用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下   [複製鏈接]

原帖由 beaclem 於 09-10-2 11:49 發表
你就好, 因為先天因素, 個電腦被逼放在囡房, 所以佢一返到屋企就"呢"係房, 一係就講電話, 有時就check到佢一路做功課, 一路上msn........

青春期, 唉!

beaclem,

路過
唉,係咪升上中學就係咁,我女今年都係咁。 我部電腦係廳的,但都明顯見到係一路msn,一路facebook,一路做功課...
都講唔聽!

原帖由 CCM 於 09-10-5 13:20 發表
Hi MsCC

How are you?    Sorry beaclem to steal some time off your post!

My kids are also the same - they claimed that they needed to be online for work discussions.  And apparently, teachers also ...

CCM,

好開心"見"到你!
我比個女激到死,你對仔女同老師chat都好丫,我女都係話online for work o架! 我都見佢上學校的web,但係,一行轉背就轉去facebook,msn囉。

原帖由 beaclem 於 09-10-5 17:21 發表
呢兩日同個囡冷戰, 好嬲

我個囡成日都係咁, 但係你話佢唔讀書咩, 又唔係喎, 我"裝"過佢D默書, 又O.K.喎, 分數重好過細佬

唉,真係都一樣,昨晚先同個女吵,好心灰,做人父母甚艱難。

我女幾時默書,幾時測驗我都唔知,裝都無得裝,個書包書櫃長期空了了,無野o架! 唔帶書番屋企我都唔明點做功課點溫書。

講時明明話明,話會用功,但得個講字又唔做。 問就話做晒功課,到夜晚先話唔記得做呢樣果樣,功課唔到最後果日都唔做...

唉,可以點?

原帖由 beaclem 於 09-10-9 10:50 發表
係唔係聖心出黎既都係咁???

我剛同個囡好番, 噚晚到我老公同個囡嘈, 事緣個囡今日要去halloween, 話要12點幾先至返, 但老公唔比, 一定要最遲11點係海洋公園門口接佢, 亞囡同老公討價還價.....

於是出事 : ...

下,我個女今晚又係同聖心的舊同學(即係e+係聖心書院讀緊)去海洋公園窩。

有係中二,唔通佢地一齊?

我都係呀,個女同我好番,嚴格來講係我tum番佢,唉! 但佢同佢老豆冷戰緊...嚴格來講係佢唔睬佢老豆

原帖由 beaclem 於 09-10-14 14:52 發表
我諗佢地唔同一齊, 因為我囡係同下午校班妹仔一齊.....

你囡咁好既, 重會同番聖心既同學一齊去玩, 我以為佢同聖保祿D同學一齊添......

唉!!!!等我重以為係我囡先至咁煩, 原來......個囡今日dress casual day, 我一 ...

係呀,我女同好多舊同學都仲有聯絡,感情都好好。 同新同學相處都唔錯,所以佢而家相識滿天下,出親街都一時撞到呢個,果個咁。

同學仔上來幫你女襯衫都無咩問題丫,不過輕輕同你女講請佢以後事前話聲你聽,佢都唔想同學仔見到媽咪訓醒未梳頭個樣o架?

原帖由 greendotdot 於 10-4-9 16:42 發表

謝謝百忙中抽時間回應,聖保祿中學雖然低調,但仍是區內受家長歡迎的熱門女校,自行面試競爭自然較烈,祝願令千金順利升讀嘉諾撒聖心書院!

講番嘉諾撒會的學校,很多人都說現時成績最好係St. Mary's,其次聖心,再聖方濟各、嘉諾 ...

事實上,每年聖心私小都有一,兩個人升讀st mary的,不過我相信這些極少數的小朋友在小學裡都係成績很好的。 唔升聖心中學走去讀SFCC的多數都係成績唔差的...反而成績真係麻麻的會去香港仔那間同屬會的中學。

原帖由 greendotdot 於 10-4-9 21:34 發表

多謝閣下提點,八卦啲去check吓,你是正確,聖心私小(上午班)06-07 和07-08 各有一位學生升去SMCC,不過08-09再沒有;而升去SFCC的06-07有9人、07-08有5人、08-09也再沒有。

但是聖心津小(下午班)的情況則無從稽考!又發現原 ...

好老實咁講,聖心小學的學生如果唔選擇直升中學部,大部份都唔會係target St Mary囉! 你望下過去幾年聖心私小升中名單就會知。

原帖由 greendotdot 於 10-4-26 11:22 發表

嘉諾撤聖心書院 2010 S1 自行=64學位   保留位=118學位

聖心小學私立(上午班)  2010小六全級約107人 (2009小六全級121人;89人升去聖心書院)

聖心小學津貼(下午班)  2010小六全級約159人 (2009小六全級149人;約100 ...

GREENDOTDOT 的分析的可信性很高,SHCC收到個有咁高水準家長的外來生真係好!

有樣要提一提,聖心私小的學生名次在50%以內入SHCC的機會基本上是90%以上的,所以你計算的級30名以內實在太安全了。

Happybee一直是很有heart的家長(對其他家長的提問一直好比心機答和SHARE),她的千金擠身於50%以內一點也不希奇,有信心入SHCC是很正常的。
‹ 上一主題|下一主題