都唔識英文同普通話, 佢女都入到。不過後尾佢地怕唔識教個女, 同佢轉左去下午班。

回覆 166# 靚太太 的文章

靚太太,
睇左你好多寶貴資料. 真係感激.
由於小兒是細b 10月尾仲未肯講話, 只有小小單字.我都好擔心.唯有自己準備好d.
想問國際班, 老師是否用英文或普通話問家長問題?

回覆 1# 靚太太 的文章

請問今日面試d媽媽情況如何, 有無人報料??
尤其係國際班?? many thanks

i'll intereview tdy, anybody same???
i'm 1730 briefing and 1800 in.

anything need to prepare ?? except bring the letter

我阿b都是今天in, 好緊張, 不過我都估到佢會在classroom走來走去, 因聽講in國際班不用坐chair, 佢一無chair坐就會走來走去, 等一會見啦, 記得帶小小食物去呀, 因我d同事話上年in都是5:30 be & 6:00group, 不過group都有幾round的, 小朋友肚餓會發脾氣傢, 祝大家good luck.

琴晚爸爸帶左亞囝去in 完...個brief 講到成差唔多6點4個字...我囝都冇乜耐性, 所以爸爸就帶左佢周圍行下...我囝 in 主流班, 都係講故事問問題, 個故事主要圍繞顏色去問...一group 就6個人....而老師只係問左爸爸邊個湊小朋友...

原帖由 yee79 於 09-10-14 14:19 發表
琴晚爸爸帶左亞囝去in 完...個brief 講到成差唔多6點4個字...我囝都冇乜耐性, 所以爸爸就帶左佢周圍行下...我囝 in 主流班, 都係講故事問問題, 個故事主要圍繞顏色去問...一group 就6個人....而老師只係問左爸爸邊個 ...

你仔仔係大/細b ?
乜可以唔聽晒個 brief ?

我囝係大仔...我都唔知, 因我坐緊月只有爸爸帶佢去...但要一個小朋友坐定定聽成半個鐘有多係幾難...所以爸爸話後段都同佢周圍行下, 費事佢發脾四

今日5:00去到,要係門口等到5:15。然後又等聽講座,最後等到7:00先有得INangryfire:   。我亞囡平時8點幾要訓覺,等到7:00已經謝曬,唔發脾四已經比面,INTERVIEW過程一粒字都唔肯講,IN完之後醒曬,竟然好HIGH咁一路行一路唱歌走!!!
返到屋企8:00,倦到無食晚飯就訓!:

我隻樹熊....係課室死擒住爸爸,
In 全英班,但同爸爸傾計的人說廣東話的!!!
如果間間幼稚園都要面試,佢應該無得讀幼稚園。

Same like you, my son was tired and sleepy after the talk.  He said nothing during the interview and just sitting.  He started to be awake when the teacher gave him a present. Then he just said bye bye and went away.  

elbb

原帖由 余魚媽 於 09-10-14 21:28 發表
今日5:00去到,要係門口等到5:15。然後又等聽講座,最後等到7:00先有得INangryfire:   。我亞囡平時8點幾要訓覺,等到7:00已經謝曬,唔發脾四已經比面,INTERVIEW過程一粒字都唔肯講,IN完之後醒曬,竟然好H ...

我今晚都in完, 我囝囝全程都無mug 反應,首先個老師問大家邊個係A字, 叫大家舉手,行出去指A字係邊, 我個囝只舉手,但唔肯行出去, 又唱ABC,平時佢都識唱大半首,當然佢無唱,只係臨LAST 至拍手, 老師叫DRAW CIRCLE, 但佢就亂畫. 問形狀etc. 有個講普通話老師問我嘢, 但我答佢廣東話, 我心惗點解唔用英文問我呢? 但隔離位媽咪好勁, 普通話非常流利. 個老師問我平時邊個湊,夠兩歲未? (我囝係12月尾),點解報祟真, BB識講嘢未? (囝囝已經可以講句字了,但有什麼用,都唔主動答問題),最後老師問包 tissue係mug 嘢, 我囝有答不過只有我聽到! 最後bye bye及攞禮物, 佢有bye bye,仲同老師 hug,攞禮物都有say 多謝. (我叫) 總結阿囝既機會都好微.

回覆 1# heihei1228 的文章

我都係今晚in完, 但囝囝全程都無坐低, 仲指住門口叫爸爸...
‹ 上一主題|下一主題