用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 基福有冇校內音樂活動
go

基福有冇校內音樂活動 [複製鏈接]

請問基福有沒有校內音樂比賽及樂器訓練?
因為其網頁沒有提及任何音樂活動......

請指教
   0    0    0    0

原帖由 rpang001 於 09-9-25 20:04 發表
請問基福有沒有校內音樂比賽及樂器訓練?
因為其網頁沒有提及任何音樂活動......

請指教

去年小兒參加了小提琴班, 但覺得主辦單位有欠誠意, 最終quit咗! 出去找老師教! 至於校內音樂比賽, 我倒沒有聽說過, 不過校方想辦一個管絃樂團, 但我想, 很難成事吧!!

回覆 1# jeremyma 的文章

謝謝回覆

相比其他小學,尼間校內真係非常少推廣音樂活動,起碼其他校網都有提及,尼間就隻字不提,反而體能和成績排名方面就多得多......

本來希望仔仔藉對音樂有些少興趣去增加佢對這校既歸屬感,真可惜。

同意你既講法,音樂對小朋友既發展好重要。
不過早兩個星期帶女女去基福開放日,女女都話有d音樂活動玩下樂器咁架喎... 而且o係網頁上我又見到有唔少樂器班...可唔可以分享下點解有咁既睇法?又或者有無其他家長可以分享一下?

原帖由 tongtongma 於 09-9-26 23:09 發表
同意你既講法,音樂對小朋友既發展好重要。
不過早兩個星期帶女女去基福開放日,女女都話有d音樂活動玩下樂器咁架喎... 而且o係網頁上我又見到有唔少樂器班...可唔可以分享下點解有咁既睇法?又或者有無其他家長可以分享一 ...

其實基福開放日我都有去,唔簡止吟,我仲一清二楚當日小朋友在不同課室做的活動(哽有原因咁清楚!)。起音樂室入面,老師用投影機播放類似自制音樂片段,一邊鼓勵小朋友跟影片做動作(套片入面有不同少朋友扮不同小動物,有貓、狗、青蛙等等,而歌詞配合動物叫聲),中途由老師派發不同樂器給每一小朋友,有木製似個口,合埋發出聲响,有搖動發聲的(我不知學名),共約四、五種。雖然樂器較簡單,但勝在氣氛唔錯。

相比起協小(上午校)的開放日,協小的就專業得多。禮堂正中央擺放各種類的樂器,有鈸、沙槌、三角鐵任由小朋友試玩,另有長/中/小號、長笛、大/小提琴等由"學校學生"示範使用。一睇就知協小音樂方面有幾强!

事實係在基福較強調不同對外/內活動或比賽的排名,鼓勵學生努力爭取好成績(當然包括D田徑/球類比賽),但音樂就徧徧屬於藝術內在修養,較着重天份和較長時間培養出來的體藝,也較難以名次來定段先後次序。
‹ 上一主題|下一主題